Home + Uitje | Kasteel de Haar in Haarzuilens

Uitje | Kasteel de Haar in Haarzuilens

Zo’n 19 jaar geleden haalde Patrick zijn rijbewijs. We hadden toen zelf nog geen auto, dus leenden we de auto van mijn zus om voor het eerst samen op pad te gaan met de auto. Onze eerste bestemming met de auto was Kasteel de Haar in Haarzuilens. We vonden het prachtig! Ongeveer een jaar erna kwamen we er nog een keer met mijn ouders en mijn oma. Ik zie ons nog thee drinken in het ‘Tuynhuis’. Inmiddels zijn we heel wat jaren én twee kinderen verder en werden we uitgenodigd om het kasteel te (her)ontdekken met de jongens. Kijk je mee?

Kasteel de Haar, wie woonden daar?

Kasteel de Haar is het meest luxe kasteel van Nederland. Het kasteel dateert uit de middeleeuwen, maar is gerenoveerd en opnieuw opgebouwd door de familie van Zuylen van Nijevelt. Etienne, baron van Zuylen, erfde het kasteel toen het nog een ruïne was. In 1887 trouwt baron Etienne met de steenrijke Franse barones Hélène de Rothschild. Beide families zijn tegen dit huwelijk, maar Etienne en Hélène trouwen toch en lieten het kasteel herbouwen door architect Pierre Cuypers.

De baron en barones maken samen verre reizen. Van deze reizen brengen zij prachtige kunstwerken mee, waaronder veel antiek Chinees en Japans keramiek. Deze stukken kregen een plaats in het extravagante kasteel en zijn gelukkig nog steeds te bewonderen. Het kasteel is een weerspiegeling geworden van hun levensstijl.

Baron Etienne en barones Hélène krijgen twee zonen: Hélin en Egmont. Oudste zoon Hélin komt op 24-jarige leeftijd om het leven tijdens een auto-ongeluk. Zijn broer Egmont erft uiteindelijk alleen het kasteel na de dood van zijn vader, baron Etienne. Als diplomaat en ambassadesecretaris zet Egmont de familietradities op vrij sobere wijze voort.

Na het overlijden van Egmont erft zijn zoon Thierry het kasteel. Onder leiding van Thierry wordt het kasteel een gewilde hotspot voor de internationale jetset met gasten als Coco Chanel, Brigitte Bardot en Roger Moore. Baron Thierry overlijdt begin 2011. Hoewel zij geen eigenaren meer zijn, is het nu aan de vijf dochters van Thierry om de familiegeschiedenis van het kasteel in ere te houden.

Inmiddels is het kasteel al een tijd open voor publiek en kunnen we de sfeer van toen ervaren.

Kasteel de Haar met kinderen

Onze jongens waren nog niet eerder in het kasteel geweest en met een leeftijdsverschil van bijna 7 jaar valt het niet altijd mee een uitje te vinden wat ze beiden leuk vinden. Toch was dit een schot in de roos, want Milan is 13 en vindt de historie heel tof. De verhalen en de inrichting (hij wil immers architect worden, haha) maken het kasteel voor hem heel interessant. Voor Floris (6) is het vooral de beleving. Een echt kasteel waar in de middeleeuwen echte ridders zijn geweest, dat spreekt tot de verbeelding. Beide jongens hebben zich echt vermaakt!

Speurtocht door het kasteel

Wat het voor Floris nóg leuker maakte was de speurtocht. Er zijn twee varianten: een speurtocht voor kinderen tot 6 jaar en één voor kinderen vanaf 6 jaar. Floris ging voor de “grote” speurtocht ;-). Met deze speurtocht beantwoord je vragen over de verschillende ruimtes. We moesten vooral dieren zoeken en het leuke aan deze speurtocht was, dat we zelf ook heel veel details zagen die we anders over het hoofd zouden hebben gezien. Zo moesten we dieren op het plafond tellen. Een ding is zeker: dit kasteel bevat héél veel details en er is overal wel iets interessants te zien!

Leuk én handig: in iedere ruimte vind je kaarten met informatie over die ruimte. Bijvoorbeeld een grappige anekdote over de chauffeur of welke beroemdheid in die kamer heeft geslapen. Deze kaarten kun je pakken en vervolgens weer terugzetten. Zo kan iedereen in de ruimte de informatie lezen zonder dat je met alle andere bezoekers voor hetzelfde informatiebord hoeft te staan.

Tip: in de verschillende ruimtes vind je heel enthousiaste vrijwilligers die veel kunnen vertellen over het kasteel en de ruimte waarin je je bevindt. Stel vooral je vragen aan hen, want zij vertellen graag en met superveel enthousiasme. Dat geeft het bezoek net dat beetje extra.

Het park rondom het Kasteel

Rondom het kasteel vind je een enorm landgoed/park. Prachtig aangelegd en heerlijk om daar te wandelen. “Je zal hier maar kunnen wonen” dacht ik geregeld. Het is echt een plaatje zo met dat enorme kasteel in het midden. Je kan het park ook los van het kasteel bezoeken en er gewoon lekker wandelen.

Praktische informatie

Eten en drinken

Naast het kasteel vind je Café Tuynhuis. Bij de ingang vind je de oude paardenstallen (het Stalplein) waar nu restaurant Laverie gevestigd is. In beide gelegenheden kun je terecht voor een kopje koffie met wat lekkers, maar wil je liever lunchen of borrelen, dan kan dat natuurlijk ook.

Entree kasteelbezoek inclusief gratis toegang tot het park: 

Volwassenen€ 7,00€ 19,00
Kind 4 – 12 jaar€ 5,00€ 12,50
Kind < 4 jaarGratisGratis
MuseumkaartGratisGratis
Vriendenloterij VIP KaartGratisGratis

Het was ontzettend leuk om na al die jaren het kasteel weer te bezoeken. De beleving was nu weer heel anders dan toen. Zeker als je er met kinderen bent en samen een speurtocht doet. Kortom, een ontzettend leuk uitje voor de vakantie of in het weekend. Een prachtig kasteel dat echt tot de verbeelding spreekt voor zowel de kinderen als voor ons. Aanrader!

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *