Home + Waarom het belangrijk is om je schoorsteen te onderhouden

Waarom het belangrijk is om je schoorsteen te onderhouden

‘s Winters is een kachel of open haard onze beste vriend. Urenlang kunnen we er naast zitten om te genieten van de aangename temperatuur, het warme licht en het knisperende geluid. Maar het onderhoud van een schoorsteen? Dat wordt al gauw vergeten. Niet erg slim, want goed onderhoud van je schoorsteen kan veel ellende én gevaarlijke situaties voorkomen. Lees deze blog daarom goed door en neem het onderhoud van je schoorsteen serieus.

Het voorkomt schoorsteenbrand

Verzekeringen dekken veelal schade ontstaan door schoorsteenbrand. Toch is dit een gevaarlijke situatie die je te allen tijde wilt voorkomen. Naast schade aan de schoorsteen zelf kan de brand namelijk overslaan naar het dak en andere delen van het huis. Goed onderhoud kan echter schoorsteenbrand voorkomen. Laat daarom minimaal één keer per jaar je schoorsteen vegen door professionals of ga zelf aan de slag met een reinigingsset om zowel roet als de brandbare stof creosoot te verwijderen. Schoorstenen kunnen het best voor het stookseizoen geveegd worden. Stook je heel regelmatig? Dan is het verstandig de schoorsteen twee keer per jaar te (laten) reinigen.

Verhindert het bouwen van vogelnesten

Heb je een afspraak voor schoorsteenvegen staan? Denk dan direct na over het plaatsen van een schoorsteenkap. Een dergelijke kap zorgt er namelijk voor dat vogels als kauwen, duiven en meeuwen geen nest kunnen maken in je schoorsteen. Wanneer een vogel eenmaal een nest heeft gebouwd, mag deze niet altijd weggehaald worden. In het broedseizoen is het verwijderen van vogelnesten namelijk verboden. Je mag gedurende deze periode dus niet stoken. Twijfel je of er een nest in je schoorsteen zit? Neem dan contact op met een schoorsteenveger om je schoorsteen te laten inspecteren en het nest eventueel te laten verwijderen.

Goede rookafvoer

Stokers realiseren zich niet altijd dat een goed functionerende schoorsteen van groot belang is. Een vieze of verstopte schoorsteen kan er namelijk voor zorgen dat een deel van de rook de woonkamer intrekt. Naast dat dit niet erg aangenaam ruikt, is het ook slecht voor je gezondheid. In de rook van houtvuur zitten namelijk schadelijke stoffen, waaronder fijnstof en koolwaterstoffen. Ook kan er, als er sprake is van onvolledige verbranding, koolmonoxide vrijkomen. Het inademen van dit kleur- en geurloze gas is ontzettend giftig en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Wees daarom alert op aanwezigheid van rook of een rooklucht op plaatsen waar een open haard of kachel brandt.

liefs

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *