Home + Een kortere zomervakantie en een langere kerstvakantie, wat vinden we daarvan?

Een kortere zomervakantie en een langere kerstvakantie, wat vinden we daarvan?

Vorige week werd het breed uitgemeten in het nieuws: het kabinet heeft plannen om de zomervakantie met een week te verkorten en de kerstvakantie met een week te verlengen. Nu is het nog niet zo ver, want in juni wordt pas een definitief besluit genomen, maar het houdt de gemoederen flink bezig. En eerlijk gezegd hebben wij het er thuis ook over gehad. Wat nu als dit echt doorgaat? Wat vinden we er dan van? Nou, we vinden het vooralsnog lastig om daar een duidelijk antwoord op te geven…

Wat is het idee?

Voor ik hier op Mamablogger over dit onderwerp wilde schrijven ben ik even aan het Googelen gegaan om mij eens goed hierin te verdiepen. De overheid is bezig met een lange termijnstrategie wat betreft corona. Als het virus oplaait in de winter en we weer een lange lockdown krijgen, moeten scholen sluiten en kunnen leerlingen wederom een lange tijd niet naar school. Met alle gevolgen van dien. Als de zomervakantie een week korter duurt is die week al gecompenseerd. Tenminste, dat is het idee, omdat het virus in de zomer minder aanwezig is. Of het doorgaat weten we nog niet, het kabinet neemt hier in juni een besluit over. Als dit doorgaat, dan gaat dit pas volgend schooljaar in.

De reacties

Diverse experts zijn in het nieuws aan het woord geweest:

De VO-raad, die de belangen van scholen in het voortgezet onderwijs behartigt, is geen voorstander van het plan. “Het verschuiven van een vakantieweek heeft veel voeten in de aarde en zal dan ook tijdig gecommuniceerd moeten worden”, zegt de raad in een verklaring. 

De PO-raad, belangenorganisatie voor het basisonderwijs, staat ‘niet negatief’ tegenover het idee. “Het zal in ieder geval besproken moeten worden met de leden. We moeten niet gelijk negatief kijken naar dit soort ideeën en we moeten er alles aan doen om te voorkomen dat de scholen opnieuw gesloten worden.” Bron: RTL Nieuws

De reisbranche heeft een duidelijke mening en is niet blij. Zij zeggen dat de meeste mensen logischerwijs in de zomerperiode met vakantie gaan. Als zij een week korter de tijd hebben om op vakantie te gaan ontstaat er meer drukte en worden bestemmingen duurder. De verwachting is dat uitstapjes dan ook duurder worden. De reisbranche pleit daarom voor flexibele vakanties.

Dit is zomaar een greep uit de reacties die ik heb gelezen.

Wat vinden we van een kortere zomervakantie en langere kerstvakantie?

Wij vinden het hier thuis lastig hier nu al een mening over te vormen. In eerste instantie dacht ik “nou, zes weken is best lang, zeker gezien het feit dat de meeste mensen ook geen zes weken vakantie hebben”. Maar een week langer kerstvakantie? In de winterperiode kunnen kinderen minder naar buiten, is dat wenselijk? Nee, dat vinden wij ook niet. En als je verder nadenkt, wat zegt dit dan eigenlijk? Gaan we dan iedere winter in een lockdown? Dat weten we toch helemaal niet of gaan we er al vanuit? Geen best vooruitzicht.

Ik begrijp heel goed dat er wordt gekeken naar een lange termijnstrategie, het virus zal niet meer verdwijnen. Maar we kunnen toch ook niet meer constant in een lockdown in de winter? Ik hoop in ieder geval niet meer dat het gebeurt. Wat betreft de vakanties, vooralsnog zijn we geen voorstanders van dit idee. In eerste instantie voor de kinderen, want in de zomervakantie kunnen ze juist lekker naar buiten. Dat hebben ze echt nodig. Maar ik denk ook dat veel bedrijven en organisaties nog niet aan dit idee gewend zijn. Het is voor veel bedrijven en afdelingen nu al een hele puzzel om de bezetting rond te krijgen, zeker in de zomervakantie. Als de periode waarin je op vakantie kunt korter wordt, kan ik mij voorstellen dat de uitdaging groter wordt om het rond te krijgen.

