Home + Waarom ik de komende jaren geen opleiding meer zal doen

Waarom ik de komende jaren geen opleiding meer zal doen

Op mijn werk hadden we het laatst over opleidingen volgen en dat zette mij aan het denken. Ik krijg er alle ruimte om door te ontwikkelen en mag aangeven welke cursussen ik wil volgen. Ik wil zeker nog cursussen volgen en ben al aan het rondkijken, maar een volledige opleidingen van een jaar of twee? Nee, dat is helaas de komende tijd niet haalbaar en ik vraag mij af of dat er überhaupt ooit nog van zal komen… Ik vertel jullie waarom.

Leren om te leren

Op de basisschool hoefde ik nauwelijks te leren en als we er wat in moesten stampen lukte mij dat met twee vingers in mijn neus. Het was dan ook geen verrassing toen ik het advies gymnasium kreeg. Eenmaal daar bleek dat ik er wel moeite voor moest doen, maar dat was ik niet gewend. Ik had nooit geleerd om te leren. Ik stak mijn kop in het zand en ging na dat eerste jaar naar  de havo. Ik deed 2 en 3 havo, maar in dat derde jaar havo maakte ik er een potje van. Ik was vaker op het schoolplein te vinden dan in de klas en ik moest uiteindelijk naar de mavo. Tenminste, dat wilde ik zelf. Ik had ook kunnen blijven zitten, maar ik koos de makkelijkste weg. Dat was het zeker, want ik heb niet eens hoeven leren voor mijn examen. Die haalde ik zonder te leren en daarna had ik geen flauw idee wat ik moest gaan doen.

Uiteindelijk is alles via een omweg goed gekomen en heb ik nu een goede baan waarin ik mijzelf ook kan doorontwikkelen. Ik had echter een nog betere baan kunnen hebben, maar bovenal had ik kunnen leren om te leren. Dat heb ik nooit gedaan en zal mij altijd in de weg blijven staan. Ik weet nu dat kiezen voor de makkelijkste weg je niet verder gaat helpen. De afgelopen jaren heb ik dat dus ook zeker niet meer gedaan en hoewel het heel vaak heel moeilijk is geweest, heeft het mij wel gebracht waar ik nu ben.

Daarom ben ik ook aan de HBO opleiding Online Communicatie en Social Media begonnen. Ik dacht dat ik dat wel even zou doen. Wat had ik het mis! Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost en er ging veel meer tijd in zitten dan ik dacht. En dat naast een gezin, baan, blog en toen nog webshop. Het was bijna niet te doen en ik merkte dat ik veel beter was in de praktijkopdrachten dan de examens.

Voorlopig even geen langdurige opleiding meer

Ik vond die examens echt heel lastig, maar een examenopdracht daarentegen ging mij wel goed af. En nee, ik haalde geen 8, 9 en 10 meer, maar was al lang blij met gewoon een voldoende. Het probleem was namelijk dat ik mijzelf in de praktijk heel veel heb aangeleerd door het gewoon te doen, maar nu werd er van mij verwacht dat ik dat op een bepaalde manier kon verwoorden. Het zal wel in mijn hoofd, zeker wel, maar ik kreeg het gewoon niet op papier.

Mijn leven is nu niet rustiger geworden dan toen. Ik ben meer gaan werken, we hebben er een heel lief klein mannetje bij, Milan heeft het druk én ik ben iedere week nog zo’n 28 tot 30 uur bezig met Mamablogger. Een opleiding zou betekenen dat ik Mamablogger on hold moet zetten en daar heb ik de afgelopen tijd te hard voor gewerkt. Ik wil nog even afwachten wat dat me gaat brengen en ik kan het makkelijk combineren met alles wat ik doe.

Eigenlijk wil ik mij de komende tijd focussen op mijn werk en gezin en daarna zien we wel weer verder. Doordeweeks hard werken en ik de weekenden heel veel genieten.

Geen opleidingen, maar wel cursussen volgen

Daarom zal ik de komende periode geen volledige opleiding gaan volgen, maar ik wil wel korte cursussen gaan doen. Die zijn voor mij heel geschikt, makkelijk te combineren en je leert heel veel in een korte tijd. Dat past niet alleen goed bij mij, maar momenteel ook goed in mijn leven.

Hoe zit dat bij jou? Zou een opleiding in jouw leven passen momenteel? Waarom wel of niet? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *