Home + Thuisonderwijs | Tips om het dit keer écht goed aan te pakken

Thuisonderwijs | Tips om het dit keer écht goed aan te pakken

De eerste periode thuisonderwijs ligt nog heel erg vers in mijn geheugen. Ik vond het verschrikkelijk en Milan ook. Hij miste zijn klasgenootjes en ik was natuurlijk de meest verschrikkelijke juf ooit. Ik legde het allemaal niet goed genoeg uit en zijn motivatie daalde met de dag. Net als mijn gezellige humeur overigens, want ik wist op een gegeven moment niet goed meer ik nu moest doen. Dat gaan we dit keer totaal anders aanpakken!

Tips om het thuisonderwijs echt goed aan te pakken

Een vast ritme/schema

Het duurde de vorige keer even, maar op een gegeven moment hadden we een ritme te pakken en hanteerden we iedere schooldag ons schema. We stonden iedere dag op hetzelfde tijdstip op, gingen ’s morgens nog een blokje om en begonnen iedere dag op hetzelfde tijdstip. Het schema dat we toen hadden werkte perfect, als gaat deze er nu wel wat anders uitzien omdat we verhuisd zijn. Toch gaan we komend weekend ook hier aan de slag met ons schema.

Alle schoolspullen netjes opbergen

‘Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’ is bij mij zeker het geval. In het begin hadden we alle schoolspullen bijvoorbeeld in een kratje gedaan. Totaal niet geordend en binnen drie dagen was het een totale chaos, want er kwam steeds meer bij. Ik ben toen mappen gaan halen en heb alle vakken verdeeld over die mappen. Hoppa, overzicht!

Kleine kanttekening nu: ik heb in de zomervakantie alle mappen weggegooid met het oog op de verhuizing en nu zijn de winkels dicht. Ik hoop dat ik ze nog kan bestellen…

’s Avonds alles klaarzetten

Als ik ’s morgens Milans schoolspullen klaarlegde kreeg ik voortdurend kritiek, want hij kon het allemaal zelf wel, het was niet de juiste volgorde etc. Onze pré puber had er een behoorlijke mening over en omdat ik vervolgens weer ontzettend geïrriteerd reageerde op zijn opmerkingen, begonnen we al verkeerd. Ik besloot de spullen ’s avonds al klaar te leggen. Gek genoeg leverde dat geen problemen op, want dan zag hij het niet. Prima, sindsdien doen we het zo.

Tussendoor naar buiten

Buitenlucht is zo belangrijk. In het begin werkte ik de hele dag door en na het schoolwerk pakte Milan zijn tablet. Geen goed idee, want daar wordt niemand vrolijk van. Dat werden we van buitenlucht wel. We waaiden uit, konden onze energie kwijt en fristen letterlijk even op. Dat gaan we nu ook weer doen.

Accepteren dat je geen leerkracht bent en je kind toch niet alles van je aanneemt 

Ik wilde het heel graag goed doen en koste wat het kost voorkomen dat Milan een leerachterstand op zou lopen. Ik probeerde hem daarom van alles uit te leggen en hoewel ik wist dat het goed was wat ik zei, was dat in zijn belevingswereld niet zo, want hij leert het nu heel anders. Ik realiseerde mij dat ik mijn methode niet aan hem op moest dringen, want daar raakte hij alleen maar van in de war. Daarnaast ben ik geen juf en ben ik al helemaal niet zijn juf, maar zijn moeder.

Oudere kinderen

Deze tips werken misschien prima bij basisschoolleerlingen, maar wat nu als je een puber in huis hebt die veel zelfstandiger is. Hoe houd je het niveau dan op pijl?

Ik denk dat een aantal tips van hierboven nog wel kunnen werken bij je pubers, maar je hoeft bijvoorbeeld niet hun spullen klaar te leggen. Toch is het goed om met je kind in gesprek te blijven én met school.

In veel gevallen gaat het heel goed, maar het kan zijn dat je merk dat je kind bijles nodig heeft. Wat doe je nu dat niet via school kan? Dan ga je zelf op zoek. Juist nu is goede begeleiding belangrijk om geen (grote) leerachterstanden op te lopen.

Zoek eerst op bijles en dan je woonplaats. Bijvoorbeeld ‘bijles Amsterdam’ of ‘bijles Den Haag’. Je ziet vervolgens welke mogelijkheden er zijn gedurende de coronacrisis.

Wacht er niet te lang mee, we weten immers ook niet of de kinderen na 19 januari weer naar school mogen…

Zie jij op het het thuisonderwijs of ben je ook beter voorbereid?

Wellicht nog interessant om te lezen: de Rijksoverheid heeft na de eerste lockdown een verkennend onderzoek gedaan naar het thuisonderwijs gedurende die periode.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 Reactie

  1. 5 januari 2021 / 08:38

    Ik heb er twee die redelijk zelfstandig zijn (groep 7 en 8) en een die het wel zelfstandig kan (groep 3) maar die ik toch moet begeleiden met dictee’s etc. Gisteren was ik niet thuis ’s ochtends maar het ging vrij goed. Ik had alles voir groep 3 klaargezet. Vandaag ben ik ’s ochtends thuis dus heb ik zelf de regie in handen.