Home + Thuis werken en thuisonderwijs | Yes, we hebben een ritme gevonden! Inclusief schema…

Thuis werken en thuisonderwijs | Yes, we hebben een ritme gevonden! Inclusief schema…

Het duurde even, maar dan heb je ook wat 😉 Na drie weken hebben we eindelijk een ritme gevonden wat betreft het thuis werken, zowel voor mij als voor Milan. Milan moest heel erg wennen aan de nieuwe situatie en voor mij was het in de eerste weken onduidelijk wanneer ik weer naar kantoor kon. Dat alles zorgde voor wat spanningen in huis. Gewoon omdat we allemaal even onze draai moesten vinden. Inmiddels hebben we duidelijkheid wat betreft school en heb ik afspraken gemaakt op mijn werk. Op Patrick zijn werk wordt alles per dag bekeken, dus dat laten we maar een beetje varen. Wij redden het met zijn drietjes en hebben nu een ritme. En als Pat er is, is het gewoon mooi meegenomen. Alle hulp is immers welkom. Zo ziet ons ritme er nu uit.

Thuisonderwijs

Het opgegeven schoolwerk was bijna af en ik merkte aan Milan dat hij zijn draai wel had gevonden. Er was alleen wat onduidelijkheid over ‘hoe nu verder’. Inmiddels heeft de juf laten weten dat we dinsdag weer nieuwe spullen kunnen ophalen en dat we vanaf komende week met een nieuwe app gaan werken waarin alles zit wat we nodig hebben. Je kunt het zien als een online omgeving waar onder andere ‘Basispoort’ in zit, maar ook ‘Meet’ waarmee de kinderen contact kunnen leggen met de juf en met elkaar. En hoewel we langer thuis zijn, vind ik de duidelijkheid hierover wel fijn. Ik denk dat wel allemaal wel wisten dat 6 april niet haalbaar was gezien het feit dat de Coronapiek nog moet komen, maar wat zou het dan wel worden? We hebben nu duidelijkheid over de maand april en dat vind ik ergens ook wel lekker.

We gaan dus lekker verder en inmiddels lukt dat dus prima.

Ritme in mijn eigen werk

Omdat het allemaal even onduidelijk was hoe het zou gaan lopen met school, vond ik het ook lastig om afspraken te maken op mijn werk. Daar waren ze overigens heel begripvol hoor en ik kreeg alle ruimte, maar toen duidelijk werd dat de situatie langer ging duren moesten we toch iets “vastleggen” voor de komende periode. Dat wilde ik voornamelijk zelf omdat ik wel een afstand ervaar als ik thuis werk. Het lukt wel, maar het is toch anders.

We hebben nul afgesproken dat ik op maandag en dinsdag de hele dag thuis werk. Ik ben dan op woensdag vrij en op donderdag en vrijdag hebben we opvang en werk ik op kantoor. Als Patrick wel thuis is, zijn de jongens gewoon thuis bij hem.

Op de dagen dat ik thuis werk hebben we overigens wel een schema:

Ons schema op thuiswerk dagen

Het schema voor de ochtend is bijna hetzelfde als wanneer de jongens naar school gaan en ik naar kantoor ga.

