Home + Hier moet je aan denken voordat je begint aan een huisdier met (jonge) kinderen

Hier moet je aan denken voordat je begint aan een huisdier met (jonge) kinderen

In Nederland zijn we dol op onze huisdieren. Ze worden veelal als een groot onderdeel van het gezin beschouwd. Toch brengt het ook veel werk en verantwoordelijkheid met zich mee. Dat kost tijd. Zeker als je daarnaast ook nog eens een gezin te runnen hebt. Denk hierbij alleen al aan het extra schoonmaakwerk. Naast kruimels en rommel van de kinderen, ligt er nu ook veel haar en kun je regelmatig dweilen om de vieze pootafdrukjes van de vloer te verwijderen. Toch heeft een huisdier met kinderen ook veel voordelen. Het brengt extra veel plezier en liefde in het gezin. Het blijft echter wel belangrijk om realistisch te blijven. Weet je bijvoorbeeld wel waar je allemaal aan moet denken voordat je begint aan een huisdier? In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen op een rij. 

De kosten 

Leuk, een huisdier. Maar het brengt ook heel veel extra kosten met zich mee. Niet alleen de aanschaf van het diertje zelf, maar ook de benodigdheden die je in huis moet halen. Er zal een hele lading hondenspullen in huis verschijnen. Om nog maar te zwijgen over de dierenartskosten. En dat zijn nog gewoon de doorsnee dingen. Wat als hij wat gaat mankeren? En hierdoor bijvoorbeeld regelmatig medicijnen en speciale voeding nodig heeft? Dan lopen de kosten op voordat je er erg in hebt. 

Daarom is het belangrijk om van tevoren alvast te berekenen of er wel voldoende ruimte is binnen jullie maandelijkse inkomsten en uitgaven. Als je een diertje neemt, moet je er immers wel goed voor kunnen zorgen. Als dit financieel niet mogelijk is, dan is het verstandiger om dit te laten. 

Extra tip: op sommige dingen zou je kunnen besparen door veel spullen tweedehands te kopen, kattenbrokken bestellen bij een groothandel of met korting en standaard maandelijks iets weg te leggen voor eventuele dierenartskosten. Op die manier bespaar je niet alleen geld, maar kom je ook nooit voor onmogelijke keuzes te staan op financieel vlak. 

Is er voldoende tijd? 

Het maakt eigenlijk niet uit voor welk huisdier jullie kiezen. Dit vraagt altijd extra tijd. Denk alleen maar aan het uitlaten van een hond, maar ook het geven van aandacht en liefde. Daarnaast vinden honden het meestal niet zo prettig om lang alleen thuis te blijven. Als hij op regelmatige basis hele dagen alleen thuis moet zitten, zal dat hem meestal niet gelukkig maken. Wees daarom realistisch. Hoeveel tijd is er eigenlijk binnen jullie gezin? 

Houd rekening met de leeftijd van de kinderen 

Hoewel huisdieren natuurlijk op elke leeftijd geschikt zijn, is het dragen van verantwoordelijkheid een heel ander verhaal. Houd er rekening mee dat kinderen zeker tot een jaar of twaalf deze verantwoordelijkheid niet zelf kunnen dragen. Ze overzien de gevolgen van hun acties gewoon nog niet zo goed. Je kunt dus niet verwachten dat zij hier geheel zelf voor zullen zorgen. 

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *