Home + Groep 5 | Een schoolreisje met een nachtje weg?

Groep 5 | Een schoolreisje met een nachtje weg?

Natuurlijk heb ik het hier met andere moeders van school over, maar ik wilde er ook over schrijven. Het volgende is namelijk het geval en ergens vind ik dit een lastige. Dat heeft voor een groot deel ook te maken met het steeds meer loslaten van Milan. Milan gaat dit jaar namelijk op een schoolreisje waarbij ze daar ook blijven slapen. Ik vind er iets van, maar ben tegenover Milan natuurlijk heel positief, omdat ik voor hem wil dat ‘ie gaat. Maar wat nu als hij ook niet enthousiast blijkt én hij de dag erna twee voorstellingen moet spelen?

Een schoolreis met een nachtje weg

Laat ik voorop stellen dat ik het fantastisch vind dat de school zulke dingen organiseert. De school en ouders doen moeite om ieder jaar iets leuks te verzinnen en dat doen ze al die jaren perfect. Milan gaat met veel plezier de bus in en komt er moe, maar met een grote glimlach, ook weer uit. De datum van het schoolreisje stond al in onze agenda, maar de exacte invulling zou nog volgen.

Afgelopen week werd al wat meer duidelijk: we kregen een nieuwsbrief waarin stond dat de kinderen niet alleen overdag op schoolreis gaan, maar dat ze er ook blijven slapen. Die zag ik niet aankomen… En toen ik hem in de agenda zette zag ik dat ze terugkomen op de dag dat hij ook twee voorstellingen in de schouwburg moet spelen…

Ik was in de veronderstelling dat ze het in de klas ook over het schoolreisje hadden gehad dus wij begonnen erover met Milan. We brachten het positief ondanks dat we het zelf wel moeilijk vinden, het is immers toch weer een stukje loslaten, maar hij was zelf nog niet zo enthousiast… Ik begrijp dat het voor hem ook spannend is.

Wachten op de bus tijdens het vorige schoolreisje 

Positief brengen terwijl je het zelf ook lastig vindt

We zijn nu een paar dagen verder en hij ziet het nog steeds niet zo zitten. Ik vind vooral het loslaten lastig en hoop dat hij het naar zijn zin heeft. Mijn hart zou breken als ik zou weten dat hij heimwee heeft. Ik heb daar zelf ook veel last van gehad en weet hoe vervelend dat is. Maar dat vertel ik hem niet. Ik had het namelijk heel erg naar mijn zin op groep 8 kamp (de heimwee kwam pas op de middelbare school) en gun hem die ervaringen en herinneringen ook. En daar leg ik dan ook de nadruk op. We brengen het heel positief en hij kan thuis nog een paar uurtjes bijkomen voor hij weer naar de schouwburg moet. Daarna is het weekend en kan hij het hele weekend bijkomen.

Kortom, ik geloof heel erg dat het allemaal heel leuk gaat worden en dat het haalbaar is, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het vroeg vind om een nachtje weg te gaan in groep 5.

Onrust wegnemen

We weten nog niet wat de bestemming van het schoolreisje is en het duurt nog even, maar ik zou zo graag wat onrust bij Milan weg willen nemen en hoop op tips van jullie. Wat zouden we eventueel kunnen doen om wat onrust weg te nemen? Zijn er dingen waaraan we moeten denken als je kind voor het eerst een nachtje weggaat met school etc. Het duurt nog even, maar zoals ik het nu in kan schatten hebben we allemaal even tijd nodig om eraan te wennen ?

Deel je tips in de comments hieronder, daar ben ik heel erg blij mee!

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. 10 maart 2020 / 09:24

  Ik zou er ook grote moeite mee hebben hoor , en zeker twijfelen of ik hem mee zou laten als hij zelf ook twijfelt..ze zijn nog zo jong en een leuke ervaring is belangrijker zeker voor de toekomst. Vaak laten ouders hun kinderen toch gaan door de groepsdruk, maar toneel vind hij zo ontzettend leuk, en is ook belangrijk voor hem, wat weegt dan zwaarder….mijn ervaring is ook dat je denkt dat je kind wat mist en op school er dan over mee kan praten, maar in de praktijk blijkt dat op deze leeftijd en zeker bij jongens , dat als ze op school zijn gewoon weer over gaan tot de orde van de dag..mochten jullie besluiten om Milan mee te laten is het een leuk idee om aan de juf te vragen dat ze in de klas voorstel dat iedereen een knuffel meeneemt. Hier wordt vaak lacherig over gedaan, en stoer maar voor de kids met evt heimwee is dat zeer vervelend, als iedereen verplicht een klein knuffeltje moet meenemen heb je al een hoop gewonnen. Ik heb drie kids nu boven de 12 waarvan er twee grote heimwee hebben. Wij hebben in een aantal gevalllen gekozen dat ze wel gingen, maar ook hebben we in een aantal situaties besloten om ze ziek te melden, maar de druk om je kind mee te laten is hoog…succes!

 2. Jacqueline
  10 maart 2020 / 23:01

  Ohhh wat ontzettend dapper dat je hem zou willen laten gaan. Onze Lars zit pas in groep 2 maar ik moet er nog niet aan denken.
  Of zijn papa of ik zouden mee gaan als begeleiding!
  Is dat een optie?
  Dan is het loslaten misschien makkelijker.

  Succes met je positiviteit. Milan gaat zeker een leuk schooluitje hebben.

  Hoop stiekem dat ze dit bij ons op school niet doen ??