Home + Hoe zorg ik ervoor dat mensen mijn blogs lezen?

Hoe zorg ik ervoor dat mensen mijn blogs lezen?

Regelmatig krijg ik vragen over het bloggen en veel van die vragen gaan over hoe je aan lezers komt. Bloggen voor jezelf is natuurlijk heel leuk en zo begint het ook vaak, maar het wordt nóg leuker als je meer lezers krijgt. Die lezers zorgen voor interactie, geven je de moed om door te gaan, bieden inspiratie en kunnen zorgen voor een inkomen uit je blog. Inmiddels zijn er iedere maand zo’n 40.000 mensen die Mamablogger bezoeken en blog ik inmiddels ruim vijf jaar. Vandaag deel ik mijn tips met jullie zodat jullie nog meer bezoekers naar je blog kunnen trekken. En ben je geen blogger? Dan is dit misschien wel een leuk kijkje achter de schermen en ben ik heel benieuwd naar hoe jij hier terecht bent gekomen.

Focus je niet alleen op online promotie

Laat ik hier eens mee beginnen. Je blog is online dus focus je je voornamelijk op online promotie. Snap ik en dat is ook logisch. Toch kun je offline ook het één en ander doen om je blog te promoten…

  • Kijk eens naar wat een online drukker je kan bieden aan promotiemateriaal. Zo zijn visitekaartjes heel handig tijdens beurzen zoals de Negenmaandenbeurs die er binnenkort weer aan komt. Dit is de gelegenheid om met merken en bedrijven in gesprek te gaan, dus geef ze meteen een kaartje. Na de beurs is de kans groot dat zij je blog bezoeken en als zij een match zien ontstaat er misschien een heel leuke samenwerking. Daar hoef je echt niet altijd mega veel bezoekers voor te hebben hoor! Die samenwerking levert ook weer extra bezoekers op, zeker wanneer het een review en/of winactie van een mooi merk betreft. Naast visitekaartjes kun je ook flyers laten drukken. Misschien kun je deze uitdelen tijdens Koningsdag of bij winkeliers in jouw woonplaats. Dit kan ook leuke contacten en samenwerkingen opleveren.
  • Verder heb ik reclame op de auto. Ik zou graag willen zeggen dat deze reclame heel subtiel is, maar niets is minder waar. Achterop de bumper staat heel groot www.mamablogger.nl 😉 We gaan best vaak op pad en naar evenementen dus ik hoop dat mensen het zien en dat vrouwen bijvoorbeeld in een file de blog bezoeken. De naam zegt al voor een groot deel wat je kunt verwachten dus ik hoop dat het helpt. Voor ons is het een gratis manier van promotie dus waarom zouden we het niet doen?

Online bezoekers naar je blog trekken

Nu gaan we door naar de online promotie. Je kunt heel veel zelf doen zonder daar geld aan uit te hoeven geven. Wel een kleine kanttekening; alle begin is moeilijk en mensen moeten je wel leren kennen. Maar voor ze je leren kennen moeten ze je natuurlijk wel kunnen vinden 😉 Dat doe je zo;

  • Een schot voor open doel, maar deel je blog niet alleen op jouw eigen social media kanalen. Wordt lid van verschillende Facebookgroepen waarop je je blogs kunt spammen, maar kijk ook verder dan dat. Zijn er bijvoorbeeld Facebookgroepen waar je al lid van bent waarop je een relevante blog kunt delen? Zo zijn er veel grote Facebookgroepen over traktaties en laat jij nu net een leuke traktatie hebben gemaakt en daar een blog over hebben geschreven. Die kun je delen op zo’n groep. Vaak moet je bericht eerst goedgekeurd worden, maar met een beetje geluk doen ze dat. Geloof me, dat kan echt heel goed helpen!
  • Waar zit je doelgroep? Zit die op Instagram of toch nog op Facebook? Focus je op een goede social media strategie en ga daarmee aan de slag. Gebruik de juiste #’s en de juiste ’tone of voice’ voor die doelgroep. Het is in het begin even zoeken, maar op een gegeven moment merk je wel wat aanslaat of juist helemaal niet.
  • Hoe langer je blog, des te beter Google begrijpt waar het over gaat. Dat is wat kort door de bocht, maar doorgaans werkt het wel zo. Neem de tijd voor een artikel en deel jouw eigen expertise daarin.
  • Verdiep je in SEO. Voor ons is het inmiddels dagelijkse kost, maar als je net begint misschien niet. Het is echter niet heel moeilijk. Het houdt kort in dat je je blog en je teksten op een bepaalde manier optimaliseert zodat zoekmachines zoals Google begrijpen waar deze over gaat en hoe deze in elkaar zit. Als je daar tijd in steekt zul je merken dat dat je positie in de zoekmachines verbetert waardoor mensen je zullen vinden als je naar een bepaald onderwerp zoeken. Zo word ik nog iedere dag gevonden op de zoektermen ‘zelf foto op hout afdrukken’ en ‘low budget trouwen’.
  • Vraag mensen in je directe omgeving om je blog te delen. Vaak zijn je familie en vrienden je grootste fans (althans, dat hoop ik) die met liefde je posts willen delen in hun netwerk.
  • Tot slot: blijf schrijven! Hoe meer artikelen jij online hebt staan, des te beter snappen de zoekmachines (heb je ze weer) waar jouw blog over gaat. Kies daarom een niche en deel daarin je expertise. Het heeft tijd nodig om te groeien, maar als je er écht voor gaat, gaat je dat lukken! Cliché, maar heel erg waar.

Maak je dromen waar en stel doelen en plannen op. Dan heb je een focus en weet je welke richting je op moet. Het kost wat tijd, maar de aanhouder wint! Succes met bloggen, het is zo leuk!

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.