Home + Gastblog Tilda | Waarom het gras bij die andere moeders altijd groener lijkt

Gastblog Tilda | Waarom het gras bij die andere moeders altijd groener lijkt

Je kent het wel. Je bladert door je dagelijkse Instgramfeed. De ene gelukzalige foto na de andere komt voorbij. Je ziet allemaal glamourmoms, fitmoms, or happy moms met de hastags: #happy #blessed #lovemylife. Je ziet foto’s van mooie opgemaakte moeders, altijd lachende baby’s en er is geen vuiltje aan de lucht. Althans, dat lijkt zo. Je denkt bij jezelf, zie je: mijn leven stelt weinig voor; Ik ben niet zo’n glamoureuze mama. Mijn haar is al dagen niet gewassen, in al mijn leuke kleding zitten vlekken en ik heb continue strijd met mijn partner. Waarom kan het in mijn leven niet zo gaan, als bij haar? Ik zie dit heel veel bij moeders in mijn praktijk.

Je kent die ander niet

Het probleem zit hem niet in de picture perfect foto’s op social media. Het probleem zit het in het feit, dat je bedacht hebt, dat het bij die andere moeders zoveel beter gaat dan bij jou. Je vergelijkt jezelf met iemand die je waarschijnlijk niet eens persoonlijk kent. Je kijkt naar die persoon en denkt: zo’n leven wil ik ook. Je voelt jezelf tekort schieten, je ervaart jaloezie, misschien zelfs wroeging. Is dat erg? Nee! Maar, het is wel zonde. Omdat je namelijk helemaal niet weet hoe het er achter de schermen bij die betreffende persoon aan toe gaat.

Stop met aannames doen!

Je weet niet of die persoon werkelijk zo’n fantastisch leven leidt. Misschien heeft zij gisteravond ook wel knallende ruzie met haar partner gehad. Dat zal je niet snel terugzien op Insta. Misschien schuilt er achter die gelukzalige selfie’s met perfect gestylde baby’s ook wel een verdrietig verhaal. Wellicht heeft deze ogenschijnlijk perfecte mama wel 456 selfie’s genomen met twintig filters eroverheen voor ze het juiste plaatje had geschoten. Omdat ze zich onzeker voelt over haar uiterlijk. Het feit is: dat weet je niet. Dus probeer niet teveel aannames te doen.

Vergelijken helpt niet

Laat het speculeren achterwege en stop met vergelijken. Je maakt jezelf er eigenlijk chronisch ongelukkig mee. Want in plaats van te zoeken naar bewijzen waarom jij gewoon goed bent zoals je bent, ben je de rode loper aan het uitrollen voor de onzekerheid> Maar ook voor de negatieve gedachten en voor een enorme afbreuk aan je zelfvertrouwen. Ga op zoek naar bewijzen waarom je wel een goede moeder bent. Schrijf op wat er die dag allemaal wel goed ging, in plaats van te kijken naar wat niet lukte. En onthoud vooral: het gras aan de overkant zal altijd groener lijken. Maar is dit realistisch? Welnee!

Leg de lat wat lager

Dus lieve mama’s: wees eens wat liever voor jezelf. Ontvolg de insta accounts die je onzeker maken of een vervelend gevoel geven. Ik ben zelf altijd heel eerlijk over mijn bloopers in het moederschap op mijn account @geenrozewolk. Omdat ik het belangrijk vindt om juist die epic fails  te delen en te laten zien dat we allemaal maar wat aanklooien als moeder.

Kijk ook naar wat goed voelt voor jou en je gezin en vergroot dit uit. Betrap je jezelf op een vergelijking? Geen paniek. Zeg tegen jezelf: ik ben goed, precies zoals ik ben. Of: goed is ook goed genoeg. Het hoeft niet allemaal perfect. Op die manier leg je de lat wat lager en kom je dichter bij je eigen gevoel. Je eigenwaarde zal hierdoor ook meer toenemen, dan als je steeds maar kijkt naar wat een andere moeder allemaal lijkt te hebben. Je hebt geen glazen bol. Je kan niet in het hoofd van die andere kijken, dus probeer dit dan ook niet in te vullen voor een ander.

Wil je hulp?

Herken je je in bovenstaande en merk je dat het je belemmert in je zelfvertrouwen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl/ Samen gaan we werken aan zelfacceptatie en het groeien van je zelfvertrouwen in het moederschap.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *