Home + Back to School | Hoe zit dat ook alweer met de vrijwillige ouderbijdrage + wat jullie betalen

Back to School | Hoe zit dat ook alweer met de vrijwillige ouderbijdrage + wat jullie betalen

Een paar weken geleden publiceerde ik een blog met daarin een overzicht van de schoolspullen die we moesten kopen voor Milan. Hij gaat naar groep 5 en van school kregen we vlak voor de vakantie een lijst met schoolbenodigdheden mee. Van een etui tot een huiswerkmap en een koptelefoon. De lijst was redelijk lang, maar ik heb mij eigenlijk niet afgevraagd of dit gebruikelijk is. Mijn ouders hoefden dit vroeger niet voor ons te kopen, maar tijden veranderen en aangezien Milan ouder is dan kinderen van vrienden en kennissen had ik ook geen vergelijkingsmateriaal. Kortom, ik had geen idee dat dit best ongebruikelijk bleek te zijn totdat ik reacties van jullie kreeg op Facebook, want moest dit niet betaald worden van de vrijwillige ouderbijdrage?

“Dat hoort school te verzorgen”

Een veelgehoorde opmerking was dat school deze benodigdheden hoort te verzorgen. Basisonderwijs is voor alle kinderen in Nederland gratis. Er wordt echter wel gevraagd om een vrijwillige ouderbijdrage. De hoogte hiervan wordt vastgesteld door de MR (de medezeggenschapsraad), maar de doelen moeten helder zijn en moeten worden vermeld in de schoolgids. Vaak wordt de ouderbijdrage gebruikt voor schoolreisjes of bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest. Maar, en ik kom er zo nog op terug, deze bijdrage is vrijwillig en ben je niet verplicht te betalen.

Wij betalen €50,- en in de schoolgids staat het volgende:

De inkomsten uit de contributie (€ 50,-) worden gebruikt voor niet-gesubsidieerde uitgaven van de school. Zij kan daarmee de kosten dekken van het schoolreisje en bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest, de kerstviering, sporttoernooien e.d.

Dat is prima, maar er staat inderdaad niets in de schoolgids over het zelf aanschaffen van schoolspullen. Alle kinderen hebben deze nodig, maar zou de school naar niet zelf in moeten voorzien? De scholen krijgen immers ook geld van de overheid…

Nu vind ik het prima deze zelf aan te schaffen en kunnen wij dat geld prima missen, maar wat nu als je dat niet kunt en iedere maand de eindjes al aan elkaar moet knopen? Misschien wordt er dan vanuit school iets geregeld, maar dit staat niet in de schoolgids. Ik vind het zelf heel dubbel. Ik begrijp de school, want alle inkomsten zijn welkom en ik geloof echt dat dat ten goede komt aan het onderwijs. De andere kant is dat ik hier nu een tijdje over na heb gedacht en mij oprecht afvraag hoe het zit met de ouders die dit niet kunnen betalen. En hoe kan het per school zo verschillen?

De vrijwillige ouderbijdrage is niet verplicht

De vrijwillige ouderbijdrage is niet verplicht. Scholen doen er soms wat dwingend over, maar het is dus niet verplicht. Betaal jij deze niet, dan kan jouw kind niet zomaar uitgesloten worden van activiteiten die door school verplicht zijn gesteld als onderdeel van het onderwijsprogramma. Is de activiteit geen onderdeel van het onderwijsprogramma, dan mag de school jouw kind weigeren. De school moet dan wel voor opvang zorgen als de activiteit plaatsvindt onder schooltijd.

Op de website van de onderwijsinspectie kun je hier meer informatie over vinden.

Dit betalen jullie aan vrijwillige ouderbijdrage

Ik vroeg aan jullie wat jullie betalen aan vrijwillige ouderbijdrage en wat daarvan wordt betaald. Het landelijk gemiddelde is €42,- per kind, per schooljaar. Dit zijn een aantal van jullie reacties:

 • €40,- en verder niets extra’s, zelfs busvervoer naar zwemles wordt niet extra in rekening gebracht
 • €27,50 per kind inclusief schoolreisje
 • €40,- schoolreisje komt daar nog bij (tussen de €7,50 en €12,50 afhankelijk van de bestemming)
 • €37,50 inclusief alles
 • Nou, bij ons 17,50 euro per kind, daarvan worden de schoolreisjes georganiseerd, sinterklaas, kerst, carnaval en de sportdag.
 • Hier ouderbijdrage 27.50 (afgelopen jaar) hier betaalt bij ons de ouderraad sinterklaasfeest, paasontbijt, sportevenementen waar school aan mee doet van.Schoolreisjes komen hier nog bij, afhankelijk welke groep verschilt t bedrag. Zwemles betalen ouders zelf tegen een gereduceerd bedrag, vervoer betaalt de school.

Wij betalen dus €50,- per schooljaar. Hier worden ook het Sinterklaasfeest en de sportdag van betaald. Voor het schoolreisje hoeven we niet extra te betalen, dus ook dat zit erbij inbegrepen. Tijdens het kerstdiner wordt er van alles georganiseerd voor ouders, dat wordt hier ook van betaald. Ouders maken wel wat lekkers voor de kinderen in de klas. Verder schaffen we dus zelf schoolspullen aan, maar hebben alle kinderen wel de beschikking over een iPad bijvoorbeeld.

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie betalen en wat jullie van deze discussie vinden. Kopen jullie nu al schoolspullen voor je kind op de basisschool? Wil je weten wat wij voor Milan moesten kopen? Lees dan dit artikel nog even terug. Laat het mij weten in de comments hieronder.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Sietske
  14 augustus 2019 / 08:15

  Onze oudste gaat nu naar groep 4 en moet zelf meenemen: etui en een Lijmstift. In groep 3, zijn zusjes, ook. De school regelt voor iedereen een potlood, gum, liniaal, etc. Regel is wel, als je het kwijt maakt of het is op (eind van het jaar bv je gum), dan vervang je deze zelf.
  De vrijwillige bijdrage is hier trouwens €47 per kind. Hier worden alle ‘feesten’ van georganiseerd, bussen, schoolreisje, etc.
  Ik zit zelf in de ouderraad op school en kan misschien het stukje hoe het met minima gaat voor je oplossen. Ik weet alleen niet of dit zo in iedere gemeente gaat. Onze gemeente heeft een potje waarmee ze de minima helpen. Bv voor groep 8 schoolreisje (dat zit niet in de vrijwillige bijdrage), etui, Lijmstift, schooltas, gymspullen, etc. Ook wordt het vaak gebruikt voor de overblijfkosten. De directeur van school kan dit voor de gezinnen aanvragen.

 2. Anouk
  14 augustus 2019 / 09:06

  Hoi, een drinkbeker en boterhammentrommel, rugzak en gymspullen kan ik nog begrijpen, maar potloden, lineaal, pennen, gum, slijper bij ons krijgen de kinder het eerste setje gratis van de school in het begin van het jaar. Ben je iets kwijt en wil je het nieuw dat je dan moet betalen ja begrijp ik.

 3. 14 augustus 2019 / 19:14

  Wat grappig, die verschillen.
  Wij betalen maar 17,50 en kids hebben nog nooit zelf spullen aan hoeven schaffen.