Home + Geld & Budget | Nu al decembercadeaus kopen?

Geld & Budget | Nu al decembercadeaus kopen?

Vorig jaar waren we er vroeg bij met het kopen van de decembercadeaus, zo rond de zomervakantie. Dit jaar zijn we echter nog vroeger, want we zijn al begonnen met het shoppen van de decembercadeaus. Waarom we dat doen, hoe we het bijhouden en hoe we zeker weten dat deze cadeaus in december ook nog een schot in de roos zullen zijn, lees je hieronder.

Decembercadeaus kopen in de meivakantie?

We zitten midden in de meivakantie en morgen is het Koningsdag. Dan zijn Sinterklaas en Kerst niet de eerste feestdagen waar je aan denkt. Laat staan dat je er nu al cadeaus voor koopt. Toch zijn wij al begonnen met shoppen voor cadeaus. Bij toeval eigenlijk, maar inmiddels zijn we een stuk serieuzer en liggen er al wat cadeaus in de kast.

Het begon in de Legowinkel bij ons in de binnenstad. Milan zag iets en voor Floris zagen we twee kleine zakjes die hij graag wilde hebben, maar die er niet altijd te koop zijn. We besloten het allemaal te kopen en alvast weg te leggen voor de decembermaand, want er was van dit alles bijna geen voorraad meer. Ik noteerde hetgeen we hadden gekocht en de prijs in de notities van mijn telefoon.

Een maand later waren we op een auto-event waar Milan twee mooie modelauto’s zag die hij graag wilde hebben. Hij had zelf geld meegenomen, maar hij had niet genoeg voor nog twee modelauto’s. Het event was al duur, parkeren was helemaal schrikbarend (€27,50!) en we hadden de jongens al geld gegeven. Om dan weer €50,- uit te geven vonden we een beetje gortig en gewoon niet nodig. Maar we waren nu wel op dat event en Milan wilde ze graag hebben voor zijn verzameling. In overleg met hem besloten we de twee auto’s te kopen voor december.

Spaarpotje voor december

Wie mij al een tijdje volgt weet ik dat ik groot fan ben van digitale spaarpotjes. Zo hebben we er ook één voor de feestdagen. Hier zat al een leuk bedrag in en dus haalden we het geld voor al deze cadeaus uit dat potje. Zo kostte het ons niets extra en hoeven we aan het einde van het jaar niet zoveel geld uit te geven. Win-win zou ik zeggen!

Hoe doen we dat met Floris?

Als het even kan, kopen we niet iets voor december waar hij bij is. Zo was ik laatst alleen bij de Action en nam ik een Transformers figuur mee die hij nog niet had. Die gaat thuis meteen in de kast op mijn werkkamer. Een kast waar hij ook niet in komt. Milan weet wat er ligt en weet dat hij er niet in mag kijken, haha. In de Legowinkel en op het auto-event was hij er wel bij. In zulke gevallen zeggen we dat we het alvast kopen en het naar Sinterklaas sturen. Zo helpen we Sinterklaas een beetje en dat vindt hij nog superstoer.

Het is sowieso de vraag hoe lang we het geheim nog vol kunnen houden, want vorig jaar kwamen de vragen al en hij wordt in oktober zes. We zeggen dus nog niets, maar gaan er iets relaxter mee om.

Zijn de decembercadeaus in december nog leuk?

Dat is natuurlijk de grote vraag, maar we kopen uiteraard niet alles al. Er moet nog wat ruimte overblijven. Daarnaast zijn de jongens in oktober jarig en vieren we ook nog Kerst. Met die cadeaus komt het dus wel goed. Ook weten we wat de jongens sowieso wel tof vinden, maar er is nog ruimte voor trends, onverwachte wendingen etc. Toch is het wel fijn de kosten te kunnen spreiden, want we weten inmiddels ook dat de prijzen flink zijn gestegen het afgelopen jaar en in december liggen de prijzen nog wat hoger. We vinden het zonde om meer te betalen en geven dat geld dan liever uit aan iets anders.

De “administratie” bijhouden

Wat we hebben gekocht hou ik bij in de notities op mijn telefoon. Dat doe ik als volgt:

De kosten staan erbij zodat beide kinderen ongeveer evenveel krijgen. Wel zo eerlijk en leuk natuurlijk. En iedere keer als we iets kopen, haal ik het uit het potje voor de feestdagen.

Hoe vroeg beginnen jullie met cadeaus voor de feestdagen? Begin je wellicht eerder omdat alles zo duur wordt, of wacht je gewoon af tot later dit jaar? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Else
  26 april 2023 / 07:00

  Leuk om te lezen!
  Ik begin altijd wel optijd maar meestal zo rond september/oktober.
  Ik merk wel dat ik vaak dan toch iets meer omdat je op het laatst toch altijd nog iets koop. Heb jij dat niet?
  Fijne dag!

  • Marisca
   Auteur
   26 april 2023 / 07:11

   Ja, maar dat proberen we te voorkomen/beperken. Omdat we de prijzen erbij zetten, zien we wat we al hebben uitgegeven en dat houdt ons ook scherp om niet teveel te kopen. We zijn juist aan het ontspullen, haha.

 2. MarjonS
  26 april 2023 / 07:13

  Ohnee ik ben daar nog niet mee bezig. Onze zoon (9) wisselt nogal.
  Dochter (12) zit dan in de brugklas en vermoed andere interesses en liever make-up of kleding wil.
  Ik begin ergens oktober.

  Maar fijn als jullie het zo op deze manier verspreiden.

  • Marisca
   Auteur
   26 april 2023 / 07:17

   Milan zit tegen die tijd ook in de brugklas, daarom houden we dat nog een beetje in het midden, want we kopen tegen die tijd natuurlijk ook nog cadeaus. Al zitten we met PlayStation tegoed ook altijd goed haha.

 3. Christine
  26 april 2023 / 07:55

  Goed idee, morgen op de vrijmarkt m’n ogen alvast de kost geven met cadeaus voor de feestdagen/verjaardagen in het achterhoofd!