Home + Deze verzekeringen worden snel vergeten en nauwelijks gecheckt

Deze verzekeringen worden snel vergeten en nauwelijks gecheckt

Verzekeringen. In Nederland is alles in principe goed geregeld. Er zijn verschillende voorzieningen waar we gebruik van kunnen maken, worden met Kinderbijslag ondersteund door de overheid, we bouwen pensioen op en we kunnen ons tegen van alles en nog wat verzekeren. We kunnen zelfs onze huisdieren verzekeren! Er zijn natuurlijk heel veel zaken die veel beter kunnen, maar we wonen in een welvarend land waar dit allemaal kan en ik denk dat we van geluk mogen spreken wat dat betreft. Dat verzekeren doen we dan ook graag en veel, ook wij deden dit, maar weten we wel waar we wel of niet voor verzekerd zijn?

Uh, waar zijn we eigenlijk allemaal voor verzekerd?

Toen Pat en ik 13 jaar geleden voor het eerst samen gingen wonen voelde ik mij heel erg volwassen. Ik was net 20, had een huis gekocht en voelde me heel erg tof. Ik zou dat allemaal weleens gaan regelen. Ons zou niks gebeuren, want ik was goed met de administratie dus ik zou mij weleens gaan verdiepen in de verzekeringen. Ik verzekerde mij suf en wilde geen enkel risico lopen.  Ook sloten we een samenlevingscontract af en we lieten zelfs een testament op stellen. Ergens gaf het toch rust. We hadden alles immers zo goed als dichtgetimmerd. Inmiddels zijn we 13 jaar verder en is er toch een hoop veranderd. De dekking is voor een aantal verzekeringen anders geworden, de voorwaarden zijn sowieso veranderd voor veel verzekeringen en terwijl alles zo’n beetje stilzwijgend werd verlengd ben ik vergeten waar we allemaal voor zijn verzekerd.

Van een aantal verzekeringen hebben we de afgelopen jaren wel gebruik gemaakt. De woonverzekering voor schade aan het huis, de autoverzekering toen we werden aangereden en de auto total loss bleek te zijn en natuurlijk de zorgverzekering. Maar hoe zit het met die andere verzekeringen? Dit zijn voor ons de vergeten verzekeringen;

Vergeten verzekeringen

De overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Veel mensen vergeten dit überhaupt en weten vaak niet eens wat het precies inhoudt. In het kort komt het erop neer dat je hiermee voorkomt dat jouw partner de vaste lasten zoals de hypotheek kan blijven betalen wanneer jij zou overlijden. Het geld dat met deze verzekering wordt uitgekeerd na jouw overlijden is bedoeld om een deel van de hypotheek af te lossen. Zeker wanneer er kinderen zijn is dit fijn, zij kunnen dan in hun vertrouwde huis blijven wonen.

De levensverzekering

Een levensverzekering afsluiten. Dit doe je bijna altijd wanneer je een hypotheek afsluit en hebben Pat en ik ook gedaan destijds. Ik weet nog wat we hem kruislings op elkaars leven hebben afgesloten, dat was toen een heel rare gedachte terwijl het logisch is. Toch zijn een overlijdensrisicoverzekeringen en een levensverzekering niet hetzelfde. Een overlijdensrisico verzekering keert alleen uit bij overlijden. Een levensverzekering kan ook een bedrag uitkeren wanneer iemand nog in leven is na een bepaalde termijn.

Dit zijn van die verzekeringen waar je pas bij stilstaat als je deze (helaas) nodig hebt. Met recht vergeten verzekeringen omdat je er liever ook niet bij stil staat.

De rechtsbijstandsverzekering

Ik dacht altijd dat ik mega goed verzekerd was met mijn rechtsbijstandverzekering en keek er nooit meer naar om. Toen ik werd aangereden heeft deze verzekering voor ons heel goed gedaan omdat we wel de module verkeer hadden afgesloten. Jaren keek ik er niet naar om totdat ik mij realiseerde dat het ook handig zou zijn om in andere gevallen juridische bijstand te kunnen krijgen. Ik heb deze verzekering aangevuld met de module consument.

De woonverzekering

Deze sluit je in het begin af wanneer je gaat samenwonen of in een nieuw huis gaat wonen, maar in de loop van de jaren veranderd er best veel. Jullie gaan trouwen, de waarde van de woning neemt toe, de waarde van jullie bezittingen neemt toe en jullie krijgen misschien wel kinderen. Daarnaast worden de weersomstandigheden extremer dus het loont echt de moeite om deze verzekering weer eens te checken. Ben je bijvoorbeeld verzekerd wanneer je kind iets kapot maakt in huis? Zo kraste Milan ooit de tv, de muren en de gordijnen onder met een watervaste stift. Gelukkig waren we ervoor verzekerd!

Neem in de vakantie toch even de verzekeringen onder de loep

Het is misschien niet iets waar je zin in hebt tijdens je vakantie, maar neem je verzekeringen toch eens onder de loep. Ik denk dat je er nog van zult schrikken als je je realiseert waar je allemaal NIET voor bent verzekerd. En dat goede verzekeren geeft mij na 13 jaar nog steeds een heel goed en geruststellend gevoel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.