Home + De voordelen van een jonge moeder zijn…

De voordelen van een jonge moeder zijn…

Ja, ik was een jonge moeder, ik was 24 toen ik M kreeg en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Dit terwijl je steeds vaker leest dat vrouwen langer wachten met moeder worden omdat ze bijvoorbeeld lang studeren, toch eerst een carrière op willen bouwen, de juiste partner nog niet hebben gevonden of om welke andere reden dan ook willen wachten. Weloverwogen beslissingen dus, maar ik wil ook graag eens de voordelen benadrukken van jong moeder worden.

Laat ik voorop stellen dat ik met jong, begin twintig bedoel 😉

Manlief en ik waren al vanaf mijn achttiende samen. Hij was toen 22. Op mijn twintigste kochten we ons eerste huis en op mijn 22e het huis waar we nu in wonen. Niet lang daarna vroeg hij mij ten huwelijk, maar omdat we ons eerste huis nog te koop hadden staan, besloten we nog even te wachten. We hadden overigens wel kunnen wachten tot we een ons wogen, want dat huis hebben we nog steeds, maar dat terzijde. We zouden in september 2010 trouwen, maar in februari bleek ik zwanger te zijn. Wat waren we blij! Ik was toen 24.

Ik had heel veel plannen, maar wilde ook graag moeder worden en ik moet zeggen dat ik blij ben dat we dat geluk hadden. Natuurlijk was het spannend en nieuw, maar ik ben wel heel blij dat het zo gegaan is. Nu ben ik 29 en M wordt steeds zelfstandiger. Ik heb inmiddels een totaal andere baan en al veel plannen waar kunnen maken zoals mijn eigen webshop, de blog en het volgen van een HBO opleiding. En dan ligt er nog een hele wereld open voor deze jonge moeder!

Wij willen nu zeker geen tweede kind. Ook omdat we nog steeds twee huizen hebben. Je moet een kind wel wat te bieden hebben vinden wij. Maar toch hebben we nog tijd zat. De tijd zal het leren. Ondertussen blijven we werken aan onze toekomst en genieten we met volle teugen van onze M die toch maar mooi even twee hippe, jonge ouders heeft (grapje!). Het wordt eigenlijk alleen maar makkelijker nu ervaren wij.

Dus ja, het heeft natuurlijk allebei voor- en nadelen, maar wij hadden het stiekem niet anders gewild! Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Laat ze achter in de comments hieronder.

P.s. Wil je weten wat we met onze bruiloft hebben gedaan die in dezelfde tijd viel als de uitgerekende datum? Dat is een verhaal voor een nieuwe blog 😉

Marisca, Kenter, mamablogger

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties

 1. 20 april 2015 / 09:38

  Leuke blog! Ik was net geen 20 bij de eerste en nu 24 bij de derde! Ook een jonge moeder dus! Ik vind het vooral een voordeel dat ik straks als ik weet ga werken, niet weer hoef te stoppen ivm zwangerschapsverlof ofzo!

  • 20 april 2015 / 11:04

   Hoi Tamara,

   Inderdaad, dat is ook een groot voordeel. Als de kinderen ouder worden, wordt het wat betreft verzorging ook makkelijker en dus heb jij meer tijd voor werk etc.

 2. 20 april 2015 / 10:53

  Ik ben moeder geworden zodra ik er aan toe was (toen was ik 28). Ik had ook niet eerder willen beginnen, want toen was ik nog veel te veel de wereld aan het ontdekken en veel te onzekerder enzo.

  Ik snap het niet zo goed dat mensen er heel lang mee wachten, ik was altijd bang dat ik ze op een gegeven moment niet meer kon krijgen en dat ik dan spijt zou hebben dat ik het niet had gedaan. Iedereen gaat er altijd maar van uit dat je tot je 35/40ste kinderen kunt krijgen, maar voor hetzelfde geld krijg je op je 30ste iets aan je baarmoeder ofzo.

