Home + Beginnen met schrijven? 4 tips!

Beginnen met schrijven? 4 tips!

Inmiddels schrijf ik alweer een hele tijd voor dit blog en werk ik daarnaast zo nu en dan als freelance tekstschrijver. Daardoor heb ik een goed gevoel gekregen van wat wel en niet werkt. Ben jij een beginnend schrijver en kun je wel wat tips gebruiken? Dan help ik je graag op weg!

 • Bedenk vooraf wat je wilt vertellen. Iedere schrijver werkt op zijn of haar eigen manier, maar het is altijd een goed idee om van tevoren te bedenken welke punten je wilt maken. Die kun je dan alvast even op papier zetten, om ze later verder uit te werken. Zorg dat er een duidelijke structuur in je verhaal zit en dat de punten in je artikel elkaar logisch opvolgen.
 • Wees origineel. Zoals ik onlangs in dit artikel ook al schreef, is het helemaal niet erg om zo nu en dan inspiratie op te doen bij andere blogs. Daar kun je juist van leren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een artikel letterlijk kopieert. Sterker nog: dat is strafbaar. Wel kun je een onderwerp eigen maken en er vervolgens in je eigen stijl over schrijven.
 • Zorg dat je tekst levendig is. Vlot geschreven teksten zorgen ervoor dat je lezers meegaan in het verhaal dat je wilt vertellen. Schrijf je zinnen in de actieve vorm, vermijd hulpwerkwoorden en twijfelwoorden en maak gebruik van de juiste interpunctie. Probeer ook zo veel mogelijk afwisseling aan te brengen in je woordgebruik. Kom je even niet op het juiste woord? Geen paniek, dat overkomt iedereen wel eens (en dan spreek ik uit ervaring 😉 ). Je kunt dan gebruik maken van een synoniemenwoordenboek als Woxikon. The internet is your friend!
 • Stel jezelf deadlines. Regelmatig spreek ik mensen die aangeven dat zij wel graag zouden beginnen met schrijven, maar dat ze er om wat voor reden dan ook geen tijd voor hebben. En wanneer ze dan wel tijd hebben, wil het schrijven maar niet lukken. In mijn ogen is de beste remedie: een deadline. Want hoe meer tijd je hebt, hoe langer je over een bepaalde taak doet. Met een deadline houd je jezelf scherp en ga je efficiënter met je tijd om.

Wat vind jij van deze tips? Heb je nog toevoegingen aan dit lijstje? Ik hoor het graag!

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. 11 juni 2016 / 06:00

  Goede tips Marisca. Nog 3 tips: schrijven is gewoon doen. Wil je een blog beginnen, maar durf je niet? Weet je niet of je goed genoeg kan schrijven? Gewoon beginnen. Vanzelf ontdek je je eigen schrijfstijl. Schrijven is schrappen. Laat al het overbodige weg. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt waarin je ideeën voor je blog kunt opschrijven.

 2. Rebecca
  11 juni 2016 / 22:45

  Of gebruik het CCC-model van Renkema 🙂
  Persoonlijk vind ik de eerste afknapper als de spelling en grammatica incorrect is.