Home + Wanneer leer je je kind fietsen?

Wanneer leer je je kind fietsen?

Ik heb er ooit weleens een blog over geschreven: ik ben één van de weinige Nederlanders die niet normaal kan fietsen. Op mijn bakfiets gaat het prima, maar daarvoor heb ik het jaren vermeden. En dat wilde ik voor Milan anders. Ik wilde dat hij het leuk vindt om te leren fietsen, maar stelde het ook iedere keer uit. Het kwam er niet van en het was ook een beetje gemakzucht, het was namelijk niet echt nodig omdat hij met de bakfiets naar school wordt gebracht.

Maar goed, dat zijn natuurlijk ook allemaal smoesjes en het moest er gewoon een keer van komen. Milan zag tenslotte ook dat steeds meer andere kinderen uit zijn klas gingen fietsen en dat wilde hij natuurlijk ook.

Afgelopen weekend waren we weg en Milan had een vriendje op de camping van zijn leeftijd. Ook bijna vijf en hij had zijn fietsje bij zich, met zijwieltjes. Milan vroeg zowaar of hij het ook mocht proberende ja hoor, daar ging hij! Supertrots was hij en wij stiekem ook wel ?

En hoe suf het ook klinkt, alles viel meteen op zijn plek, want hij was er nu gewoon aan toe. Interesseerde het hem eerst niet, nu wilde hij het zelf ook kunnen! Eenmaal thuis bleek dat zijn eigen fiets nu echt te klein was en dus moesten we ook op zoek naar een nieuwe fiets.

Een dingetje: hoe zit het nu met de inch maten? Je wilt natuurlijk wel de juiste fiets kopen. Op FietsenopFietsen vond ik twee handige tabellen: één aan de hand van leeftijden en één aan de hand van kledingmaten.

Aan de hand van leeftijden
12-14 inch voor leeftijd van 3 tot 4 jaar
16 inch voor leeftijd van 4 tot 6 jaar
18 inch voor leeftijd van 4 tot 7 jaar
20 inch voor leeftijd van 5 tot 8 jaar
22 inch voor leeftijd van 5 tot 9 jaar
24 inch voor leeftijd van 8 tot 10 jaar
26 inch voor leeftijd van 9 tot 12 jaar
26 -28 inch voor leeftijd vanaf 12 jaar

Aan de hand van kledingmaten
12 Inch voor een kledingmaat van 92 – 104
14 Inch voor een kledingmaat van 98 – 110
16 Inch voor een kledingmaat van 104 – 110
18 Inch voor een kledingmaat van 110 – 116
20 Inch voor een kledingmaat van 116 – 122
22 Inch voor een kledingmaat van 122 – 128
24 Inch voor een kledingmaat van 128 – 140
26 Inch voor een kledingmaat van 140 – 152

Handig toch, zo weet je precies wat je nodig hebt voor je kind. Maar goed, dan heb je een fiets. Wat is nog meer belangrijk? Ik zet daarom mijn tips voor je op een rij. Niet alleen gebaseerd op de ervaringen die ik met Milan heb (want dat is nog niet zoveel), maar ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het leren fietsen (al is dat niet iets waar mijn familie graag aan terugdenkt ;-))

  • Begin dus echt alleen als je kind er klaar voor is, er staat geen leeftijd voor en het gaat sneller als je kind het ook graag wilt;
  • Oefen op een plek waar het wat rustiger is. Zo heeft je kind geen last van goedbedoelde adviezen en kan het op zijn gemak oefenen met jou;
  • Zorg dat je kind met zijn voeten op de grond kan komen, dat voelt al veel veiliger;
  • Vind je kind het wel even genoeg met oefenen? Stop dan gewoon en push niet teveel om door te gaan;
  • Zorg dat je de goede maat fiets hebt (zie hierboven). Ik begrijp dat je geneigd bent er één op de groei te kopen in verband met de kosten, maar daar gaat je kind niet sneller van fietsen;
  • Zorg dat je zelf genoeg tijd hebt en niet te gestrest bent, geduld is vaak heel belangrijk!

Inmiddels heeft Milan een nieuwe fiets, ook met zijwieltjes, waar hij al druk op aan het fietsen is. Wij kozen voor een stoere blauw/rode jongensfiets van Popal bij FietsenopFietsen. Een stoere, goede fiets voor een fijne prijs! Wij bestellen er nog een fietsslot bij en hij is klaar om te gaan!

Wanneer kon jouw kind fietsen? Laat het me weten in de comments hieronder, ik ben namelijk heel benieuwd.

mama, blogger, mamablogger, blog,

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 31 augustus 2015 / 00:49

    Mijn dochter was net 4 toen ze kon fietsen zonder zijwieltjes. Ze wilde het zo graag! En nu fietst ze al aardige afstanden. Maar ze is niet zo groot dus heeft een 12 inch fiets. Heb zo’n medelijden dat ze zoveel moet trappen. Zaterdag is ze jarig en wordt dan 5 jaar dus tijd voor een grotere fiets ?