Home + Hoe maak je van de zolder een kinderkamer?

Hoe maak je van de zolder een kinderkamer?

Een kind is na een tijdje uitgekeken op de eerste kinderkamer en is toe aan wat nieuws. De oude kamer verbouwen is een optie, maar verhuizen naar een nieuwe kamer is natuurlijk helemaal spannend. De zolder is de perfecte plek voor een eigen plekje voor de kinderen. Lees in dit artikel 3 tips waar je op moet letten bij een kinderkamer op zolder.

Zorg voor genoeg ruimte

Een zolder is niet de meest ruimtelijke en lichte kamer van een huis. Hierdoor leent deze ruimte zich niet direct voor een kinderkamer. Toch is de zolder met wat aanpassingen een perfecte plek voor een kinderkamer, omdat de kinderen echt het gevoel hebben dat ze een eigen plekje in huis hebben. Om je zolder om te toveren tot kinderkamer is geen grote investering nodig, want met een goedkope dakkapel creëer je makkelijk genoeg ruimte. Ook lost een dakkapel het probleem op dat er te weinig licht is op zolder. Mooi meegenomen is dat je huis na het plaatsen van een dakkapel meer waard is.

Denk aan de temperatuur

De zolder is de hoogste ruimte van het huis en hierdoor zijn temperatuurverschillen in de winter en zomer erg groot. In de zomer is de zolder de warmste ruimte van het huis, terwijl het in de winter juist koud is. Je wilt natuurlijk wel dat de temperatuur goed geregeld is in de kamer waar je kind slaapt. Hierom is goede dakisolatie erg belangrijk, want in de winter verlies je 30% van de warmte door het dak. In de zomermaanden wil je juist dat het niet te warm is. Installeer goede zonwering waardoor de kamer niet te veel opwarmt door de zon. Zorg ook dat je de zolder goed ventileert door regelmatig de ramen op te zetten. Hiermee zorg je dat het afkoelt en er genoeg frisse lucht binnenkomt.

Creëer een veilige omgeving

Een kind dat op zolder slaapt heeft echt een eigen plekje, maar je hebt niet echt zicht op wat er gebeurt op zolder. Daarom is het belangrijk om te weten dat dit plekje wel veilig genoeg is. Als je onderstaande lijst afwerkt, weet je dat jouw zolder veilig is voor de kinderen:

 • Plaats een traphekje;
 • Zorg voor anti-slip op de traptreden;
 • Beveilig de ramen met kinderslot;
 • Bedek scherpe randen;
 • Leg een zachte ondergrond neer;
 • Bedek de stopcontacten;
 • Zorg dat ventileren goed mogelijk is.

Heb jij nog goede tips? Laat het me weten in de comments hieronder!

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. Christine
  1 april 2018 / 14:20

  Vergeet de rookmelder én koolmonoxidemelder niet! Juist omdát het de hoogste verdieping is, gaan rookontwikkeling en gassen alleen maar verder naar boven en als er iets gebeurd (bij je cv bijvoorbeeld), dan alarmeert zo’n melder je op tijd..
  Mijn dochter zal over een paar weken op zolder gaan slapen om de babykamer vrij te maken. Ben benieuwd wat ik nog meer nodig zal hebben.. traphekje en raamsloten, check, traptreden met vloerbedekking, dus goed anti-slip. Er ligt nu prachtig licht vergrijsd/wit laminaat en daar heb ik al een mooi vloerkleed voor gekocht. Van die stopcontacten is wel een goeie, die zijn op zolder nu nog niet afgeschermd voor kinderhandjes.. iig hebben we al een goede mobiele verwarming en airco in één, al is dat misschien niet echt nodig.. de aankoopkeuring van ons huis wees uit dat de zolder goed geïsoleerd en afgewerkt is, als een volwaardige verdieping van het huis. Twee kinderen van de vorige eigenaar hebben ook hun hele jeugd op zolder geslapen, dus strakjes hebben we daar twee mooie kinderkamers en kan de babykamer op de tussenverdieping weer studeerkamer voor m’n man worden! Aangezien ze nog niet zindelijk is maar we daar wel aan werken, heb ik ook een goede babyfoon met groot bereik gekocht voor het ’s nachts zindelijk worden of als ze ons nodig heeft terwijl wij op de begane grond zijn.. Onwijs benieuwd hoe ze deze verandering gaat ervaren..