Home + Wonen | Rode schimmel in huis voorkomen

Wonen | Rode schimmel in huis voorkomen

Verbazingwekkend veel woningen bevatten schimmels. Dat is zorgwekkend. Schimmels kunnen namelijk niet alleen de woning aantasten, maar leveren ook een groot risico op voor de gezondheid. Het is misschien niet het leukste onderwerp, maar in dit artikel vertel ik je er meer over.

De meeste mensen hebben last van zwarte schimmels, maar ook bruine en rode schimmels in huis komen steeds vaker voor. Rode schimmel komt met name voor in de badkamer. Dit heeft vaak te maken met de luchtkwaliteit. In een te vochtige badkamer, waar te weinig geventileerd wordt, hebben schimmels (en dan met name de rode schimmel) vrij spel. Wanneer je vochtproblemen opmerkt, is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Voorkomen van het ontstaan van rode schimmel is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar hoe pak je dit precies aan? En wat zijn de gezondheidsrisico’s als je toch nog een schimmelhaard ontdekt?

De risico’s van rode schimmel in huis

Rode schimmel kan het beste voorkomen worden. Soms wordt de verslechterde luchtkwaliteit echter te laat ontdekt en heeft de schimmel al vrij spel gehad. In dat geval is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Rode schimmel in huis kan namelijk ontzettend veel gevolgen hebben. Zowel voor het huis zelf als de gezondheid van iedereen die hier in woont:

  • Schimmel laat zich moeilijk verwijderen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om de muren opnieuw te verven of te behangen. In sommige gevallen nestelt de schimmel zich zelfs zo diep in het pleisterwerk, dat zelfs dit volledig vervangen moet worden.
  • Rode schimmel kan een gevaar opleveren voor houten constructies in huis. Als de schimmel zich te diep nestelt, kan dit de constructie week maken en verzwakken. Met alle gevolgen van dien.
  • Schimmels veroorzaken met name luchtwegenklachten. Veel kinderen die in een huis met schimmel worden geboren, ontwikkelen astmatische klachten of ernstige allergieën. Vaak wordt niet direct de link gelegd met schimmelhaarden. Wanneer het schimmelprobleem echter wordt opgelost, zal dit direct te merken zijn aan de gezondheid.
  • Huiduitslag
  • Vermoeidheid
  • Lagere weerstand

Rode schimmel voorkomen

Het is natuurlijk het beste om rode schimmel volledig te voorkomen. Schimmel verhelpen kost namelijk veel meer moeite. Daarom is het goed om de luchtkwaliteit van de gehele woning te controleren en dan met name in vochtigere ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Is er voldoende sprake van ventilatie? Hoe hoog is de luchtvochtigheid? Enzovoorts? Er zijn speciale bedrijven die een luchtvochtigheidsmeting voor jouw woning kunnen uitvoeren. Zo weet je precies of de luchtkwaliteit gezond is en of je een verhoogd risico op het vormen van schimmel loopt.

Naast de luchtkwaliteit is het ook belangrijk om de ruimtes schoon te houden. Met name in de badkamer. Schimmels groeien beter op een vervuilde ondergrond. Met name in de kitranden of op de muren. Zorg er voor dat schimmels geen goede voedingsbodem hebben om op te groeien en houd de badkamer goed schoon. Zorg ervoor dat er minimaal één keer per week grondig schoongemaakt wordt en dat de muren na iedere douchebeurt droog worden gewreven. Zo zorg je voor een minder goede voedingsbodem voor schimmels en zullen deze minder snel groeien.

Is er onverhoopt toch rode schimmel ontstaan? Maak dan een sopje van soda of azijn en behandel de plekken direct. Wacht hier niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de schimmels te verwijderen zijn.

 

liefs

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *