Home + Geld & Budget | Dit hebben we gespaard in oktober 2022

Geld & Budget | Dit hebben we gespaard in oktober 2022

Oktober is voor ons altijd een dure maand. Beide jongens zijn jarig, er moet nieuwe kleding en schoenen worden gekocht voor de winter en we shoppen alvast voor de decembermaand. Hier bereiden we ons op voor door geld apart te zetten voor de verjaardagen. Onder andere door te sparen in Peaks en de kinderbijslag. Voor decembercadeaus sparen we vervolgens weer koopzegels. Ook was het herfstvakantie en Pat en ik hadden vanaf woensdag vrij genomen. We hadden leuke dingen op de planning staan en ook dat kost geld. Hier hadden we rekening mee gehouden in de begroting voor de maand. Hoe de rest van de maand verliep en  wat hebben kunnen sparen lees je hieronder.

Cursus en bijhouden van uitgaven in oktober 2022

Pat en ik volgen nog steeds de cursus ‘In control’ van Porterenee. In het verslag van vorige maand vertelde ik hier al over. We zijn lekker bezig en hebben niet het doel perse beter te worden met geld, maar juist om meer te sparen en te besparen. Ook vind ik het belangrijk de cursus samen te doen, omdat ik voornamelijk verantwoordelijk was voor ons geld en Pat dat wel prima vond. Maar wat nu als mij wat overkomt? Dan moet hij het toch ook alleen zien te redden. En juist daarom wilde ik dit samen doen in plaats van alleen. Een van de dingen die we doen is het bijhouden van onze uitgaven. Een behoorlijke eye-opener, vooral in de weekenden. Daarom hebben we nu een weekbudget ingesteld. Het moet niet, maar het geeft grip en wat daarvan over is, gaat naar de spaarrekening of storten we extra op Peaks voor de jongens. Nu kunnen we goedkoop inleggen. Inmiddels hebben we ook de nieuwe money planner van Porterenee, hier ga ik nog uitgebreid over schrijven, maar onderaan dit artikel deel ik vast de link.

Fiscaal voordeel via mijn werk

Al een tijdje wilde ik een nieuwe iPhone, maar deze kopen we altijd los en we hadden andere prioriteiten. Uiteindelijk kwam er een mooie gelegenheid, want via mijn werk konden we al een fiets, computer of tablet aanschaffen met fiscaal voordeel. En dat voordeel kon behoorlijk oplopen. Nu kwam daar ook de mogelijkheid bij om een telefoon aan te schaffen. En dus kocht ik met fiscaal voordeel een nieuwe telefoon. Ik betaalde zelf €400,- en het overige bedrag wordt het komende jaar verrekend met mijn bruto maandsalaris. Mijn uiteindelijke voordeel zal iets minder zijn dan €200,- en dat is toch mooi meegenomen!

Vooruitblik naar komende maand

Komende maand wordt hopelijk iets rustiger. We hebben het kinderfeestje van Floris nog gepland staan volgende week, maar dat geld staat al apart. Verder ga ik de komende weken op pad voor de Sinterklaascadeaus voor de volwassenen. We kopen dan kleine cadeautjes. Ook hebben we bericht gekregen van Eneco over de energiekorting van €190,- in de maanden november en december. Dit krijgen we rond halverwege die maanden uitbetaald. We hebben besloten dit even apart te zetten. We verwachten ergens in december onze eindafrekening en misschien hebben we het toch nodig. Mocht dat niet het geval zijn en gaat ons maandbedrag niet enorm omhoog, dan bewaren we het voor de komende zomervakantie. We gaan het zien.

Overzicht oktober 2022

Oké, dan is het nu tijd om de balans op te maken van oktober 2022…. *tromgeroffel*

Totaal naar de spaarrekening in oktober 2022: €250,-.

Totaal naar de beleggingsrekening: €150,-

Saldo Peaks app: €77,- Vorige maand was dat €49,33. We hebben er €27,67 bij gespaard. Het gaat nog steeds niet zo lekker met de beleggingen, maar het tikt toch wel aan. Voor de jongens sparen we in Peaks voor de lange termijn een euro per dag en dat is inmiddels al opgelopen tot een lekker bedrag!

