Home + Onze ervaringen tot nu toe met een blokbeugel

Onze ervaringen tot nu toe met een blokbeugel

Begin december kreeg onze oudste zoon een blokbeugel. Dat was best even wennen in het begin, maar inmiddels hebben we een goed schema bedacht voor het dragen van de beugel en boekten we al een voorzichtig resultaat. In dit artikel ga ik in op de eerste ervaringen met de blokbeugel.

Wat is een blokbeugel?

Een blokbeugel is letterlijk een blokje wat tegen het gehemelte van je kind aan zit. Voor de voortanden van het bovengebit zit een ijzerdraadje. Deze zorgt ervoor dat de tanden dichter naar elkaar toe gaan staan en de overbijt vermindert. De tanden van het ondergebit passen in het blok als je je mond sluit. Ik hoop dat ik het zo goed uit heb kunnen leggen.

Voor onze oudste betekent de blokbeugel het begin van zijn beugeltraject. Hier hoopt de ortho meters mee te maken en daarna volgt een slotjesbeugel. We weten nog niet hoe lang hij de blokbeugel moet dragen. We gaan uit van minimaal een jaar, maar dat is afhankelijk van de resultaten. Voorlopig moet hij hem nog wel dragen.

Hoe lang draag je een blokbeugel per dag?

Dat was hier in huis een behoorlijk punt van discussie. Het liefst zo lang mogelijk natuurlijk, maar ik begrijp ook goed dat hij hem weleens uit wil. In eerste instantie droeg hij hem de avond en nacht, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Na de eerste maand kregen we dan ook te horen dat hij hem veel vaker moest dragen, want er was geen millimeter vanaf. We hebben toen een schema gemaakt en die is als volgt:

 • ’s Morgens van 7.00 tot 11.00 uur
 • ’s avonds en ’s nachts van 18.00 tot 6.30 uur

Hij heeft hem dan ’s middags uit en dat is fijn met buitenspelen en de musicalles bijvoorbeeld.

De eerste resultaten van de blokbeugel

En daarmee boekten we wel resultaten, want inmiddels is er één millimeter vanaf! We hebben nog wel even te gaan, maar het begin is er! Ook sluiten zijn tanden inmiddels mooier op elkaar aan. Het gaat echter wel langzaam en dat is voor hem wel lastig. Hij had liever gezien dat het sneller zou gaan. Snap ik volkomen, maar we gaan voor het mooiste en beste resultaat.

En nu?

Nu gaan we door volgens het schema en als het ’s middags slecht weer is, moet hij hem ’s middags ook in van ons. We hopen dat er over zes weken weer een millimeter vanaf is, dat zou mooi zijn. Als dit traject klaar is, gaan we over op de slotjesbeugel. Wat we heel fijn vinden is dat hij nu al kon beginnen, hij zit tenslotte pas in groep 7. Hij had echter geluk, want hij is zo goed als uitgewisseld.

Des te eerder is ‘ie er vanaf!

Wat zijn jullie ervaringen met beugels? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

 

 

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Liesbeth
  26 februari 2022 / 09:33

  Dag Marisca,
  Gelijk heb je. Hoe eerder, hoe sneller er van af! Onze jongste ( al 15?) heeft met kerst zijn wijsheidstanden laten verwijderen en krijgt op 22/4 zijn beugel. Wij noemen het in België een blokskesbrug ( bij jullie is dat de slotjesbrug). Volgend jaar gebeurd er een osteotomie ( onderkaak operatie) voor zijn overbeet. Hij heeft vorige jaar pas zijn laatste wissel gehad. Het verschilt echt van kind tot kind. De oudste had haar eerste wissel op 5 jaar en de jongste had hem pas op zijn 8 jaar.
  Alvast veel succes voor je zoon…voor jullie want je hebt toch vaak wat skills nodig om ze aan te moedigen?.

 2. Emma
  11 maart 2022 / 13:38

  Bedankt voor het delen van jullie ervaringen met een beugel. Mijn oudste dochter heeft scheve tanden en is bijna oud genoeg voor een beugel. Een beugel plaatsen vindt ze nu nog een spannend idee. Wat goed om te lezen dat jullie een schema hebben gevonden dat voor jullie goed werkt, hopelijk kunnen wij in overleg met een orthodontist ook zo’n fijn schema maken!

 3. Chantal
  19 oktober 2022 / 10:44

  Onze meid van 9 (groep 7) heeft vandaag haar beugel gekregen. Ze vond het erg lastig om ermee naar school te gaan. Ze schaamde zich toch wel een beetje, hoewel er meerdere kinderen in haar klas er ook één hebben. Dat schema is super handig, dit ga ik ook aanhouden. Het is niet te doen om de hele dag dat ding in te hebben lijkt me.

  Hoe gaat het nu met je zoon? Is er al wat meer vooruitgang? Mijn dochter heeft een overbeet van 12mm dus die heeft nog wel even te gaan… 🙁

  • Marisca
   Auteur
   19 oktober 2022 / 10:57

   Snap ik helemaal hoor, zeker in het begin ben je ook slecht verstaanbaar. Bij onze zoon heeft de blokbeugel uiteindelijk niet geholpen moest ook de ortho toegeven. Ze hebben nu een Invisalign geadviseerd en we moeten begin november laten weten of we dat gaan doen. Kosten: zo’n €3000,- ? en we hebben al geld al verspild bij de verzekering van de blokbeugel dus er blijft niet heel veel budget meer over. Vervolgens hebben we dit voorgelegd bij de tandarts en ook die twijfelt of dit wel de beste oplossing is. Daarom gaan we binnenkort naar een andere ortho om ons te laten adviseren. Het is dus uiteindelijk nog best een ding terwijl we zulke hoge verwachtingen hadden van de blokbeugel.

   Maar goed, onze situatie hoeft niet die van jullie te zijn. Succes en fijn dat je wat aan het schema hebt!