Home + Te laat komen op school…

Te laat komen op school…

Het schijnt op de school van Milan (en ik hoor het ook terug van moeders met kinderen op andere scholen) best een probleem te zijn: ouders die structureel hun kinderen te laat op school brengen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik ook vaak dezelfde ouders nog naar binnen zie rennen als wij alweer naar buiten lopen.

Natuurlijk kan dat een keer gebeuren, maar het wordt wel een probleem als dat structureel voorkomt. Het is voor het kind niet leuk, maar ook niet voor de juffen. Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik daar wel iets van vind, van dat te laat komen. De andere kant is dat ik er helemaal niet over kan en mag oordelen, want ik weet niet wat er thuis allemaal speelt. Die moeders doen ook hun best (tenminste, daar ga ik vanuit haha) om alles in goede banen te leiden.

Voorkomen dat je te laat komt

Drukte vind ik geen excuus. We hebben het allemaal druk. De ene moeder moet ’s morgen het hele huishouden doen omdat ze ook nog moet werken en de andere moeder heeft drie kinderen die ze morgens naar school moet brengen. En dan het liefst met schone kleding aan 😉 We zijn allemaal bekend met de ochtendspits en dat is gewoon druk.

Het is allemaal geen hogere wiskunde, maar wel een kwestie van goed plannen. Dit zijn mijn tips om ’s morgens iets minder hard te hoeven rennen om op tijd op school te komen;

 • Zet ’s avonds alles al klaar voor het ontbijt. Doe desnoods al een theezakje in het theeglas. Alle beetjes helpen!
 • Zet de tassen klaar, dan kan de volgende ochtend alles er meteen in.
 • Smeer het brood ’s avonds en zet het in de koelkast.
 • Sta iets vroeger op. Is niet altijd leuk, maar het helpt je wel om rustiger op te starten. Zeker als het nog stil is in huis.
 • Begin zodra je wakker bent met de was in de wasmachine te doen etc. Dan is het maar gedaan.
 • Leg een kwartier voor je weg moet de jassen en schoenen al klaar, net als mutsen en handschoenen. Die schieten ze dan meteen aan zonder te treuzelen.
 • Neem even tijd voor jezelf en kijk het nieuws met een kop koffie of thee. Jan de Hoop van het RTL ontbijtnieuws is al voldoende om je dag met een lach te beginnen. Yep, ik ben fan van Jan.
 • Neem de tijd om je leuk aan te kleden, je haar te doen en een make-upje op te doen. Ook daar voel je je beter door.
 • Zet de klok tien minuten vooruit en zeg niets tegen je kinderen. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

Wij hebben ’s morgens echt een schema en doen alles op bepaalde tijdstippen. Dan kan het nauwelijks mis gaan en we zijn dan ook nooit te laat. Sterker nog, we staan er al voor de deur open gaat. En als dan thuis alles al op orde is, geeft dat een heel lekker gevoel. You go girl!

Heb jij er moeite mee om ’s morgens op tijd op school te komen? Of juist niet en heb jij ook goede tips? Laat het me weten in de comments!

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties

 1. 28 januari 2017 / 09:11

  Ik ben ook een renmoeder in de ochtend. Ook omdat het altijd haasten is maar vooral omdat om half negen de een op de peuterspeelzaal mag komen en de ander om kwart voor negen op school moet zijn. Blijft iedere keer weer race tegen de klok en daar heb ik me nu bij neergelegd.

 2. 28 januari 2017 / 09:35

  Hier op school ook een bekend probleem. Laatst stond het ook weer in de nieuwsbrief “de lessen beginnen echt om half 9” Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij dat je standaard te laat komt, want het zijn hier ook altijd dezelfde. Dan ga je toch iets eerder weg? Ik schaam me al kapot als ik een keer te laat kom en vind het ook verschrikkelijk als mijn kind daarop aangekeken wordt.

