Home + Wat doet collageen voor je haar?

Wat doet collageen voor je haar?

Miljoenen mensen hebben last van haaruitval. Het is een normaal verschijnsel dat samenhangt met het verouderingsproces. Er zijn echter verschillende behandelingen en supplementen beschikbaar om haargroei te bevorderen en haaruitval tegen te gaan. Collageensupplementen zijn een nieuwere behandelingsoptie die aan populariteit heeft gewonnen. Maar kan collageen haargroei echt helpen bevorderen? 

Wat is collageen?

Collageen is een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam, maar helaas daalt het collageengehalte als we ouder worden door een verminderde productie door verouderde cellen. Het wordt gemaakt van aminozuren die lange aminozuurketens vormen. Deze ketens bevatten essentiële en niet-essentiële aminozuren. Verschillende ketens worden gecombineerd om de uiteindelijke structuur van collageen te maken dat gevonden wordt in huid, haar, botten, ligamenten, organen en vaten.

Welke soorten collageen zijn er?

Er zijn vijf soorten collageen:

  • Type 1 Dit komt voor in de huid, gezonde botten, ligamenten, vaten en organen.
  • Type 2 Dit komt voor in kraakbeen.
  • Type 3 Dit komt voor in de huid en vaten.
  • Type 4 Dit komt voor in het keldermembraan van cellen.
  • Type 5 Dit komt voor in type 1 collageen en haar.

Helpt collageen bij haargroei?

Collageen is populair geworden als anti-aging ssupplement om de huid en gewrichten te helpen. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat collageen ook het haar kan helpen. Er is beperkt bewijs dat collageensupplementen helpen bij de haargroei. Voorlopige onderzoeken zijn veelbelovend over de effecten van de inname van collageen. 

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat collageen de haargroei kan verhogen en haaruitdunning kan voorkomen. Het kan zelfs het grijs worden van het haar vertragen. Meer onderzoek is nodig, vooral grotere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, die de gouden standaard zijn. 

Hoewel het bewijs beperkt is, is het veelbelovend. Het is echter mogelijk dat het niet alle patiënten met haaruitval helpt. Vaak is haaruitval multifactorieel en werken haaruitvalbehandelingen het beste in combinatie.

Het kan maanden duren voordat je volledige verbetering van je haar ziet met elk type haargroeimiddel. Enige minimale verbetering kan al na een paar weken zichtbaar zijn. Omdat er een gebrek is aan onderzoeken naar collageen, is de exacte tijd die nodig is om de voordelen van collageensupplementen te zien onbekend.

Hoe kan collageen de haargroei verbeteren?

Als je collageen overweegt om je haargroei te stimuleren, dan zijn dit de belangrijkste voordelen:

  • Haargroei verhogen: Haar bestaat voornamelijk uit keratine-eiwit, dat is afgeleid van aminozuren en wat collageen. Collageenpeptiden zijn een bron van eiwitten die kunnen worden afgebroken in aminozuren en gebruikt om de productie van haar te verhogen, wat gebeurt aan de basis van haarzakjes. Deze aminozuren zijn bestanddelen van keratine die samen een keratine-infrastructuur vormen. Keratine vormt samen met pigment, water en lipiden de hoofdbestanddelen van haar.
  • Langzaam grijs worden van het haar: Oxidatieve stress veroorzaakt door de productie van vrije radicalen door de zon, roken, vervuiling en normale stofwisselingsfuncties kan leiden tot vroegtijdig grijs worden en leeftijdsgerelateerd grijs worden van het haar. Deze vrije radicalen kunnen melanocyten aanvallen, melaninevormende cellen die ons haar kleur geven. Als ze de melanocyten vernietigen, wordt er minder melanine geproduceerd en wordt het haar grijs. Collageenpeptiden zijn werkzaam gebleken als antioxidant, vooral marine collageen. Antioxidanten vangen vrije radicalen op en neutraliseren ze, zodat ze geen schade aan het lichaam kunnen aanrichten of cellen kunnen beschadigen. Het innemen van collageen kan helpen voorkomen dat vrije radicalen de melanocyten beschadigen en zo het grijs worden van het haar vertragen.
  • Dunner wordend haar voorkomen: Oxidatieve stress kan ook schade aan haarzakjes veroorzaken en leiden tot haaruitval en dunner wordend haar. De antioxiderende effecten van collageenpeptiden kunnen helpen deze schade aan de follikels te voorkomen, zoals haarfollikelregeneratie. Als de follikels niet beschadigd zijn door vrije radicalen, groeit er haar uit deze gezonde haarzakjes.

Hoe kies je het beste collageen voor haargroei?

Omdat er niet veel onderzoeken zijn gedaan naar collageensupplementen voor haargroei, is het moeilijk te zeggen welke formulering van collageenpeptiden (stukjes collageen) het meest heilzaam is. Maar op basis van onderzoeken naar andere gezondheidsproblemen kunnen we extrapoleren welke gunstig kunnen zijn voor het haar. Het is het beste om het gebruik van collageen eerst met je arts te bespreken.

Collageen poeder

Gehydrolyseerd collageen is afgebroken in peptiden, wat kleinere stukjes zijn. Het kan effectiever zijn in poedervorm dan in capsules of vloeibare vorm, omdat er meer collageen per portie in poeder zit. Ook zijn collageenpoeders vaak veelzijdiger in het gebruik

Vloeibaar collageen 

Vloeibaar collageen is handiger dan in poedervorm en wordt sneller verteerd en opgenomen, waardoor het sneller beschikbaar is. Sommige vloeibare collageenproducten kunnen echter toevoegingen bevatten die je niet wilt. Soms is vloeibaar collageen niet zo krachtig als de poedervorm. Ze zijn minder duurzaam voor het milieu dan het poeder, omdat ze per stuk verpakt zijn en er dus te veel plastic afval is.

Collageen capsules 

Collageen capsules zijn handiger om te vervoeren en te gebruiken, en minder rommelig om mee om te gaan. Je kunt ze gemakkelijk overal mee naartoe nemen wanneer het jou uitkomt. Maar omdat pillen over het algemeen klein zijn, kunnen ze niet zoveel collageen bevatten als poeder. Je moet veel pillen slikken om dezelfde hoeveelheid collageen te krijgen als een schepje.

Hoeveel collageen moet je nemen voor haargroei?

Omdat er een gebrek is aan goede, uitgebreide onderzoeken naar de effecten van collageensupplementen op het haar, wordt er geen exacte dosis aanbevolen. Doseringen variëren van 2,5 gram per dag tot 20 gram per dag voor haargroei. Er is echter nog wel meer onderzoek nodig om de ideale dosering voor haargroei volledig te begrijpen.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel collageen?

Verschillende voedingsmiddelen bevatten veel collageen. Dit zijn onder andere vlees, vis, eieren en bottenbouillon van dierlijke botten. Collageen geeft botten kracht en flexibiliteit. Voedingsmiddelen met veel vitamine A (wortels) en C (citrusvruchten), zink (cashewnoten), ijzer (linzen) en omega-3 vetzuren (vis en chia) kunnen helpen bij de aanmaak van collageen.

Hoe lang duurt het voordat collageen het haar verbetert?

Het kan maanden duren voordat je volledige verbetering van je haar ziet met elk type haargroeimiddel. Na een paar weken kan al een minimale verbetering zichtbaar zijn. Omdat er een gebrek is aan onderzoeken naar collageen, is de exacte tijd om de voordelen van collageensupplementen te zien onbekend.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *