Home + Tuin | Alleen een overkapping of maken we er toch een tuinkamer van?

Tuin | Alleen een overkapping of maken we er toch een tuinkamer van?

De afgelopen weken zijn er flink wat meters gemaakt in de tuin. Ik dacht “we zetten even een schuur en dan is de tuin écht klaar”. Ik had er niet meer naast kunnen zitten dan dat, want het zijn juist de kleine klusjes waar nu het meeste werk in gaat zitten. Na het zetten van de schuur kwamen er vragen als “waar wil je je stroom?” en “heb je al nagedacht over de verlichting?”. Allemaal dingen waar we eigenlijk niet zo bij stil stonden. Ze leken in eerste instantie niet zo belangrijk, maar als we er toch een echte tuinkamer willen maken moet het wel in één keer goed zijn.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is geen uitbouw, maar ook geen serre. Er is vaak wat verwarring over, maar ik ga proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. Een uitbouw is een redelijk ingrijpende verbouwing. Wij hebben er ook één en overwegen deze te gaan verlengen. Een behoorlijk ingrijpende klus omdat er dan opnieuw geheid zou moeten worden, omdat de huidige paaltjes die er nu onder zitten, dat gewicht niet kunnen houden. Dat is niet alleen hier ingrijpend, maar ook financieel.

Een serre maakt bouwkundig deel uit van je woning en dient als extra woonruimte. Deze wordt aan het huis gebouwd en is vaak geïsoleerd. Ook dit is nog een behoorlijk ingrijpende verbouwing.

Een tuinkamer lijkt weliswaar op een serre, maar is het niet. Het maakt bouwkundig geen deel uit van de woning en is daarom flexibeler om te plaatsen omdat er simpelweg meer mogelijk is en je geen rekening hoeft te houden met ventilatie, isolatie etc.

Van een veranda naar een tuinkamer

En nu hebben we dus een overkapping en daarmee een veranda zoals dat zo mooi heet. We zijn al druk bezig met deze leuk in te richten en ik moet eerlijk zeggen dat we nu al meer in de tuin hebben gezeten als vorig jaar. We zitten lekker beschut, uit het zicht van de buren met wie we minder goed contact hebben en daardoor voel ik mij een stuk veiliger en meer op mijn gemak in de tuin. We hebben er nu al heel veel voor terug gekregen in dat opzicht en dat zette ons aan het denken.

Wat nu als we de veranda ombouwen tot een tuinkamer met glazen wanden?

Dan zou deze fijne en lichte ruimte dus een echte kamer worden! We hebben heel mooie tuinkamers en oplossingen gezien op de website van Metalura en het idee begint steeds meer te leven bij ons.

Wat zouden voor ons de voordelen zijn van een tuinkamer?

Voor ons zou het grote voordeel zijn dat we bij wat slechter weer toch buiten kunnen zitten. Daarnaast zijn we allemaal in het najaar jarig en dan zou het toch wel lekker zijn als we naar buiten uit kunnen wijken, omdat we binnen niet zoveel ruimte hebben en het dan wel heel snel te vol wordt binnen. En wat dacht je van het feit dat we de kussens en alle leuke spulletjes gewoon kunnen laten staan en kunnen laten liggen? Het blijft immers droog en schoon.

Ook zie ik een leuke sfeervolle ruimte voor mij in december. Leuk aankleden met nep cadeautjes, kerstboompjes en verlichting. Een extra ruimte waar we even kunnen ontsnappen aan alles en kunnen genieten van de rust.

Tot slot zou Milan zich er terug kunnen trekken met vriendjes. Nu wil Floris graag meedoen en Milan zit daar niet altijd op te wachten. Dat levert nog weleens wat strubbelingen op. Het zou voor Milan lekker zijn een extra plekje te hebben.

Het is een relatief voordelige oplossing om toch extra leefruimte te creëren en als het warm begint te worden schuiven we de glazen wanden open en kunnen we genieten van het weer!

Zouden jullie een tuinkamer fijn vinden?


 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Carla
    10 oktober 2022 / 14:47

    Wat een leuke blog met handige tips! Altijd fijn om te horen wat ervaringen van anderen zijn 🙂

    Groetjes,

    Carla