  Bovendien, als je ouder bent, dan heb je je leven al zo op orde en dan lijkt het me zo moeilijk inpassen. Ons leven was voor dat dochterlief werd geboren ook al een rommeltje, dus dan is de overgang wat minder groot 😉

  • 20 april 2015 / 11:03

   Haha Sophie, wat heb ik gelachen om jouw laatste opmerking! Same here namelijk 😉 Toch snap ik ook wat je zegt wat betreft na je 30e. Toch kan het soms niet anders omdat je bijvoorbeeld nog niet de juiste partner hebt gevonden. Het blijft dus altijd persoonlijk en er is ook geen goed of fout, toch vind ik het zelf zo wel heel prettig. En ik vind 28 ook nog jong hoor 😉

 3. 20 april 2015 / 10:57

  Ik wilde altijd jong moeder worden. Uiteindelijk werd ik mama op mijn 26e haha. Ik zie mezelf ook nog wel als jonge moeder 😉

 4. 20 april 2015 / 11:01

  Mn zusje is 18 & net 3,5 maand mama. Ik ben 21 en trotse tante. Ja, het kwam niet gepland, maar het is hartstikke welkom en ze managed het goed!

  • 20 april 2015 / 11:40

   Wat fijn dat het zo gaat, want zo kan het natuurlijk ook! En gefeliciteerd nog met je nichtje of neefje!

 5. 20 april 2015 / 11:56

  Ik was 21 toen ik voor t eerst moeder werd. Na 2,5 jaar kwam de 2e. Ondanks dat we het wel gered hebben enz. Zou ik persoonlijk als ik terug kijk het toch anders doen. En niet om de kids of opleiding (deze ben ik op mn 30e nog gaan doen), maar meer om mijn toenmalige man. Nooit heb ik erover nagedacht wat voor soort man ik zou willen en hoe ik de vader van mijn kinderen zou willen zien.
  Een niet geïnteresseerde man die weinig ondernam met de kids werd het uiteindelijk.
  Dit gun ik mijn kids niet. Na de scheiding kwam er een nieuwe partner in mn leven. Eentje die het allemaal ziet zoals ik. En daarom besloten om nogmaals moeder te worden…oud dit keer haha. Helaas mocht ons dochtertje niet blijven leven… maar na 2 jaar ben ik nu bijna 17 weken zwanger. Misschien mogen we deze droom toch nog delen…

  ik vind het grote voordeel van jong kinderen krijgen dat je ze zo lang kan meemaken

  • 20 april 2015 / 19:13

   Wat een heftig verhaal Nathalie! Goed dat je aangeeft dat de partnerkeuze ook heel belangrijk is. Daar heb ik het gelukkig erg in getroffen. Ik hoop dat je met deze nieuwe partner dit geluk mag delen en deze zwangerschap heel voorspoedig zal verlopen! Liefs,

 6. Diana
  20 april 2015 / 14:04

  ik was 33 toen ik moeder werd 🙂 (29 toen ik bonusmama werd van 4 ;-)) had voor mijn man nooit een kinderwens integendeel zelfs…. Maar alles viel op z’n plek… Had hem graag eerder tegen willen komen maar dingen lopen zoals ze lopen nietwaar… Eerlijk maak me soms wel zorgen om m’n leeftijd (ik ben 54 als mijn jongste 21 is..) maar aan de andere kant is dat echt zo oud…?!!

  • 20 april 2015 / 19:10

   Dat is ook zo hoor Diana, de dingen lopen zoal ze lopen. En dat is niet heel oud hoor. Zelf heb ik ook oudere ouders. Mijn vader overleed toen ik 17 was en hij was pas 59. Ook niet oud, had hem wel graag nog wat langer bij me gehad. Maar ik bedoel ermee te zeggen dat je nooit garanties hebt. En hij hebt het geluk nu wel echt gevonden denk ik dus dan is het ook prima!

 7. 20 april 2015 / 17:28

  Ik werd op mijn 23e moeder. Ook heel bewust gekozen om jong moeder te worden. Ik vind het heerlijk. Je bent nog flexibel en ach carrière… dat is eigenlijk niet iets waar ik me druk om heb gemaakt. Ik vind het vooral erg prettig dat je niet perse snel een tweede kindje hoeft te krijgen omdat je anders te “oud” bent. Ik heb alle tijd om te genieten van mijn zoon. Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf beslissen 🙂