Home + Geld & Budget | Een kasboek bijhouden en extra sparen

Geld & Budget | Een kasboek bijhouden en extra sparen

Dit jaar heb ik al een aantal keren over onze spaardoelen geschreven. Doelen die haalbaar leken, maar halverwege het jaar moet ik toch concluderen dat dat wat te makkelijk was gedacht. We hebben bijvoorbeeld meer geld dan begroot uitgegeven aan de schuur en het inrichten van de veranda. Ook vloog het maandelijkse budget er sneller doorheen waardoor er minder overbleef om te sparen. Kortom, het valt eigenlijk een beetje tegen. Geen ramp, integendeel, maar ik baal er natuurlijk wel van. Tijd om de tweede helft van het jaar orde op zaken te stellen door meer te gaan sparen en een kasboek bij te houden.

Waarom is het zo lastig de spaardoelen te halen?

Geen idee. We hebben de afgelopen periode echt geen gekke dingen gedaan, kon natuurlijk ook niet gezien de situatie, maar het is best hard gegaan wat betreft geld. We hebben meer dan begroot uitgegeven aan de schuur en dan met name de aanleg van elektriciteit en het aansluiten van het water. De materiaalkosten en arbeidsuren tikken best aan, maar we zijn wel heel blij dat het gedaan is.

Verder komen er nog kosten aan. Zo is Milans fiets van een jaar oud nu alweer aan de kleine kant en blijkt dat het dak van de aanbouw ook opnieuw gedaan moet worden. Deze stonden beiden niet in de spaardoelen 😅. En eerlijk gezegd leven we ook best lekker en kan dat echt wel een tandje minder. Hoog tijd om de boel te gaan herzien en nieuwe prioriteiten te stellen.

Een kasboek bijhouden

Na de zomervakantie wil ik daarom onze uitgaven goed bij gaan houden. Ik weet precies hoe hoog alle vaste lasten zijn, maar al die kleine uitgaven kunnen wel minder. Denk aan een broodje op mijn werk, een bezoekje aan de Action, het zoveelste notitieboekje, een lunch op zaterdag etc. Hier kunnen we zeker op besparen en ik wil die uitgaven bij gaan houden in een kasboek. Zo zien we hoeveel geld daar precies heen gaat en hoeveel we kunnen (be)sparen. Het is zo logisch en simpel, maar we moeten het wel even gaan doen.

Een kasboek kan ook digitaal in de vorm van een digitaal huishoudboekje. Op de website van de Consumentenbond zie je welke er zijn.

Sparen

Verder gaan we na de vakantie een vast bedrag in de maand sparen in plaats van iedere maand een variabel bedrag. Ook kijken we naar de mogelijkheid van deposito sparen. Dit kenden we nog niet, maar we verdiepen ons momenteel hierin en dit zou voor ons wellicht een goede oplossing zijn.

Een deposito rekening is een spaarrekening waarop het spaargeld vastgezet wordt voor een vooraf overeengekomen periode, de looptijd. Een andere naam voor deposito sparen is ‘spaarrekening met vaste rente’, omdat het rentetarief vast staat voor de gehele looptijd van een deposito. Je weet dus precies hoeveel deze rekening aan het einde van de looptijd oplevert. Wil je meer lezen over deposito sparen en de rentes, klik dan even hier.

Je kunt tussentijds overigens niet aan het spaargeld komen en dat zou voor ons een prima oplossing zijn voor de grote spaardoelen.

Doorpakken

We moeten nu echt even door gaan pakken, want we willen nog zoveel en er moet ook gewoon nog veel. Er is echt nog behoorlijk wat noodzakelijk onderhoud nodig. Een kasboek, het kasboek ook echt goed bij gaan houden, sparen en doorpakken. Dat hebben we nodig en dan gaan we het uiteindelijk redden, maar niet alles lukt nog dit jaar.

Op welke manier sparen jullie?

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 Reactie

  1. Carolien
    8 juli 2020 / 07:04

    Ik heb een exel bestand met alles erin. Alle vaste lasten onder aan de streep het geld wat overblijft een verdeelsleutel 80/20 waarbij 80% spaarrekening is geen voorop gezet doel waar we voor sparen eigenlijk gewoon een grote buffer. 20% vakantie/dagje uit sparen. Leuke uitjes die ik tegenkom zet ik ook in exel. Tevens begroot ik aan het begin van het jaar de kosten zoals apk, vakantie,tandarts, fietsen zodat we weten hoeveel kosten we hebben en welk bedrag we nodig hebben. Ook de extra inkomsten zoals vakantiegeld of eindejaarsuitkering verwerk ik erin.