 3. 28 januari 2017 / 10:02

  Ik wordt ook vaak raar aangekeken als ik of precies om 8.30 of net er na binnen kom vallen.
  Maar die afspraak heb ik ook met de juf zodat het geen gestress wordt. Ik heb namelijk een dochter van 6 die naar speciaal onderwijs gaat met het busje en een zoontje van 4 die ik een dorp verderop naar school moet brengen onze dochter wordt vaak pas rond 8 20 / 8.25 opgehaald en van te voren zorg ik al dat wij in de auto zitten zodat ik gelijk kan weg rijden als de taxi is geweest maar ja dan nog ben je vaak te laat. Gelukkig niet iedere dag want ze gaan ook naar de vso als ik vroeg moet beginnen maar ja je ziet die moeders dan wel kijken als je dan wel weer eens te laat bent 😉
  Ik denk dan altijd maar: ik weet hoe het zit en de juf ook.

  • 29 januari 2017 / 08:14

   Dit vind ik overigens een ander verhaal, dit is overmacht en kan je niks aan doen.. Fijn dat je dan met de juf afspraken hierover kan maken.

 4. 28 januari 2017 / 11:07

  Ik erger me er dood aan. Maar ik heb makkelijk praten, bij mij zijn ze om 5.00 uur wakker. Ik sta dan ook vaak als eerste op het plein, ik heb er om 8.00 uur al een halve dag op zitten…

 5. 29 januari 2017 / 08:12

  Eens een keer te laat komen kan gebeuren inderdaad, maar ik (als juf) stoor me ook vreselijk aan die ouders die regelmatig te laat komen. Het zijn inderdaad altijd dezelfde… Dan de wekker maar een kwartier eerder zetten…

 6. candy
  3 februari 2017 / 09:21

  Ik ben ook zo n ouder die systematisch te laat komt. Hoe het komt? Mijn tweede kind heeft structuurproblemen en als.er 1 ding verkeerd op zijn pad komt dan is echt heel de dag omzeep. Dit is serieus vermoeiend hoor en zeker als je zelf een ochtendhumeur hebt. Ja ze staan ier op om 6u en ik 5u30 jaja.. voor n schooldag e!!! Maar ik krijg het er niet in zijn kopke dat een uur ontbijten echt niet kan of dat hij kleren moet aandoen als hij et niet wilt . Dus foei zeggen al wat je wilt… het verziekt mijn leven de ochtendspits. Picto’s helpen een beetje maar een pasklare oplossing is er nog steeds niet voor mijn 4jarige zoon . Die van 7 en 1.5 zijn gelukkig wel flink.

 7. K
  3 april 2018 / 00:36

  Ja, wat een plaatjes zeg…Jullie zijn de perfecte moeders.. Altijd op tijd, kinderen altijd goed voorbereid… Ach, weet niet eens waaroom wij ( die altijd te laat komen) nog kinderen mogen krijgen…

  Leef en laat leven…t..t

  • 7 april 2018 / 18:20

   Wat een negatieve reactie. Dit artikel is ook helemaal niet zo zwart/wit en dat kun je ook lezen. Ook de reacties geven aan dat niemand perfect is en dat suggereren we ook zeker niet. En er is al helemaal niemand die zegt dat je dan geen kinderen had mogen krijgen. Erg ongenuanceerd dus en niet fair. Helemaal de laatste regel niet. Maar ik laat de reactie staan om te laten zien dat ik ook op dit soort reacties reageer en iedereen mag zijn mening hebben, maar dan moet hij wel ergens op gebaseerd zijn en wat je nu zegt staat er niet dus is het ook nergens op gebaseerd.

 8. Eline
  25 maart 2023 / 14:17

  Waar zijn de vaders in dit verhaal?? Anno 2023 is dit wel echt heel echt gedateerd.
  Als dit is iets waar je je druk om maakt heb je pas een probleem.

  • VdVonck
   23 april 2023 / 11:08

   Hier een vader Eline. Bij de schoolkeuze heeft bovenstaande voor mij wel een hoofdrol gespeeld moet ik zeggen! Mijn kind wordt gestoord in de klas omdat een ander de boel niet op orde heeft, onacceptabel. Ik zie mijn buren dagelijks hun kind (veel) te laat wegbrengen en dat stoort me. Zeker omdat ik weet dat er geen reden voor is. Op tijd komen is discipline. We storen ons ook allemaal aan die collega die continu te laat is met een onzinverhaal.