Home + Waterschade en een loodgieter nodig? Zo zit het met je woonverzekering

Waterschade en een loodgieter nodig? Zo zit het met je woonverzekering

Je denkt er liever niet aan, maar het kan je zomaar gebeuren: een gesprongen leiding of je boort per ongeluk door de waterleiding heen en voor je het weet staat je huis onder water. Aan een loodgieter ontkom je dan niet, maar daar zit uiteraard wel kosten aan verbonden. In sommige gevallen is deze schade vaak gedekt door je opstal- of inboedelverzekering. Independer legt uit hoe het zit. 

Waterschade verzekeren 

Het goede nieuws is dat waterschade vaak een standaarddekking is in je inboedelverzekering. Zelfs als je een basic inboedelverzekering hebt. Maar het ligt natuurlijk wel aan hoe de schade is ontstaan. Als je waterschade hebt door achterstallig onderhoud, door een dijkbreuk of door nalatigheid dan krijg je de schade niet uitgekeerd. 

De onderstaande oorzaken van de waterschade in je huis krijg je vaak wél vergoed: 

 • Door lekkage aan je dakgoot of het dak
 • Schade door gesprongen of bevroren waterleidingen 
 • Schade door onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld rioolwater wat omhoog komt uit je wc 
 • Hevige neerslag 

De kosten van de loodgieter vallen hier dan ook onder. 

Opstalverzekering bij waterschade 

Heb je een koopwoning? Dan is het verstandig om ook de vaste onderdelen van je huis te verzekeren. Dat kun je doen met een opstalverzekering. De opstalverzekering vergoedt dezelfde schades, maar dan van de vaste onderdelen van je huis. Denk aan je muren en plafond.

Het kan soms verwarrend zijn bij welke verzekering je moet zijn bij waterschade. Vaak is het afhankelijk of het onderdeel met schade vast zit aan je huis of niet. Is het een vast onderdeel? Dan dekt je opstalverzekering de schade. Is het een los onderdeel of makkelijk weg te halen zonder flinke beschadigingen? Dan moet je bij je inboedelverzekering zijn. 

Verzeker je woning

Een inboedel- of opstalverzekering voor je huis is niet verplicht. Toch is wel verstandig. Mocht je waterschade oplopen, dan kunnen de kosten snel hoog oplopen. Fijn als je dan een verzekering hebt die de kosten (deels) dekt. Je woonverzekering vergelijken en afsluiten is dus een must. Heb je een koopwoning? Vergeet dan naast je inboedelverzekering ook niet een opstalverzekering af te sluiten.

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Ilse
  22 maart 2023 / 08:47

  Als je een koopwoning hebt, wordt een opstalverzekering verplicht gesteld door je geldverstrekker. Wanneer je een huis huurt, hoef je geen opstalverzekering afsluiten, omdat de verhuurder dat doet

 2. Marie
  27 maart 2023 / 13:16

  Heel erg bedankt voor de informatie, ik moet eigenlijk een loodgieter inschakelen maar ik heb nog geen woonverzekering. Dus ik denk dat ik nu maar een loodgieter ga bellen en daarna meteen een verzekering afsluiten om de kosten te voorkomen. Nu weet ik het voor de volgende keer in ieder geval.