Home + DIY | Regenboog macramé hanger maken!

DIY | Regenboog macramé hanger maken!

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen; de regenboog macramé hangers. Een zelfgemaakte woonaccessoire voor in huis of op de baby- of kinderkamer. Ik had ze zelf ook al gezien in diverse webshops, maar vond ze ook wel prijzig. Daarna vergat ik ze weer even totdat ik ze zag bij Lady Lemonade. Ik parkeerde het idee, werd toen ziek, maar afgelopen weekend ging ik aan de slag. In deze DIY vertel ik je hoe ik ze maakte (met veel foto’s) en vertel ik wat het maken van één regenboog mij aan materiaal en tijd heeft gekost. Kortom, een heel uitgebreide DIY! Kijk je mee?

Wat heb je nodig voor de regenboog macramé hanger?

 • Touw. Ik kocht 4 meter touw van 16 mm dik bij Touwstellen.nl. Dit zag ik voorbij komen bij Lady Lemonade en ik heb er meteen besteld. Ik was, inclusief verzendkosten, €18,15 kwijt.
 • Katoengaren. Dit kocht ik bij Action. Ze hadden niet veel keus dus ik kocht er drie pakjes. In ieder zakje zaten acht bolletjes garen van 25 meter lang. Met pakje betaalde ik €1,69.
 • IJzerdraad. Dit hadden we nog in de schuur dus dat scheelde weer haha.
 • Een goede naald. Ook deze had ik nog in huis.
 • Een tangetje. Deze had ik nodig om het touw te kunnen knippen. Ik gebruikte hiervoor hetzelfde tangetje als waarmee ik altijd mijn bloemen snijd.
 • Een schaar. Onder andere voor het knippen van het garen.
 • Tape. Om de uiteindes van het touw af te plakken zodat het niet gaat rafelen.

Ik heb alleen de eerste twee benodigdheden hoeven kopen. Ik heb uitgerekend dat ik per regenboog (ik kom zo nog op de afmetingen) ongeveer €10,- kwijt was.

Aan de slag!

Het filmpje van Lady Lemonade is onwijs handig en daar had ik op gezien welke stappen je op welke manier doorloopt. Bij de eerste regenboog knipte ik het touw op dezelfde manier, maar ik merkte dat dat voor mij niet zo goed werkte. Misschien deed ik het niet goed, maar er gingen wel wat centimeters touw verloren en ik vond het lastig met knippen.

Ik gebruikte deze afmetingen voor het touw;

 • Kortste stuk touw; 33 cm
 • Tweede stuk touw; 38 cm
 • Derde stuk touw; 42 cm
 • Langste stuk touw; 48 cm

Dit was niet vooraf bedacht. Dit heb ik achteraf nagemeten. Natuurlijk mag je hem kleiner maken, maar misschien vind je dit handig als handvat voor de eerste keer.

Als je de vier bogen touw bij elkaar opmeet is de regenboog 7 cm.

De eerste keer bleef het touw aan één stuk totdat ik alles had afgeplakt met tape. De tweede keer deed ik dat anders. Ik knipte eerst de kleinste boog, knipte deze af, plakte hem vervolgens af en deed dat bij de andere drie op dezelfde manier.

Als je alle stukken hebt geknipt kun je beginnen met het omwikkelen van het touw met het garen. Alle kleurencombinaties zijn mogelijk! Aan het begin zet je het touw goed vast met wat knoopjes en daarna ga je het touw heel strak omwikkelen. Na ongeveer twee centimeter omwikkelen voeg je het ijzerdraad toe. Ik stak de beide uiteindes in het touw. Zo voorkom je scherpe puntjes die uitsteken. Zie de foto hierboven en onder.

Aan het einde knoop je het touw ook weer stevig vast en dat doe je bij alle vier de stukken touw. Daarna kun je ze als een regenboog tegen elkaar aan leggen en kun je de boogjes aan elkaar vastmaken.

Het vastmaken is wel even een klusje, want je moet de boogjes aan de achterkant strak en stevig aan elkaar vastmaken. Dit deed ik aan beide uiteindes en in het midden.

Zit alles goed aan elkaar vast? Top, dan ben je bijna klaar! Je kunt het tape eraf halen en het touw uit elkaar rafelen. Knip het gerafelde touw daarna nog even recht.

Tot slot maak je in het midden bovenaan een touwtje om hem op te kunnen hangen. Ik gebruikte daarvoor bij beide keren de kleur van het garen van de kleinste boog.

Hoe vinden jullie ze geworden? Ik vind ze zó leuk! Ben er onwijs blij mee! Ik ga nog een derde maken met weer heel andere kleuren. Omdat ik de tweede keer minder touw heb verbruikt kan ik nog een derde maken. Per regenboog was ik ongeveer 2,5 uur bezig. Voor de één misschien veel te lang, maar voor mij is het ontspanning dus ik vind het heerlijk. Ik denk er zelfs over om ze op bestelling te maken. Mocht je interesse hebben…

Dit is overigens een superleuk kraamcadeautje! Veel plezier met maken!

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Adri Noorlander
  24 februari 2019 / 22:58

  Echt super leuk Marisca, ga het zeker proberen.
  Bedankt voor je duidelijke uitleg.
  Groetjes,
  Adri

 2. heleen
  4 november 2021 / 22:26

  hi! ik heb even op touwbestellen.nl gekeken, maar welk touw moet ik precies gebruiken? ik kan macrame niet vinden. welk touw heb jij gebruikt? ik ben echt al een jaar op zoek naar dik macrame en heb het nog steeds niet gevonden?

  • Marisca
   Auteur
   5 november 2021 / 07:38

   Hi Heleen,

   In het artikel staat dat ik 4 meter touw van 16 mm dik heb gebruikt. Hoe dit touw heette weet ik helaas niet meer. In het artikel staat een link naar de blog van Lady Lemonade, misschien staat het daar wat specifieker.

   • heleen
    9 november 2021 / 18:01

    oja, dankje! ik hoop dat ik het ga vinden
    en anders moet ik misschien maar bij de lokale speciaalzaak gaan kijken…

 3. Wendy
  19 oktober 2022 / 09:57

  Wat voor een soort touw is het? Waarvan gemaakt? Ik kan het niet vinden op touwstellen.com

  • Marisca
   Auteur
   19 oktober 2022 / 10:52

   Hi Wendy,

   Ik durf dat helaas niet te zeggen, want het is alweer een hele tijd geleden. Sorry! Maar volgens mij maakt het niet zo heel erg veel uit hoor al is het wel fijn als het wat dikker touw is, bijvoorbeeld 1 cm.

   Groetjes,
   Marisca