Home + Een heitje voor een karweitje?!

Een heitje voor een karweitje?!

We hebben het vroeger denk ik allemaal weleens gedaan; een ‘heitje voor een karweitje’. Wij gingen dan langs de deuren en mochten dan voor een gulden (ja jongens, zou oud ben ik!) de auto van een buurman wassen. Ook bij ons thuis mocht ik kleine klusjes doen om zo wat extra’s op mijn zakgeld te verdienen. Hoe doen wij dat nu met Milan en moet hij überhaupt kleine klusjes doen in huis?

Vroeger

Ik zal niet ontkennen dat ik vroeger behoorlijk ben verwend. Ik was de jongste, een nakomertje en werd daarnaast ook behoorlijk verwend door mijn opa en oma. Ik had niets te klagen, maar was ondertussen ook gek op geld. Om dat vervolgens allemaal weer uit te geven, want sparen kwam toen niet voor in mijn woordenboek. Als ik toen eens wist wat ik nu allemaal weet…

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn vader regelmatig soep kookte, maar dan veel te veel had. Of opa of oma was ziek en dan werd er bij ons thuis een pannetje soep gemaakt om daarheen te brengen. Nu kwam ik altijd heel graag en vaak bij opa en oma (nee, zeker niet om wat te krijgen, maar ik was echt gek op hen), maar soep brengen was een leuk klusje. Van mijn oma kreeg ik dan een gulden (of een knaak!) en met een knipoog zei ze dan dat ik niks tegen opa mocht zeggen. Opa deed hetzelfde en ik mocht dan niks tegen oma zeggen. Ik kan mij dat nog zo goed herinneren, dat was een fijne tijd.

Kortom, ik deed een hoop om een extra centje te verdienen en ging dan ook al vroeg aan het werk. Want hoewel ik flink werd verwend en niks te kort kwam is mij geleerd dat ik hard moet werken voor mijn geld en dat doe ik tot op de dag vandaag nog steeds.

Nu

Inmiddels ben ik zelf moeder en probeer ik Milan om te leren gaan met geld. Hij krijgt zakgeld en daar hebben we bepaalde regels over. Hij is uiteraard te jong om te werken, maar wel oud genoeg om wat kleine klusjes in huis te doen. Hij mag van ons niet naar buiten om lukraak aan te bellen en te vragen of hij een heitje voor een karweitje mag doen. De tijd is anders, maar daar vinden we hem ook veel te jong voor. Daarnaast denk ik ook niet dat ik dat zou willen. Zoals ik al zei is de tijd heel anders dan toen. In ruil voor de klusjes in huis krijgt hij zijn zakgeld. Zo leert hij dat je moet werken voor je geld.

Welke klusjes doet Milan in huis

  • Na school zijn tas leeghalen, broodtrommels leeghalen en wat er eventueel nog in zit weggooien, daarna moet ik alles op het aanrecht zetten en zijn tas in de gang hangen;
  • Helpen met de tafel dekken en deze afruimen;
  • Kleine dingetjes in de ochtend voordat we weggaan zoals de broodtrommels en bekers in zijn tas doen, het licht uit doen etc.;

Dit doet hij elke dag en dat vindt hij geen enkel probleem. En heel eerlijk? Ook hij wordt best verwend (nu door zijn opa en oma, ik ben strenger haha), maar we leren hem ook dat je heel hard moet werken om geld te verdienen.

Hoe doen jullie dat? Laten jullie kinderen ook vanaf een bepaalde leeftijd in huis helpen of zijn jullie dat van plan? Zo ja, aan welke klusjes denken jullie dan? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *