Home + Wanneer naar de peuterspeelzaal en wat kost dat dan?

Wanneer naar de peuterspeelzaal en wat kost dat dan?

Ik wist echt dat het er een keer van moest komen, maar stelde het iedere keer een beetje uit: de peuterspeelzaal. Ja, ik wist dat het leuk was voor kinderen en helemaal als je kind, zoals Milan, enig kind is. En ja, hij praatte laat dus ik wist ook dat het heel goed zou zijn voor zijn spraak. Ik wist het allemaal, maar toch vond ik het lastig om hem los te laten.

Ik dacht altijd dat ik niet zo’n moederkloek zou zijn of worden, maar ik kan je vertellen, dat ben ik dus wel. En dat vond ik bijna net zo erg als het feit dat Milan daarheen zou moeten. Wij hadden een nogal nare ervaring op het kinderdagverblijf en sindsdien was mijn vertrouwen gewoon een beetje weg. Zeg maar gerust heel ver weg.

Maar ik wist ook dat ik hem te kort zou doen als we hem niet op zouden geven voor de peuterspeelzaal. Hij zou het heel erg leuk vinden, het zou goed voor hem zijn en hij kon alvast een beetje wennen aan school. Van vier jaar thuis en bij opa en oma naar een school met een continurooster zou best een grote overgang zijn.

En toen hij net 3 was geworden kon ik er echt niet meer omheen en heb ik hem opgegeven voor de peuterspeelzaal. We zijn eerst even gaan kijken en Milan deed gelijk overal aan mee. Aan de ene kant vroeg ik mij toen wel af of we hem toch niet eerder op hadden moeten geven, maar achteraf was een jaar genoeg voor hem.

Ze zijn namelijk op een gegeven moment echt toe aan school. Er nemen steeds kinderen afscheid omdat zij al naar school toe gaan en er komen ook steeds jongere kinderen bij. En jouw kind zit daar op een gegeven moment tussenin. Daarnaast is hij behoorlijk wijs en hebben ze hem daar ook getest. Daar kwam uit dat hij wat voorliep op de andere kinderen. Geen probleem, maar hij vroeg wel steeds vaker wanneer hij  nu naar school ging.

Dan de kosten, want de peuterspeelzaal is duurder dan de basisschool.

Tenminste, bij ons wel. Wij betaalden ongeveer €60 per maand voor twee dagdelen in de week peuterspeelzaal. En dat is echt wel redelijk hoor. Ze organiseerden er heel erg veel, kregen drinken en voor het fruit betaalden we nog eens €1 per maand.

Voor de basisschool van Milan betalen we €50 per schooljaar en daar komen geen kosten bij. Ook het schoolreisje wordt hiervan betaald!

Kortom, ik ben blij dat we Milan lekker thuis hebben kunnen houden en we het zo hebben kunnen regelen. Hij had dus voldoende aan een jaar peuterspeelzaal. Hij heeft ook niet gehuild als ik daar wegging, ook niet op de eerste dag en dat ging op school net zo. Hij was er gewoon aan toe.

Hoe oud waren jouw kinderen toen ze naar de peuterspeelzaal gingen? Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 3 februari 2016 / 07:35

  Bij mij waren ze 2 jaar en 3 maanden toen ze naar de peuterspeelzaal mochten. In het begin 2 dagdelen, later 4 dagdelen. Ze vonden het altijd heel erg leuk.

 2. Rebecca
  3 februari 2016 / 09:21

  Het is ook een moeilijke keuze. Mijn kleine gaat in april naar de peuterspeelzaal. Eigenlijk ook om haar spraak en omdat ik denk dat ze er aan toe is.

  Maarja ik woon in dezelfde gemeente en betaal 50 euro voor een dagdeel. Om die reden zal het voorlopig ook bij een dagdeel blijven.

 3. 3 februari 2016 / 14:16

  Hier allebei niet naar de psz. Ook al hadden ze t wel leuk gevonden. Hier valt de psz onder de kindercentra en betalen we dus het kinderopvang tarief. Omdat ik niet werk krijgen we geen kinderopvangtoeslag en betaalden wij voor 2 dagdelen per week per kind iets van 120 per maand. Dat vond ik belachelijk duur en daarom ze niet naar de psz gedaan.
  Ze hebben helemaal geen achterstand lopen allebei voor (zoon van net 5 kan al zelf lezen) en ze spreken ook nog eens Engels. Dus heb noet het idee dat ze ook kaar iets hebben gemist. Daarbij veel vriendjes en vriendinnetjes in de kerk dus sociaal genoeg

 4. Marian Zw.
  3 februari 2016 / 16:32

  Met twee jaar en drie maanden naar de PSZ. En een jaar later na de zomer vakantie een derde dagdeel erbij. Maar de kosten zijn behoorlijk. 124 euro per maand. Dan is de basisschool een heel stuk voordeliger! Schoolreis is een 20 euro ongeveer. En dan een ouderbijdrage van 15 euro.