Home + Hoe is het om twee hypotheken te hebben en hoe zit dat dan allemaal?

Hoe is het om twee hypotheken te hebben en hoe zit dat dan allemaal?

Nu we weer nieuwe huurders hebben voor ons appartement en we toch hebben besloten dat we het appartement voorlopig niet verkopen, krijgen we steeds vaker de vraag hoe het is om twee hypotheken te hebben. Sterker nog, veel mensen hebben er niets eens één. Dan kun je je bijna niet voorstellen hoe het is om er twee te hebben!

Hoewel we het nu allemaal een stuk positiever zien, kan ik je vertellen dat de afgelopen 8(!) jaar behoorlijk pittig zijn geweest.

Hoe kwam het zo? Kun je überhaupt twee hypotheken afsluiten?

Ik was 20 en Patrick was 24 toen we ons eerste huis, het appartement dus, kochten. We waren jong, wilden heel graag in deze wijk wonen en moesten zelfs hoog bieden en snel beslissen, want het was een heel gewilde wijk en een ontzettend populair appartementencomplex. We deden een bod en voor we het wisten waren we huiseigenaar. Daar ging natuurlijk wel het nodige aan vooraf en we waren totaal onervaren. Hoeveel hypotheek konden we maximaal “krijgen” en voor welke bank en rente zouden we dan gaan? Allemaal vragen die op ons af kwamen. Hiervoor gingen we naar de hypotheekadviseur, maar nu kun je dit ook online laten berekenen via de bereken tool van MoneYou.

Het was 2006 en er was bij lange na nog geen gerommel op de financiële markt. We vonden dat we het goed voor elkaar hadden en dat was eigenlijk ook zo. Allebei een vaste baan, een leuk huis in een gewilde buurt en de toekomst zag er rooskleurig uit.

Twee jaar later waren we echter weer bezig met een hypotheek. Mijn ouders hadden hun huis te koop gezet en wij wilden dat graag van hen kopen. Ook toen was er nog geen financiële crisis en ik weet niet of iemand die aan zag komen. Wij in ieder geval niet. Omdat ons appartement nog steeds erg populair was, maakten we ons geen seconde zorgen over de verkoop ervan.

We hadden alles goed door laten rekenen en konden maximaal een half jaar dubbele lasten dragen. Voor we het wisten hadden we twee huizen, stond er één te koop, hadden we volop serieuze kijkers en een week later zag alles er anders uit…

Acht jaar later…

Inmiddels zijn we acht jaar verder en heel wat wijzer. Om geen dubbele lasten te hebben zijn we ons appartement gaan verhuren. Heel fijn dat dat kon, maar zeker geen luxe. Zo’n besluit neem je ook niet zomaar. We noemen het weleens de beste oplossing van alle slechte.

Door de periode dubbele lasten hadden we geen spaargeld meer. Tel daarbij op dat we in ons nieuwe huis heel veel pech hebben gehad wat ook weer heel veel geld kostte en je beland in een vicieuze cirkel.

Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ons leven acht jaar lang on hold heeft gestaan. We waren alleen maar bezig met overleven en er was geen tijd om naar de toekomst te kijken.

We ondernamen wel een hoop voor een goede toekomst. Ik startte een webshop en heb daardoor heel veel cursussen gedaan die hebben geleid tot een nieuwe baan. Dankzij die baan heb ik een HBO opleiding kunnen doen en dankzij de webshop ben ik gaan bloggen. We hebben heel hard gewerkt en dat bracht hoop en perspectief.

Er gloort licht aan het einde van de tunnel nu de hypotheekrente zo laag is en ik heb toekomstplannen met het appartement. Ik hoop dat het zo heeft moeten zijn en het allemaal niet voor niets is geweest.

Maakt geld gelukkig?

We roepen allemaal heel hard van niet, maar in zekere zin maakt geld echt gelukkig. Geldzorgen vreten je op, je bent er dag en nacht mee bezig en altijd aan het rekenen. Daar word je niet gelukkiger van. Zoals ik al zei staat je leven on hold.

Ik zou nu natuurlijk nooit meer een huis kopen terwijl het andere nog niet was verkocht, maar de markt was positief en wij naïef.

In 2017 hopen we dat het inderdaad beter wordt en gaan wij met een hele zak ervaring, heel goed zorgen voor ons geld!

Een wijze les

Ik wil jullie meegeven dat een gezonde financiële situatie echt heel belangrijk is. Laat je goed informeren en het liefst door meerdere partijen. Vergelijk op websites en weet waar je over praat. Jij wilt namelijk ook niet dat jouw leven zo lang on hold staat, geloof mij.

Ik geloof erin dat dit soort dingen gebeuren met een reden en het heeft ook veel mooie dingen gebracht, want wij zijn samen ijzersterk, maar het had heel anders kunnen zijn…

Liefs, Marisca

 

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. 15 december 2016 / 16:57

    Respect voor jullie! Wat zijn jullie plannen met het appartement? toch verkopen of blijven verhuren? Hopelijk hebben jullie snel financieel wat meer lucht!

    • 15 december 2016 / 17:58

      Dankjewel! We gaan het niet meer verkopen. Voorlopig verhuren en dan kijken wat we met de ruimte willen doen. Misschien heeft het zo moeten zijn en is het een mooie belegging/investering.