Home + Wij gaan verhuizen! Het verkoopproces van ons huis (deel 1)

Wij gaan verhuizen! Het verkoopproces van ons huis (deel 1)

Eerder nam ik jullie al mee in het besluit om te gaan verhuizen. We kiezen nu voor een (tijdelijk) huurhuis en hebben ons huis in de verkoop gezet. Hier hield ik een uitgebreid dagboek van bij en ik stopte na de eerste dag dat ons huis op Funda stond. Er stonden acht bezichtigingen gepland, maar we hopen natuurlijk op veel meer. In dit dagboek neem ik jullie mee in deel 1 van het verkoopproces die eindigt in een behoorlijke teleurstelling. De komende dagen deel ik de andere delen met jullie, want het verliep niet gemakkelijk en uiteindelijk heeft dit hele verkoopproces maanden geduurd. De huizenmarkt is oververhit, maar ook grillig. Lees je mee?

Woensdag 2 september 2020

Ik word wakker en ben zenuwachtig. Ik check Funda. We zijn inmiddels 2404 keer bekeken en 8 keer bewaard. Dat betekent dat we gisteravond na 21:30 uur nog een paar honderd keer bekeken zijn. Daar moeten toch kijkers bij zitten zou je denken? Ik houd mij vast aan die statistieken, maar wat zegt het eigenlijk? Ik weet het niet en moet het misschien even los laten. Als dat al lukt…

Later vandaag blijft het aantal steken op acht bezichtigingen. Het baart mij een klein beetje zorgen. Ik had er echt meer van verwacht. Ik app de makelaar met de vraag wat zij ervan vindt. Is het aantal al goed en maak ik mij zorgen om niets of had zij er ook meer van verwacht? Ze antwoordt dat zij er eigenlijk ook wel meer van had verwacht. Tja… Ik weet niet zo goed wat ik hiermee aan moet, juist omdat we ook niet weten waardoor dat dan komt.

Donderdag 3 september 2020

Er zijn vanmorgen weer drie bezichtigingen bij gekomen. Het zijn er gelukkig weer drie, dat maakt het totaal op 11 bezichtigingen en ik hoop natuurlijk dat er nog meer bij komt. Ik merk dat ik er behoorlijk mee bezig ben en ik had mij zo voorgenomen dat niet te doen en het op zijn beloop te laten.

Maandag 7 september 2020

Vandaag komen de eerste kijkers. De eerste komen al om 9:00 uur en ’s morgens ga ik met Milan het hele huis door. Ik heb een checklist gemaakt met wat ik allemaal op orde wil hebben voor de kijkers komen en dat lijstje werken we helemaal door, naast alle gewone dingen tijdens de ochtendspits. Het is even rennen en vliegen en ik kom oververhit aan op school en op mijn werk haha.

Na drie kijkers appt de makelaar dat ze er over twee van hen een heel positief gevoel heeft. Maar er komen er nog meer en ik vind het heel spannend, juist omdat de makelaar het nu druk heeft en ik even niets meer hoor.

Alles netjes voor de kijkers die vandaag komen… 

We spreken overigens met de makelaar af dat eventuele biedingen via een formulier gedaan moeten worden. Dat kan tot zaterdag 12 september om 12:00 uur.

De makelaar heeft gebeld! Ze vertelde dat ze leuke bezichtigingen heeft gehad en dat mensen positief waren. Nu maar hopen dat uit die positieve reacties ook daadwerkelijk een bod komt.

Woensdag 9 september 2020

Vandaag komen er weer kijkers. De makelaar is over één van hen heel positief en verwacht daarvan ook een bod. We hebben echter nog steeds geen biedingen binnen en ik vraag mij af of die nog gaan komen voor de deadline van aanstaande zaterdag. Volgens de makelaar is het gebruikelijk dat men wacht tot de laatste dag om een bod te doen. Ik ben wat minder optimistisch. Enerzijds ben ik heel rustig en weet ik dat het allemaal goed komt. Aan de andere kant wil ik dit zo snel mogelijk achter de rug hebben en ben ik pas gerustgesteld als we handtekeningen hebben gezet. Maar goed, er zit niets anders op dan af te wachten en we zijn pas een paar dagen bezig. Ik wil te snel ?. We hebben eerder met dubbele lasten gezeten en ben daar heel erg bang voor.

Vrijdag 11 september 2020

Dipje: er heeft vandaag weer een kijker afgezegd, maar volgens de makelaar gebeurt dat nu overal. Of dat nu te maken heeft met corona of het feit dat mensen de troonrede op Prinsjesdag afwachten, we weten het niet. Er zijn vandaag dus twee kijkers geweest waarvan de makelaar geen hoge verwachtingen heeft. Een jong stel dat zich nog aan het oriënteren is en een dame alleen waarvan ons huis het eerste huis is dat ze heeft bezocht.

We hebben geen biedingen gehad en ik verwacht ook niet dat die voor morgenochtend 12:00 uur worden gedaan. De makelaar zou het laten weten als ze een bod binnen zou krijgen. Geen bericht betekent dus dat er geen biedingen zijn gedaan. Ik ben iemand die negen van de tien keer een ‘plan B’ heeft en dat hebben we nu ook. Als er geen bod komt wil ik komende week al zakken met de prijs. Dat wilde ik in eerste instantie al, omdat ik mij kan voorstellen dat eventuele kopers denken dat ze bij voorbaat al moeten overbieden. Dat is dan bij elkaar al een behoorlijke smak geld en er moet ook nog wel geklust worden. Starters kunnen dat volgens mij helemaal niet betalen dus wilde ik het huis wat gunstiger prijzen. Had ik maar naar mijn gevoel geluisterd…

Zaterdag 12 september 2020

Op de valreep komen er biedingen binnen en hebben we een bod geaccepteerd boven de vraagprijs. Hier zijn we heel erg blij mee! Wel met voorbehoud van financiering en er volgt nog een bouwkundige keuring, maar we hebben het geaccepteerd en gaan de rest plannen. Op naar het volgende stukje! Toch is mijn gevoel niet zo optimistisch. Het lijkt wel alsof ik niet blij kan zijn…

Woensdag 16 september 2020

Het was een paar dagen stil, maar we hebben weer nieuws: morgen komt degene die het bod heeft gedaan nog een keer naar het huis kijken, dit keer met zijn aankoopmakelaar erbij. Ik kan alleen maar hopen dat hij daarna nog net zo enthousiast is over het huis. Ook zou de keurder vandaag of morgen contact opnemen met onze makelaar om een afspraak te plannen voor de bouwkundige keuring.

Maar er is nog meer nieuws vandaag: we weten wanneer we de sleutel krijgen van ons nieuwe huis en dat is eerder dan verwacht, namelijk op 2 oktober aanstaande! Het worden drukke tijden…

Donderdag 17 september 2020

Vandaag zit het mee en het zit wat tegen. De koper is geweest met zijn vriendin en met zijn aankoopmakelaar. Hierna werden de personalia van de koper naar onze makelaar gestuurd. Dit betekent dat het voorlopige koopcontract getekend kan worden en de koper dus nog steeds enthousiast is. Dat is voor ons een flinke opluchting…

Het zit echter ook een beetje tegen, want de koper wil de overdracht plannen op 4 januari 2020. Dat zag ik al een beetje aankomen, omdat de overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft per 1 januari.

Overigens gaat het verkoopproces wat mij betreft moeizamer dan vorig jaar bij ons appartement…

Zondag 20 september 2020

We komen terug van een heerlijk ontspannen weekend in Friesland en rijden op de terugweg naar huis langs ons nieuwe huis. De bouwhekken zijn weg en we kunnen er nu echt goed naar binnen kijken. We zetten de auto op de oprit en worden heel gelukkig van dit plaatje. Jeetje, wat kijken we ernaar uit om hier te gaan wonen.

Maandag 21 september 2020

Aan het begin van de avond belt onze makelaar. Ze heeft geen goed nieuws… De kopers hebben een mail gestuurd en zien af van de koop om financiële redenen. Ik hoor het allemaal aan en blijf kalm. Noem het suf, maar op de één of andere manier had ik er al geen goed gevoel over en ik lees het hierboven ook terug, ik was niet echt heel enthousiast en overtuigt. Ook vond ik het op de één of andere manier moeizaam gaan. De vaart zat er niet in zoals wel het geval was toen we ons appartement verkochten.

We besluiten naar ons eigen gevoel te luisteren en de vraagprijs te verlagen. We hopen zo nieuw publiek aan te trekken die net zoveel van dit huis gaan houden als wij, dat is namelijk wat we willen. Niet de hoofdprijs.

Het hele riedeltje gaat weer opnieuw beginnen. We besluiten dat we vanavond mogen balen en mogen huilen, maar vanaf morgen zetten we onze schouders er weer onder. Dit huis verdient bewoners die hier heel graag willen wonen en hier met heel veel liefde zullen gaan wonen, die kopers zoeken we.

Omdat dit dagboek alweer erg lang is geworden, ga ik dit nieuwe hoofdstuk in met een nieuw dagboek, dat wordt dan deel 2. Laten we vooral hopen dat het daarbij blijft ?. Even alle gekheid op een stokje, we zijn natuurlijk heel verdrietig. We zijn 1,5 week kostbare tijd kwijt aan iemand die het waarschijnlijk niet echt wilde. Dat doet best zeer en brengt behoorlijk wat zorgen met zich mee. Laten we hopen dat het verkoopproces vanaf nu wat soepeler zal gaan.

Wat ik 21 september nog niet wist is dat het dagboek uiteindelijk uit 4 delen bestaat. De andere delen komen de komende dagen online. 

Design en lifestyleDesign en lifestyle

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *