Home + Carrière | Mijn ouderschapsverlof zit er bijna op, wat nu?

Carrière | Mijn ouderschapsverlof zit er bijna op, wat nu?

Per 1 maart is mijn ouderschapsverlof voorbij. Op 1 maart 2019 ging deze in en nam ik zes uur per week verlof op waardoor ik in plaats van 32 uur, 26 uur per week ging werken. Het hele jaar ervoor nam Patrick zijn ouderschapsverlof op en werkte hij drie dagen per week en ik dus 32 uur. Voor ons was dit de perfecte verdeling, maar helaas was het op Pat zijn werk niet mogelijk om structureel minder te gaan werken en was de ouderschapsverlof eenmalig. We hebben gekeken of we misschien 4 om 4 konden werken, maar helaas bleek ook dat niet haalbaar. Ik baal er flink van, maar we kunnen er op korte termijn helaas niets aan veranderen dus kwam het moment dat ik moest beslissen of ik per 1 maart weer 32 uur per week ga werken…

Ouderschapsverlof, verantwoordelijkheid van de moeders?

Een paar maanden terug werd ik geïnterviewd door BNR Nieuwsradio over het veranderen van je carrière nadat je terugkomt van zwangerschapsverlof. Ik haalde toen al aan dat het eigenlijk best vreemd is dat alleen de moeders een stapje terug doen. Tenminste, dat werd gesuggereerd, want waar zijn de vaders in dit verhaal? Steeds meer vaders doen dit overigens wel en kiezen ervoor om minder te gaan werken, maar het gaat nog altijd niet gemakkelijk bij heel veel bedrijven. Jammer, want je bent toch samen ouders?

Soms voelt het alsof de verantwoordelijkheid automatisch bij de moeders ligt. Patrick begrijpt mijn gevoel, maar kan er op zijn werk niets aan veranderen. Voor hem is het daarmee klaar en hij zegt dan vervolgens ‘maar als jij minder wilt werken kan dat toch?’. Dat zou inderdaad kunnen, maar de vraag is of ik dat überhaupt wil en dat antwoord weten we eigenlijk al. Ik vind mijn werk heel erg leuk en vind het belangrijk om te werken en mijzelf te blijven ontwikkelen. Ik wil dus niet minder werken tenzij het niet anders zou kunnen, maar dan is 28 uur het minimum. Minder werken betekent namelijk ook minder inkomen en het leven is nu eenmaal duur met twee kinderen. Dit woog allemaal mee in mijn beslissing.

Toch weer 32 uur per week werken

Dit alles bij elkaar resulteerde in de beslissing om toch weer 32 uur te gaan werken. Een beslissing die ik vorig jaar al nam, maar nu steeds dichterbij komt. Floris gaat naar de peuterspeelzaal en daardoor hebben we iets minder oppas nodig van opa en oma. Hierdoor is 32 uur voor mij haalbaar. Ik ben zelf op de woensdag vrij en de andere dagen werk ik. De weekenden zijn dan helemaal voor het gezin. Ook ben ik in de gelegenheid om zowel Milan als Floris iedere ochtend weg te brengen. Ik kan ze alleen niet altijd ophalen. Wel ben ik iedere avond op tijd thuis. Ik heb geen last van files omdat ik in mijn woonplaats werk en naar huis kan fietsen.

We zijn nog aan het nadenken over een passende oplossing wat betreft speelafspraakjes voor Milan. Het zal wennen worden, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Op Mamablogger zal niets veranderen, want hoeveel ik ook werk, bloggen is een verslaving haha.

Hebben jullie nog tips en adviezen voor mij? Laat het me weten in de comments hieronder.

Wil je zelf meer weten over ouderschapsverlof? Op de site van de Consumentenbond worden de 10 meest gestelde vragen over ouderschapsverlof besproken.

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. Mieke
  28 januari 2020 / 08:08

  Wat voor werk doe je, als ik vragen mag?

  • 28 januari 2020 / 08:16

   Ja hoor, dat mag 🙂 Ik ben ook te vinden op LinkedIn dus het is geen geheim. Ik ben online communicatie adviseur bij een Zorgorganisatie. Ik ben daar onder andere verantwoordelijk voor de website en het intranet. Ik werk daar nu bijna 7 jaar, maar ik werkte al langer voor deze organisatie. Dit jaar in totaal 14 jaar.

 2. 28 januari 2020 / 08:52

  Ik begrijp je punt. Hoewel inderdaad steeds meer vader ook ouderschapsverlof opnemen en/of minder gaan werken, is het nog steeds geen standaard keuze. De enige tip die ik kan geven is structuur en een vast ritme. Dus ook met speelafspraakjes, vaste dag(en) dat het mogelijk is. Ik vind het wel ontzettend knap dat je én zoveel uren werkt in loondienst én daarnaast nog zo’n blog draaiende houdt!

  • 29 januari 2020 / 14:30

   Structuur is inderdaad een goede! Daar ontkomen we niet aan met onze schema’s ?

   Bedankt voor je compliment! Dat hoor ik niet zo vaak.

 3. S
  28 januari 2020 / 14:06

  Ik vraag me af: klopt het dat je maar 1 jaar osv hebt?
  Voor zover ik weet heb je recht op 26x aantal uur van contract. In jouw geval 26×32 uur=832
  Als je dat deelt door 6 (aantal uur per week dat je opneemt) kom je op aantal weken uit waar je recht op hebt bij 6 uur osv per week. 832/6=138.
  138 weken totaal, is 138/52 (aangezien er 52 weken in een jaar zitten).
  Als ik dat zo bereken zou je dan toch ong 2,5 (2,6) jaar recht hebben en niet maar een jaar?

  • 29 januari 2020 / 14:28

   Je hebt helemaal gelijk, zowel Patrick als ik hebben nog heel wat uren over. Bij Patrick was een jaar echt het maximum en was langer verlof geen optie. Ik heb ook nog meer dan genoeg uren over, maar gezien de drukte op het werk vond ik een jaar zelf niet meer dan redelijk naar mijn werkgever toe. We hebben dus beiden precies een jaar opgenomen.