Home + Een jaar lang actief afval scheiden, zo doen wij dat met kinderen!

Een jaar lang actief afval scheiden, zo doen wij dat met kinderen!

Een jaar geleden veranderde er een hoop wat betreft het afvalbeleid binnen onze gemeente. Zo moesten we apart plastic in gaan zamelen en kregen we kleine containers voor het restafval. Deze waren voorzien van een streepjescode en worden bij het ophalen gescand. Per volle container betalen we nu €3,50. Ik vind afval scheiden heel belangrijk, maar tegelijkertijd was het zo makkelijk om alles maar gewoon in één prullenbak te gooien. Toch moest dat anders en inmiddels zijn we een jaar verder. Ik ben het leuk gaan vinden en we betrekken Milan er inmiddels ook bij. Hoe we dat doen en hoe we proberen kosten te besparen vertel ik jullie in dit artikel.

Kinderen betrekken bij het afval scheiden en opruimen

Eigen rommel opruimen

Wij laten Milan zelf zijn spullen opruimen en doen dat als volgt;

Als Milan uit school komt moet hij zijn eigen tas leeghalen en als er nog wat in zit moet hij het zelf weggooien. Zit er nog een boterhamzakje in een trommel (om iets apart te houden van ander eten), dan moet deze bijvoorbeeld bij het plastic.

Milan heeft een eigen pedaalemmer op zijn kamer. Als hij heeft geknutseld, gaat het papier daarin en als hij vol zit gaat alles in de papier container. We hebben Milan zelf de verantwoordelijkheid gegeven hiervoor en dat gaat tot nu toe erg goed. Wij kunnen het ook in één keer opruimen, maar dat zorgt bij hem niet voor bewustwording. We hebben overigens gekozen voor een pedaalemmer die bij de kleuren van zijn kamer past. Zo staat het niet rommelig.

Oud speelgoed ruimen we op en dat hebben we onlangs ook gedaan. We geven veel weg of brengen het bij de speelgoedbank. Dan komt het nog van pas ook dat draagt weer bij aan een stukje bewustwording. Het geeft kinderen toch een goed gevoel als ze weten dat ze andere kinderen er blij mee kunnen maken

Milan heeft een eigen moestuin en binnenkort begint het seizoen weer. Hij is hele dagen druk in de weer met zijn eigen tuin en mag zelf ook snoeien en onkruid weghalen. Hij doet alles om zijn tuintje netjes te houden en gooit het onkruid in de groene container.

Komende week ga ik Milans kleding weer uitzoeken, want hij is flink gegroeid. Ik verkoop de mooiste items in één groot pakket voor een goede prijs en andere items die ook nog een tweede ronde mee kunnen doneren we aan het Leger des Heils. Hier in de straat staat een grote container.

Dit zijn allemaal kleine dingetjes, maar op deze manier wordt het normaal voor kinderen en weten ze straks niet beter. Het klinkt misschien wat suf, maar we doen het echt samen en wijzen elkaar er ook op als we iets op de verkeerde manier weggooien. Zo wordt het voor ons allemaal leuk!

Bewustwording

Ik noemde al een paar keer het woordje bewustwording, maar dat is het voor ons wel geweest het afgelopen jaar. Waar we voorheen alles gewoon weggooiden zonder na te denken, zijn we nu heel goed bezig. Sterker nog, als ik nu spullen koop kijk ik ook naar het materiaal. Ook koop ik meer tweedehands en brengen we ook spullen naar de stort. Dat kan ik tot op zekere hoogte gratis en daardoor besparen we ook weer geld.

Het enige nadeel is dat we hier de luiers bij het restafval moeten gooien en daardoor moeten we toch om de week de container langs de weg zetten. En voor het legen moeten we betalen. Het zijn er aardig wat per week die we eerst weggooien in een goede pedaalemmer. Daarna halen we de zak eruit en gooien we deze in de container. Het zou fijn zijn als we die in de toekomst in speciale containers kunnen gooien.

Scheiden jullie al veel afval en hoe betrekken jullie de kinderen erbij? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *