Home + Baby | Hier let je op bij de aanschaf van een fopspeen

Baby | Hier let je op bij de aanschaf van een fopspeen

Wanneer je zwanger bent en gaat shoppen voor je baby loop je het hele uitzetlijstje af. Hier staat vaak ook een fopspeen op. Ik kocht deze in eerste instantie niet omdat ik ze cadeau kreeg (fopspenen zijn natuurlijk perfecte felicitatiecadeautjes). Na de geboorte van Milan probeerde ik zo’n gekregen speen uit en toen bleek dat hij die helemaal niet zo fijn vond. We twijfelden over de vorm en besloten een andere speen te kopen. Die vond hij wel heel fijn! Dat was het moment dat we ons realiseerden dat er een behoorlijke diversiteit is in fopspenen. De leukste speen hoeft niet perse de fijnste of beste speen te zijn voor jouw kindje. Om overzicht te creëren in de wondere wereld van de fopspenen geef ik in deze blog tips over waar je op let bij de aanschaf van een fopspeen. Handig, want een speen kan heel veel troost bieden aan jouw kleintje.

Baby’s hebben de eerste vijf maanden van hun leven een grote zuigbehoefte. Logisch, het zuigen brengt de melkproductie op gang. Van nature regelt jouw baby op die manier dat het voldoende voeding krijgt. Mooi hoe de natuur dit regelt. Het zuigen troost jouw kindje en geeft een warm en geborgen gevoel en dat kun je nabootsen met een fopspeen. Nu kan jouw kindje ook op zijn of haar duimpje zuigen, maar een fopspeen is tandvriendelijker en gemakkelijker af te leren dan duimen. Ook zijn er studies die aantonen dat het gebruik van een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Het gebruik van een speen biedt dus een flink aantal voordelen. Dit maakt dat je wel een goede keuze wilt maken wat betreft speen.

Waar moet een goede fopspeen aan voldoen?

Wat zijn nu de beste fopspenen? Ik zei het net al in de intro: de fopspeen die jij het leukst vindt hoeft niet perse de beste te zijn voor jouw kindje. Om te beginnen zijn er verschillende maten fopspenen. Zo zijn de fopspenen van Difrax er in vijf maten: van prematuur tot aan 18+ maanden. De spenen groeien dan als het ware mee met jouw kindje. Waar je een aantal jaren geleden nog voornamelijk één vorm speen zag, zie je ze tegenwoordig in verschillende vormen. De “vlinder” zoals ik deze altijd noem en de ronde spenen die je nu veel ziet.

Let bij de keuze van de fopspeen op dat het neusje van jouw kindje vrij is. Zo kan jouw kindje veilig ademen en dit er geen grote speen in het gezichtje. Kun je je kindje nog lekker bewonderen als het ligt te slapen ?

Een ander aandachtspunt is de materiaalkeuze van de speen en dan het name het siliconen gedeelte waarop wordt gezogen. De spenen die worden verkocht in Nederland voldoen veelal aan de strenge Europese richtlijnen, maar voor de spenen van Difrax wordt gebruik gemaakt van bewust duurzaam siliconen.

Het verschil tussen dental en natural

Bij de zoektocht naar de juiste fopspeen kom je ook de termen dental en natural tegen, maar wat is nu het verschil? De infographic hieronder legt het heel goed en duidelijk uit:

Recap: waar let je op bij de keuze van de juiste fopspeen?

Hieronder vat ik nog even samen waar je op let bij de keuze van de juiste fopspeen voor jouw kindje:

  • Kies de juiste maat fopspeen, passend bij de leeftijd van jouw kindje.
  • Let erop dat het neusje van jouw kindje vrij blijft om te ademen.
  • Let op het materiaal waarvan de speen is gemaakt.
  • Maak een keuze tussen dental en natural.

Tips voor het gebruik van de fopspeen

En als je dan eenmaal de juiste fopspeen hebt gekocht, houd dan rekening met de volgende tips:

  • Houd beschadigingen in de gaten. Is de speen beschadigd? Vervang deze dan meteen voor een nieuwe. Je kunt dit controleren door hard aan het zuiggedeelte te trekken.
  • Maak de fopspeen regelmatig schoon. Dit kan met speciale doekjes, maar ook met de steriliseer-ei of met de magnetronsterilisator.
  • Gebruik in bed geen speenkoord.
  • Onderweg is een speenkoord wel heel erg handig.
  • Spreek met je partner af wanneer jullie kindje de speen mag gebruiken. Bijvoorbeeld wel in bed om te kunnen slapen, maar niet als jullie aan het spelen zijn.
  • Koop meerdere spenen. Mocht er één kwijtraken, heb je altijd een reserve speen. Dat is zeker in de avond op nacht heel handig.
  • Wist je dat er ook ‘glow in the dark’ spenen bestaan? Handig in het donker!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe een fopspeen rust en troost biedt? Bekijk dan onderstaande video:

Waar heb jij op gelet bij de keuze van een fopspeen? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *