Home + Studerende moeder? Ik help je een handje!

Studerende moeder? Ik help je een handje!

Volgens mij heb ik het wel vaker verteld, maar op de basisschool was ik een veelbelovend kind. Ik haalde alles moeiteloos en het  uiteindelijke schooladvies was dan ook VWO. Ik ging naar het Gymnasium en het kwam niet eens in mij op dat dat moeilijk zou zijn. Ik had er gewoon veel zin in. Het werd een fantastisch schooljaar, maar niet wat betreft mijn cijfers. Ik had nooit geleerd om te leren en koos voor de makkelijkste weg; ik ging naar de Havo. Daar deed ik precies hetzelfde om vervolgens voor de Mavo te slagen. Heel wat jaren later zat ik op kantoor en wilde ik graag een HBO opleiding gaan doen. Ik besprak dit mijn manager en zij ging akkoord. Vol goede moed begon ik aan de opleiding. Ik kon altijd goed leren en nu zou ik het écht goed aanpakken. Wat had ik het onderschat! Studeren als moeder is echt niet zo gemakkelijk. Zeker niet als je er ook nog een baan bij hebt. Als ik toen wist wat ik nu weet, was het misschien toch anders verlopen…

Het examen lukte niet

Ik deed de HBO opleiding Online Marketing & Social Media. Deze bestond uit drie modules; online marketing, online communicatie en social media. Voor online marketing en social media moest ik een examen opdracht maken en het bleek dat ik daar redelijk goed in was, want die haalde ik. Online communicatie was een heel ander verhaal. Hier moest ik echt examen voor doen. Ik deed een opleiding via de NCOI en kan het iedereen aanraden daar te studeren. Het lag ook niet aan hen, maar aan mij. Het maakte niet uit hoe hard ik studeerde, ik zakte voor dat examen én voor het herexamen. Toen ik mijn antwoorden mocht vergelijken met de juiste antwoorden zag ik dat ik maar één vraag echt helemaal fout had. Bij de andere vragen zat ik in de goede richting, was het duidelijk dat ik wist wat er bedoeld werd, maar ik schreef niet op wat ze nu daadwerkelijk wilden horen. Het zat wel in mijn hoofd, maar ik kreeg het niet goed uitgelegd en dat koste mij uiteindelijk mijn punten.

Mijn manager zag dat ik ermee worstelde en zei “Maris, je hebt nooit geleerd om te leren”. Ze sloeg de spijker op de kop. Zo had ik het nog nooit bekeken. Ik heb altijd voor de makkelijkste weg gekozen. En toen ik het anders wilde gaan doen wist ik niet hoe. Het lag helemaal niet aan de opleider, de docenten of de examinator. Het lag aan mij! Ik dacht het wel even te doen, maar met een gezin, werk én het feit dat ik niet efficiënt leerde, was het onmogelijk geworden.

Uiteindelijk is het met een hoop vijven en zessen goed gekomen. Ik kreeg voor dat vak een certificaat (voor goed gedrag denk ik haha) en voor de andere twee vakken haalde ik een diploma. Maar het heeft maanden langer geduurd. Het had mij een hoop tijd, frustratie en slapeloze nachten gescheeld als ik eerst had geleerd om te leren.

Ik weet dat er veel moeders zijn met ambities. Moeders, net als ik, die zichzelf op alle vlakken willen blijven ontwikkelen en die hun werk en carrière belangrijk vinden. Daarnaast is het soms ook noodzakelijk om mee te gaan met de ontwikkelingen binnen je vakgebied. Een opleiding is dan gewoon een must.

Ben jij een hardwerkende moeder die de lesstof wel begrijpt maar nu nog moet leren het op papier te krijgen? Of ben jij de moeder van een kind met dit probleem? Dan heb ik dé tip voor je!