Toen wij afgelopen herfstvakantie in Denemarken waren viel ons op dat het in Billund behoorlijk druk was en niet alleen met Nederlanders. Juist niet, want er waren nog veel meer Denen. Ik dacht dat we misschien tegelijk vakantie hadden en zocht het op. Dat is dus niet het geval. In Denemarken zijn de vaste schoolvakanties afgeschaft. Het Ministerie van Onderwijs bepaalt alleen de ingangsdatum voor de zomervakantie. Buiten de zomervakantie mogen de scholen zelf bepalen wanneer ze andere schoolvakanties en vrije dagen plannen gedurende het schooljaar. Misschien is dat wel een veel beter idee.

Misschien blijft het bij een idee, maar ik ben toch benieuwd wat jullie ervan vinden. Klets mee in de comments hieronder of op de social media kanalen van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties

  1. Sandra Timmermans
    20 april 2022 / 07:02

    laten we niet dat van denemarken doen.. dan wordt chaos als ie 1 op basisschool heb en 1 op middelbare school.. dan hebben ze nooit op zomer vakantie gelijk vrij… wat ik van de drie weken kerst vindt… weet ik nog niet…

    • Marisca
      Auteur
      20 april 2022 / 07:10

      Ja, werkt dat zo dan? Of zijn een aantal weken wel bepaald? Nee, dat is dan ook helemaal niet ideaal…

      • Sandra Timmermans
        21 april 2022 / 15:23

        nou als je net op een grens woont van regio’s kan je echt dan maar kans hebben dat je in de zomer maar misschien het 3 weken kan en dan moet het ook lukken met werk

  2. Natasja
    20 april 2022 / 07:31

    Ik ben voor 6 weken zomer. Met 5 weken zou betekenen dat je geen 3 weken meer vrij kan omdat je de vakantie met collega’s op moet splitsen die ook kinderen hebben. En dat gaat bij mijn op het werk niet zo makkelijk. Je kan nou eenmaal niet tegelijk vrij zijn.

  3. Nancy
    20 april 2022 / 08:03

    Ik vind het weer een belachelijk idee van onze vrienden uit Den Haag. Vanwege corona….. tuurlijk! Ik ben vooral benieuwd hoeveel bedden en extra personeel er nu is in de ziekenhuizen. Die discussie wordt door oa dit idee (wat er sws) doorheen komt heel fijn voor hen naar de achtergrond geschoven.

  4. Debby
    20 april 2022 / 08:30

    Ik ben voor afschaffen van vakanties en zelf laten bepalen. Nu liggen die 6 weken vast, de herfst kerst en voorjaar.. waardoor ik als werkende zonder kinderen nooit herfstvakantie vrij kan nemen(om maar even ene te noemen) omdat algemeen vind dat mensen met kinderen voor gaan.. ik krijg daar zelf kromme tenen van want ik wil ook wel eens die week weg omdat dat zo uitkomt met andere of in juli vrij ipv te moeten wachten tot sept als de kinderen weer weg zijn.. als je het niet verplicht tot een aantal weken spreidt je dat ook veel meer

  5. Annemiek
    20 april 2022 / 08:36

    Leuk die PO raad en VO raad, maar geluisterd naar de achterban wordt er bij de PO raad in ieder geval niet! Er is een peiling geweest onder basisschool leerkrachten, die waren vrijwel unaniem tegen.
    Ikzelf ben leerkrachr PO en ook echt tegen, het vervelende van dit soort dingen is ook nog eens dat ze soms zeggen dat ze van tijdelijke aard zijn, maar vervolgens zit je er voor altijd aan vast. Er zijn scholen NL die het Denemarken systeem hanteerden en zelfs nog vrijer; dat ouders zelf vakantie mochten bepalen. Die zijn er vrijwel allemaal van teruggekomen, omdat het zo lastig te organiseren was. ??‍♀️