Home + Geen afspraken over schermtijd, wel regels

Geen afspraken over schermtijd, wel regels

Afgelopen weekend kwam een krantenartikel voorbij over de schermtijd van kinderen. Bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar wordt een scherm steeds vaker gebruikt als middel om ze even rustig te houden en “om te kopen”. Als ik heel eerlijk ben, ben ik met regelmaat ook zo’n moeder. Als ik thuis werk bijvoorbeeld en ik een overleg heb via Teams. Ik installeer onze kleuter dan met een bakje rozijnen en zijn tablet op de bank. Is dat goed? Nee, vast niet, maar soms weet ik anders ook even niet hoe ik het dan moet doen. Ik dacht na over de kop van het artikel uit de krant en realiseerde mij dat we de afspraken die we hadden met betrekking tot schermtijd, compleet hebben laten varen. Er zijn echter wel regels en het is niet de bedoeling dat de jongens de hele dag naar een scherm zitten te turen.

Ik vind schermtijd lastig

Ik moet zeggen dat ik het lastig vindt hoor; streng zijn op schermgebruik terwijl ik zelf ook de hele dag naar een scherm zit te kijken. Voor mijn werk, Mamablogger en ’s avonds voor de tv of op mijn e-reader. Geen gekke dingen en werk moet natuurlijk, maar het zijn schermen. Milan begrijpt dat, maar Floris nog niet. Hoe leg je dat uit aan een kleuter? Die komt dan naast mij zitten met zijn tablet en zegt dan dat ‘ie mijn collega is en ook gaat werken. Zoals ik in de intro al zei, zijn tablets soms echte lifesavers. Zeker wanneer je thuis werkt en in een overleg moet. Ik heb weleens een Teamsoverleg in lockdown gevoerd met een dinosaurus op mijn hoofd. We konden de humor ervan inzien en niemand vond het vervelend, maar dat kan niet constant. Je moet je hoofd erbij kunnen houden. Zo’n tablet is dan wel een uitkomst.

Verhouding scherm vs. (buiten) spelen

Maar we vinden het natuurlijk wel belangrijk dat de schermpjes niet de overhand krijgen. Gelukkig speelt Milan nog heel veel buiten. Dat zal de komende jaren wel veranderen naarmate hij ouder wordt, maar voor nu zijn we daar heel blij mee. Bij Floris is dat anders, maar hij heeft genoeg speelgoed waar hij mee speelt. Vooral zijn Rescue bots en de LEGO en DUPLO zijn favoriet. Zo lang hij daar ook voldoende mee speelt, maken we ons vooralsnog niet te druk.

Met hem gaan we ook vaak naar buiten en hij zit op kleutergym. Naast school is hij dus voldoende in beweging. We houden dit wel in de gaten en hebben daarom de regels met betrekking tot schermtijd los gelaten.

Kijken naar wat past bij de leeftijden

We houden in de gaten waar de jongens naar kijken. Het moet wel passen bij hun leeftijden. Zo keek Floris laatst opeens naar de Powerrangers. Dat is nog een brug te ver en hebben we uitgezet. Geen vechtfilmpjes of andere gekkigheid. Sommigen van de YouTubers waar Milan naar kijkt zijn nogal grof wat betreft taalgebruik. Daar zeg ik ook wat van, zeker in de buurt van Floris die nu geregeld ‘oh mijn God’ roept. Dat is nog een soort van grappig op zijn leeftijd, maar het wordt anders wanneer hij ander taalgebruik overneemt.

Geen schermen op de kamers

Hierin zijn we nog wel vrij ouderwets, al komt hier binnenkort verandering in. Tot nu toe hebben beide jongens geen TV op hun kamer (al is Floris daar sowieso nog te jong voor) en is er ook geen spelcomputer. Wel heeft Milan een tablet, laptop, Switch en telefoon. Dat vind ik voorlopig even meer dan voldoende, al houdt dat waarschijnlijk niet meer zo lang stand. Overdag mag hij dit meenemen naar zijn kamer, ’s avonds niet. Maar nogmaals dat zal niet zo lang meer duren.

Tot slot: de voordelen van die schermen

Schermtijd is bij veel gezinnen een dingetje, maar we hebben ook de voordelen ondervonden. Zo worden kinderen snel computervaardig, is Milan onwijs creatief in Minecraft (en heeft hij daardoor een behoorlijk ruimtelijk inzicht) en spreekt Floris al een aardig woordje Engels.

Hanteren jullie een schermtijd thuis en zo ja, wat zijn dan de regels met betrekking tot die schermtijd? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *