Home + Je hebt altijd een keuze… Of toch niet?

Je hebt altijd een keuze… Of toch niet?

Sinds een tijdje luister ik naar podcasts. Ik heb een aantal leuke gevonden die ik snel met jullie zal delen. Ze zijn leuk, deels herkenbaar en je leert er heel veel van. De podcast is de nieuwe radio wordt wel gezegd en hoewel ik de muziek van de radio echt niet kan missen, snap ik de uitspraak wel. Maar goed, afgelopen week luisterde ik weer een podcast en daarin werd gezegd dat je altijd een keuze hebt. Wat er ook gebeurt, je hebt altijd een keuze. Deze zin is blijven hangen, want is dat echt zo? Hebben we altijd een keuze? Ik vraag het mij af.

Als je alles kon doen…

Ik bleef dus lang over deze zin nadenken. Ik dacht namelijk dat je niet altijd een keuze hebt. Je kiest wel hoe je met bepaalde dingen omgaat. Stel nu dat ik het niet naar mijn zin zou hebben op mijn werk (dat is niet het geval, maar veel mensen hebben hiermee te maken), dan kan ik niet zomaar ontslag nemen. Ik heb verantwoordelijkheden en hoewel de blog het heel goed doet, zijn de inkomsten variabel. Ik kan niet zomaar de keuze maken om ermee te stoppen, net als heel veel andere mensen. Toen ik hier wat langer over nadacht bedacht ik mij dat je in deze situatie wél een keuze hebt. Twee zelfs! Of je stopt met zeuren en zorgt ervoor dat je het weer naar je zin krijgt, of je gaat een andere baan zoeken. Het is geen gemakkelijke keuze, maar je hebt hem wel.

Het maakt niet uit wat je meemaakt, het maakt uit hoe je ermee omgaat.

Daar geloof ik heilig in. Je kunt medelijden met jezelf blijven hebben of je constant afvragen waarom jou iets overkomt, maar het helpt je geen steek verder. Je wordt er niet gezelliger, productiever of gezonder van. Ook in die zin heb je altijd een keuze en na het luisteren van deze podcast ben ik daar steeds meer van overtuigd geraakt. Ik dacht namelijk dat we in bepaalde situaties geen keuze hadden en dat klopt ook. Zoals ik net al zei overkomen sommige dingen je. Dat moet je laten bezinken, verwerken en een plekje geven. Daar kan een lange tijd overheen gaan, maar ook dat is goed. Er staat namelijk geen tijd voor. Doe wat voor jou goed voelt. Ook daarin heb je een keuze.

Dus ja, ik ben dit echt heel anders gaan zien na het luisteren van deze podcast en ergens stelt het mij ook gerust. De wetenschap dat als er iets gebeurt ik de keuze heb om de situatie toch enigszins naar mijn eigen hand te zetten. Eigenlijk heb ik dat altijd al gedaan, maar ik heb er nooit zo bewust over nagedacht.

Wat denk jij? Heb je altijd een keuze of zie jij dat toch anders?

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Christine
    25 februari 2019 / 10:15

    Deze stelling zette mij al heel erg aan het denken tijdens het kijken van Once Upon A Time (serie op Netflix). Deze serie met sprookjes in de hoofdrol zet de personages steeds voor een dilemma: kies je voor het goede of het kwade? Soms lijkt er geen mogelijkheid te zijn voor een andere keuze, maar laat je dan voor je kiezen of houd je vast aan wat je voor ogen had en zoek je tot je daarvoor een mogelijkheid hebt gevonden? Ik vind deze serie echt een aanrader!