Home + Ik geef toe, ik heb best wel faalangst

Ik geef toe, ik heb best wel faalangst

En dat is best lastig om toe te geven. Ik leg een behoorlijke druk op mezelf en negen van de tien keer gaat mij dat prima af. Je kunt het perfectionistisch noemen en dat is het in zekere zin ook wel, maar meer dan dat ben ik vooral bang om te falen.

Zo moet ik eind deze maand een herexamen doen en deze vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Nu waren we daar afgelopen weekend voor LEGO World en ik zag de hal waar ik heen moet voor mijn examen. Ik krijg het dan als Spaans benauwd en ben er nu al zenuwachtig voor. Zo bang ben ik om te zakken. En ik weet dat een keertje zakken niet erg is (al zou dit dan de tweede keer zijn), maar voor mij voelt het als falen.

Als kind zijnde dat ik dit al, ik wilde de hoogste cijfers halen en vaak lukte dat ook, dit veranderde op de middelbare school behoorlijk kan ik je vertellen ;-), maar het is inmiddels helemaal terug. Ik wil presteren, maar ben ook doodsbang dat ik het niet red of het niet goed doe.

En dat is soms heel erg lastig. Je wilt alles perfect doen, maar dan komt toch die faalangst weer om de hoek kijken. Want waarom zou het jou allemaal wel lukken en waarom zou het juist nu wel lukken als het de vorige keer ook niet lukte?

Misschien is dat ook wel het probleem. Alles goed willen doen. Vaak gaat het me heel goed af en soms ook niet, maar die keren blijven juist het vaakst hangen en kunnen een tijdje later nog aan je knagen.

Maar weet je, ik ben helemaal klaar met die faalangst! Ik ga tegen een aantal dingen gewoon ‘nee’ zeggen en mij storten op het examen en de dingen die er écht toe doen. En dan vooral niet denken aan ‘wat als het niet lukt’.

Ik kan alleen wel wat extra support gebruiken, dus duimen jullie met me mee?

Herken jij faalangst of juist helemaal niet? Laat het me weten in de comments hieronder.

mama, blogger, mamablogger, blog,

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Reb
  27 oktober 2015 / 09:39

  Heel veel succes!
  Ik heb ook behoorlijke faalangst, vaak black-outs en dan hoor ik mensen zeggen: daar heb je geen last van hoor, als je je goed voor zou bereiden,
  Ik moet volgende week ook weer een examen doen, ben nu al nerveus, pfff.

 2. Joke
  27 oktober 2015 / 22:44

  Jij komt er wel zeker weten !
  Heel veel geluk meis xxx