 • 5:30 uur gaat mijn wekker. Patrick is dan al weg en ik blijf nog even liggen. De jongens zijn altijd heel vroeg wakker en de kans is heel groot dat ze dan al bij mij zijn gekropen.
 • 5:45 uur maak ik vast de bedden op van de jongens en zoek ik onze kleding uit. De ramen gaan open en als er nog was is dat droog is ruim ik dat ook even op.
 • 6:00 uur ik maak ons bed op en kleed Floris alvast aan.
 • 6:15 uur komen we beneden en beantwoord ik even snel wat mail en zet ik wat teksten klaar om de blog van die dag te delen op social media.
 • 6:30 uur begin ik aan het ontbijt. Hier nemen we echt de tijd voor.
 • 6:45 uur zitten we te eten en deel ik ondertussen snel de blog op Facebook (in verschillende Facebookgroepen), Instagram en Google. Ook kijken we even naar het nieuws.
 • 7:15 uur zijn we klaar en gaat Milan zich wassen en aankleden. Ik poets de tandjes van Floris, was zijn gezicht en doe zijn haartjes. Als Milan klaar is doe ik zijn haar ook meteen.
 • 7:25 uur doe ik de vaat en maak ik het aanrecht schoon.
 • 7:35 uur is het mijn beurt om te wassen en aan te kleden. Ook doe ik mijn haar en make-up. Daarna voel ik mij pas echt een beetje mens haha.
 • Om 8:00 uur zijn we allemaal klaar, is het huis aan kant en het speelgoed opgeruimd (doen we even tussendoor en Milan helpt ook goed mee). Ik zet alvast de laptop van het werk klaar en zet mijn eigen Mac ernaast. Twee schermen zijn wel handig namelijk. Ook leg ik alvast mijn planner en Milans schoolwerk klaar.
 • Om 8:10 uur lopen we naar de speeltuin. Dat kon tot nu toe altijd, want het was immers mooi weer. Even een blokje om en de kinderen kunnen een frisse neus halen en uitrazen.
 • 8:40 uur zijn we weer terug, schenk ik voor iedereen wat te drinken in en hang ik soms nog even snel de was buiten of ik gooi het in de droger.
 • 8:50 uur log ik in op mijn werk en is mijn werkdag begonnen.
 • Ik werk de hele ochtend en onderbreek af en toe even om Milan te helpen met school, Floris een paar bladzijdes voor te lezen, drinken en wat lekkers te pakken, de droger uit te zetten etc.
 • Om 12:00 uur eten we en gebruik ik die tijd om ondertussen mijn mailbox op te schonen en te beantwoorden en planning te maken voor de middag.
 • 12:30 uur neem ik echt pauze en gaan we weer naar buiten.
 • 13:00 uur ben ik weer aan het werk en dat duurt tot 17:00 uur. Ik doe dat op dezelfde manier als de ochtend. Als Patrick op tijd thuis is doet hij het avondeten en werk ik soms nog even wat langer door. Vanwege de Coronacrisis is het heel erg druk bij ons in de zorg en we zijn er met het hele team hele dagen mee bezig.

Dit schema werkt voor ons heel goed, al is het soms wel lastig als de telefoon gaat voor werk. Floris denkt steevast dat ik opa en oma aan de lijn heb en wil dan de telefoon. Ach, ik ben niet de enige collega met kinderen die thuis werkt dus we zijn de kindergeluiden op de achtergrond inmiddels wel gewend 😉

Na het eten zegt Pat tegen ons dat hij de vaat wel doet en ga ik nog even een blokje om met de jongens.

We gaan dus drie keer per dag even naar buiten en eten ’s avonds bewust vroeg zodat we nog even naar buiten kunnen als de meeste mensen nog eten. Dan is het nog rustiger en kunnen ze echt even lekker rennen en gek doen.

We hebben met dit schema een goed ritme te pakken en daar ben ik echt heel erg blij mee.

Ritme met bloggen

Wat betreft bloggen heb ik dus totaal geen ritme. Zo ging ik afgelopen donderdag naar kantoor en moest ik om 9.00 uur beginnen. Om 8.30 uur was ik hier thuis nog foto’s aan het maken voor de blog van vrijdag. Ik was om 8.50 uur op kantoor, maar het was een race tegen de klok. Ik wil graag vooruit werken, maar dat lukt mij niet zo goed. De bewerkte foto’s heb ik in de pauze geüpload naar de blog en ’s avonds heb ik hem geschreven. Totaal niet handig natuurlijk. Hier hoop ik nog een ritme in te kunnen vinden.

Hoe is het met jullie? Hebben jullie inmiddels ook jullie draai gevonden en een ritme te pakken?

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Anna
  5 april 2020 / 08:25

  Goed schema! Handig om vroeg naar de speeltuin te gaan. Wie vangt donderdag en vrijdag de kids op?

  • 5 april 2020 / 15:17

   De kinderen worden door familie opgevangen, maar we hopen dat Patrick het alsnog kan regelen op zijn werk zodat hij eigenlijk gewoon thuis is, maar daar rekenen we niet teveel op.