Home + Voordelig en sfeervol je woning verwarmen

Voordelig en sfeervol je woning verwarmen

Je bent al een tijd op zoek naar een manier om je huis te verwarmen zonder gas. Dit is natuurlijk een relatief dure brandstof en niet goed voor ons milieu. Nieuwe alternatieven, zoals een warmtepomp, zijn echter een behoorlijke investering. Bovendien voegt het niet echt sfeer toe, iets wat je wel graag wilt in je interieur. Maar energiebesparend bezig zijn en toch een comfortabele warmte in huis, kan dat eigenlijk wel? Ik laat je zien dat het zeker mogelijk is, zonder dat je al te diep in de buidel hoeft te tasten.

Een prachtig schouwspel

Knisperende geluiden, een behaaglijke warmte en een prachtig schouwspel; wie wil dat nou niet? Een houtkachel kopen maakt al deze geluksmomenten, en nog zoveel meer, realiteit. Tijdens koude en gure winteravonden genieten en heerlijk behaaglijk bij de kachel kruipen. Dat je met een houtkachel ook nog eens lekker bespaart op de energierekening is natuurlijk mooi meegenomen. Hout is namelijk veel goedkoper dan andere brandstoffen. Bovendien past een houtkachel bij iedere interieurstijl. Een klassiek model, met strakke belijningen, groot, klein, organisch of een ronde vorm; alles is mogelijk. Je kunt zelfs kiezen voor een hangende houtkachel. Handig wanneer je kleine kinderen hebt zodat het zich buiten het bereik van ontdekkende handjes bevindt. Als er dan toch een nadeel aan een houtkachel kleeft, is dat het tijdens het stoken de buitenzijde wel heet wordt.

Droog en schoon hout

Waar je op moet letten is dat je droog hout gebruikt voor het stoken van de houtkachel. Ook moet het hout onbehandeld zijn. Dat wil zeggen dat er geen verf of lak op de houtblokken aanwezig mag zijn. Hierdoor komen er schadelijke stoffen vrij, iets wat je natuurlijk niet wilt voor jouw gezin en je omgeving. Ook ontstaat er hierdoor meer aanslag in de houtkachel en het rookkanaal. Eikenhout dat vele jaren is gedroogd is perfect om een mooi vuurtje te stoken in de houtkachel. Maar de aller schoonste verbranding met de minste vervuiling verkrijg je met berkenhout. Wil je extra lang genieten van een mooi vlammenspel en de warmte van een houtkachel? Dan is beuken- en essenhout ook heel geschikt. 

Een goed alternatief

Zie je een houtkachel toch niet zo zitten vanwege de kinderen? Dan is een pelletkachel een goed alternatief. Het zorgt voor dezelfde warmte en sfeer, terwijl het veel kindvriendelijker is. Een pelletkachel wordt wel warm, maar niet dusdanig heet waardoor het brandwonden veroorzaakt. Ook al werkt deze kachel elektrisch, toch is het verbruik de helft goedkoper dan gas. Dus ook met een pelletkachel verwarm je de ruimte voordelig. De brandstof van dit type kachel zijn geperste houtpellets. De toevoer van de pellets wordt automatisch geregeld. Wordt het te warm in de ruimte dan gaat de kachel automatisch op standby, terwijl je bij een houtkachel het vuur moet smoren. Maar of het nu een houtkachel of pelletkachel wordt, beide voegen een sfeervolle warmte aan je interieur toe.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *