Home + Geld & Budget | Geen huishoudpot, wel een spaarplan en een kijkje in ons kasboek

Geld & Budget | Geen huishoudpot, wel een spaarplan en een kijkje in ons kasboek

Persoonlijke financiën is momenteel één van mijn favoriete onderwerpen om over te bloggen. Ik vind het altijd mega interessant om te lezen hoe anderen het doen (zo volg ik onder andere Porterenee) en dat inspireert ons vervolgens ook weer. Het is een onderwerp waar je nooit over uitgepraat raakt en waar we allemaal wel iets mee hebben. Ik schrijf er al lange tijd best open over, maar sinds de eerste week van januari houden we een kasboek bij. We weten wel waar ons geld naartoe gaat, maar ik dacht dat het geen kwaad kon dat eens op papier bij te houden. Wat blijkt, het bijhouden van een kasboek is écht een behoorlijke eye-opener, ook wanneer je bovenop de financiën zit zoals ik. Vandaag geef ik jullie een inkijkje in ons kasboek, vertel ik waarom we geen huishoudpot hebben en vertel ik iets meer over ons spaarplan dat we eind december hebben opgesteld.

Geen huishoudpot, wel een begroting

Zodra onze salarissen zij gestort ga ik zitten voor de begroting van de komende maand. Dit doe ik al sinds Patrick en ik samenwonen. Altijd op papier en we hebben nog steeds dezelfde map waarin we binnengekomen rekeningen stoppen. Ik ben ontzettend digitaal, maar dit doe ik het liefst op papier. Ik tel de salarissen bij het saldo van de rekening en trek daar alle vaste lasten vanaf. Ook verjaardagen, weekendjes weg etc. neem ik erin op. Heel simpel, maar ontzettend doeltreffend, want ook al weet je tot op de cent nauwkeurig wat er in komt en uit gaat, dit biedt overzicht en omdat het op papier staat ga je ernaar leven. Zo werkt dat gewoon.

We hebben geen echte huishoudpot, maar ik reken wel een vast bedrag per week voor de boodschappen: €150,- per week. Dat is veel, maar we rekenen altijd meer af vanwege de dubbele koopzegels die we sparen. Dat geld reken ik mee waardoor we voor de weekboodschappen nooit meer kwijt zijn dan dat bedrag, en we ook niet opeens minder geld overhouden omdat we vergeten zijn de koopzegels mee te rekenen.

Verder hebben we vaste lasten en vervolgens blijft er een x-bedrag over. Van dat bedrag wordt iedere keer heel gemakkelijk gepind en geld uitgegeven. Aan het einde van de week weet je niet meer waaraan en vandaar het kasboek.

We werken dus niet met vaste potjes, maar hier moeten we wel mee aan de slag. Uit het kasboek blijkt namelijk dat we, naast de €150,- voor de weekboodschappen, nog behoorlijk wat uitgeven bij de supermarkt. Soms wel meer dan €50,- per week waardoor je opeens toch een stuk meer kwijt bent. Dat is niet de bedoeling, maar daar kom ik zo nog op.

Spaarplan

We hebben dus geen echte huishoudpot, maar we hebben wel een spaarplan die overigens ook wordt opgenomen in de begroting. We spaarden al op verschillende manieren, maar sinds begin deze maand hebben we een spaarplan en zijn er nog twee spaarpotjes bij gekomen. Zo stoppen we wat euro’s (heel weinig) in crypto en zijn we gestart met een spaarchallenge. We sparen voor lange termijndoelen zoals ons droomhuis, maar hebben ook korte termijn doelen zoals ons weekendje weg naar de Boshut. De spaarchallenge is een extraatje. Eigenlijk willen we het geld dat we doordeweeks te makkelijk uitgeven, stoppen in die spaarchallenge. In de spaarblog op 1 februari vertel ik hier meer over.

Ons kasboek!

Wij hebben het kasboek van Nibud en deze is heel overzichtelijk. Je kunt je uitgaven verdelen onder zeven categorieën en aan het einde van de week tel je de bedragen bij elkaar op. Ik schrok van wat we uitgaven. In de bankieren app zie je het ook wel, maar dan zie je het onder elkaar en het zakt al snel naar beneden. Hier zie je alles overzichtelijk naast elkaar staan en dan heb je het over flinke bedragen. Deze bedragen moeten de komende weken naar beneden. Ik zal jullie over een tijdje laten weten of dat gelukt is.

Podcastaflevering over ons zakgeld

Wist je dat wij onszelf iedere maand zakgeld geven? Dit doen we al een tijdje en dat werk perfect! In de podcastaflevering hieronder vertel ik daar meer over:

Hebben jullie een kasboek? Klets mee in de comments hieronder of op de Social media kanalen van Mamablogger. En anders heb ik hieronder nog wat suggesties wat betreft kasboeken:

liefs

 

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Henriette
  28 januari 2022 / 08:28

  Wij hebben doordeweeks behalve boodschapoen eigenlijk nauwelijks uitgaven. Wij zijn zuinig en geven niet makkelijk geld uit. Ik heb geen hypotheek op mijn huis dus bestaan mijn vaste lasten alleen aan (ziektekosten)verzekeringen, auto, g/w/l , internet, netflix. Ik heb ook geen telefoonabonnement want ik ben niet graag bereikbaar alleen voor intimi. De rest emailt maar. Jaarlijkse grotere uitgaven zijn de gemeentelijke belastingen en de vakanties maar dat budgetteer ik niet. Verder vind ik het teveel moeite om boodschappen elke keer uit te splitsen in food, nonfood ed. Dat heb ik na onze verhuizing twee jaar gedaan en dat vond ik zo’n sleur dat ik daarmee vanzelf mee opgehouden. Crypto zijn wij absoluut tegen en daar zal ik nooit in investeren.

 2. Jessica
  28 januari 2022 / 22:32

  Wij zijn samen (de eerste week van januari) gaan zitten en hebben onze financiën bekeken. We hebben gekeken naar het modale inkomen en gaan hier naar leven. Kort samengevat; mijn salaris gaat naar de spaarrekening en we gaan leven naar het salaris van mijn vriend.
  We zijn (waren) heel makkelijk met ons geld en zien dat we heeeeeel veel winst kunnen behalen.
  Door bewuster te gaan leven kunnen we onze hypotheek binnen 6 jaar afbetalen. We hebben een lijstje gemaakt van spullen/ kleding die we écht nodig hebben. Deze maand zijn we ons zo bewust geworden van wat we allemaal kochten omdat het ‘gewoon’ leuk is en eigenlijk niet noodzakelijk! Less is more is ons nieuwe motto!