Effectief studeren en hogere cijfers halen met Study Smart With Chris

Wie wil dat niet? Dat wil iedere student ongeacht de leeftijd of situatie. Gelukkig kan dat! Christiaan Henny was een student die tegen hetzelfde probleem aanliep als ik. Ook hij had nooit geleerd om te leren. Dat leverde hem een studieachterstand op van zo’n 1,5 jaar. Zonde! Uiteindelijk erkende hij zijn probleem en ontwikkelde hij een studiemethode, Study Smart With Chris,  waarmee je gestructureerd leert, alles sneller onthoud en hogere cijfers haalt.

Nu kun je denken dat dit een leuk verkooppraatje is, maar Chris heeft inmiddels al 200.000 studenten geholpen. Ook de Universiteit van Oxford (top 3 universiteit van de Wereld) raadt haar studenten aan om deze studietool te gebruiken. Dat wil toch wat zeggen!

Met Study Smart With Chris leer/krijg je het volgende;

 • Een video workshop waar in korte video’s wordt uitgelegd hoe je minder hoeft te lezen terwijl je meer kunt onthouden. Daarnaast leer je hoe je de lesstof structureert en nog veel meer.
 • De vaardigheden uit de workshop ga je direct toepassen in de studietool. Je maakt flashcards, notities en mind maps, helemaal gestructureerd per hoofdstuk en paragraaf. Zo bouw jij je eigen samenvatting op. Het systeem helpt je om alles op tijd te herhalen en pauzes in te plannen (ook heel belangrijk), maar je leert je ook écht te concentreren.
 • Oefenbare samenvattingen die al zijn geschreven door de studenten die je al voor zijn gegaan. Het zijn er bijna 400.000 dus daar zit vast wel stof bij waar jij heel veel aan hebt! De samenvattingen bestaan uit flashcards en notities.
 • Verder krijg je het e-book ‘De kunst van het effectief studeren’. Deze legt goed uit hoe jij de vaardigheden die komen kijken bij het effectief studeren goed kunt toepassen. Zonder teveel overbodige informatie krijg je de vaardidgheden en technieken uitgelegd waarmee jij direct aan de slag kunt.

Bekijk ook nog even dit filmpje;

Dit klinkt toch allemaal onwijs goed? Aan de slag dan! Ik word hier oprecht enthousiast van omdat ik weet hoeveel bloed, zweet en tranen het mij heeft gekost en ik uiteindelijk nog niets had. Het is bewonderenswaardig als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Ook als moeder, maar je moet er ook energie van krijgen. Dat motiveert juist om door te gaan.

Je kunt al voor slechts €8,95 per maand aan de slag en je zegt op wanneer je wilt. Ter vergelijking; mijn examens kostten ruim €200,- per examen…

Wat vind je ervan? Laat het mij weten in de comments hieronder.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Gerard
  13 februari 2021 / 16:27

  Ik ben heel erg benieuwd naar die aanbeveling van Oxford. Dus heb je een link naar die aanbeveling?

  • Marisca
   Auteur
   13 februari 2021 / 20:34

   Hallo Gerard,

   Nee, die kan ik je helaas niet geven. Ik heb deze blog bijna twee jaar geleden geschreven op basis van input van hen. Ik heb het zojuist even opgezocht en kan er op hun site niets meer over vinden. Op Trustpilot wordt er een opmerking over gemaakt en daarop wordt de volgende reactie gegeven:

   Dank voor uw bericht, en uw kritische en oplettende houding. Uiteraard claimen wij niet dat wij samenwerken met bepaalde partijen (of dat zij ons promoten) terwijl dit niet zo is. Dit is niet alleen misleidend maar ook juridisch niet verantwoord. Mogelijk waren uw contactpersonen niet op de hoogte van onze relatie met hen, of van onze recente naamswijziging. Wij staan hen graag te woord. Hartelijke groet, Christiaan Henny (chris@studysmartwithchris.com, 0031614159978).

   Wellicht kun je je beter wenden tot die contactgegevens.