Saldo spaarzegelboekjes Albert Heijn: €176,50. Vorige maand was het saldo €277,70. We hebben €208,- opgenomen voor de decembercadeaus. Het was even uitrekenen, maar dat betekent dat we afgelopen maand in totaal €106,80 hebben gespaard. Met Albert Heijn Premium gaat dat lekker snel en dat is wel redelijk het gemiddelde van wat we in de maand sparen aan koopzegels.

Totaal gespaard in oktober 2022: €534,47. Hier zijn we heel erg blij mee!

 

Lukt het jullie nog om wat te sparen iedere maand? Ik hoop het wel. En hoe was oktober 2022 voor jullie? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Christine
  1 november 2022 / 06:53

  Wat een prachtige selfie bij je diary van gisteren, heerlijk dat jullie zo’n fijne vakantie hebben gehad! En heel tof dat jullie straks op de achterkant van de Kampioen staan, zeg! Die lees ik altijd graag ?
  Maar even over de post van vandaag: het sparen is ondanks de uitgaven voor de telefoon en vakantie lekker gegaan! Hier teren we deze twee maanden juist even in op de buffer. Dat komt doordat in de laatste week van september het dakkapel aan de achterzijde van ons huis van binnen is gerenoveerd. De buitenzijde hadden we al twee jaar geleden laten doen, nu was het tijd voor nieuwe isolatie en betimmering voor de binnenzijde. In de eerste week van oktober ontvingen we daarvoor de factuur. Komende week wordt er door een andere aannemer een minirooftop geplaatst (speciaal ervoor ontworpen verlaagde airco in het plafond van een dakkapel zodat je geen kast aan de zijwangen op hoeft te hangen). En die factuur verwacht ik dus in de komende maand ook te ontvangen en te betalen, dus dan wordt er even ingeteerd op de buffer. Eind november ontvang ik bij mijn salaris de eindejaarsuitkering en in december zal Jonathan zijn potje laten uitkeren van wat hij het hele jaar opspaart van vakantiegeld en dertiende maand. En dan kunnen we de balans opmaken of we alles boven ons gestelde bufferbedrag van 10k weer aflossen op de hypotheek zoals de afgelopen jaren, of dat we het dit jaar laten staan nu ik in het komende jaar ontslag zal nemen. Zoals het er nu naar uit ziet ga ik dat eind april doen en zal ik dus nog voor 4mndn salaris plus opbouw vakantiegeld en eindejaarsuitkering ontvangen, dus ik denk dat ik liever dit jaar nog even flink aflos op de hypotheek. Maar dat is iets waar we het samen over eens moeten zijn ? fijn dat jij en Patrick nu ook samen deze cursus doen! Zo heb ik voor het eerst de aangifte gedaan (met Jonathan weliswaar naast me, maar toch zoveel mogelijk zelf), vanwege diezelfde redenen: het was gemakkelijk dat Jonathan dat altijd deed maar ik wil het ook kunnen wanneer hem iets overkomt.

  • Marisca
   Auteur
   1 november 2022 / 19:54

   Hoi Christine,

   Dank voor je compliment over de foto. Ik dacht, nú moet ik even een selfie nemen haha. Ik ben benieuwd naar de definitieve foto!

   Wat onwijs goed dat jullie zoveel aan jullie huis kunnen doen! Niet alleen heel fijn voor het woongenot, maar ook voor de waarde van de woning. En wat een dappere beslissing om komend jaar ontslag te nemen. Ik kan mij voorstellen dat je dan nog een deel van de hypotheek af wil lossen. Maar zoals je al zei, daar moeten jullie het samen over eens zijn 😉

   Tot slot: goed dat je hebt meegekeken met de aangifte! Het is belangrijk om dit beiden te kunnen. Je weet immers nooit hoe het leven loopt.

   Liefs!