Home + Speelgoedtip | 5x waarom magnetisch speelgoed een musthave is!

Speelgoedtip | 5x waarom magnetisch speelgoed een musthave is!

Het meest populaire speelgoed bij ons thuis is bouwspeelgoed. Onze oudste zoon was (en is, al gaat hij nu alleen nog voor de bijzondere sets) een enorme fan van LEGO. Onze jongste zoon speelt daar ook graag mee, maar is daarnaast ook heel creatief dus hij bouwt ook graag zelf en gebruikt daarbij zijn eigen fantasie. Dat betekent dat we voor hem dan ook kijken naar ander bouw- of constructiespeelgoed. Magnetisch speelgoed is daar een goed voorbeeld van. Maar wat is dat precies en wat maakt het dat dit zulk fijn speelgoed is? In dit blog vertel ik daar alles over!

Wat is magnetisch speelgoed?

Magneet speelgoed is speelgoed waar kinderen mee kunnen bouwen en bestaat uit verschillende gekleurde, magnetische stukken. Van kleine balletjes waarmee je de grote stukken aan elkaar verbindt tot staafjes om mee in de hoogte te kunnen bouwen. Iedere set bevat verschillende vormen waarmee veel verschillende dingen gebouwd kunnen worden. Dat betekent heel wat uren speelplezier!

5x waarom magneet speelgoed een musthave is

1. Het stimuleert de ontwikkeling van je kind

Jonge kinderen ontwikkelen zich razendsnel en wij ouders kunnen hen daar een handje bij helpen door ze onder andere speelgoed aan te bieden dat die ontwikkeling stimuleert. Magnetisch speelgoed is daar een voorbeeld van en biedt ondersteuning op de volgende gebieden:

  • Motorische vaardigheden
    Denk hierbij aan de fijne motoriek. Het spelen met magnetisch speelgoed vereist fijne motorische vaardigheden. Kinderen moeten stukken op elkaar plaatsen en aan elkaar verbinden, wat hun hand-oogcoördinatie en motorische vaardigheden verbetert. Dit helpt bij de ontwikkeling van hun grip, kracht en behendigheid, wat essentieel is voor activiteiten zoals schrijven, tekenen en knutselen.
  • Cognitieve ontwikkeling
    Hier valt ruimtelijk inzicht onder. Kinderen bedenken eerst wat ze willen bouwen en gaan vervolgens aan de slag. Bouwen ze in de hoogte of juist in de breedte? Ze positioneren de stukken op de juiste plek en leren zo of iets wel of niet past. Zo niet, dan moeten ze dat oplossen en kijken naar hoe het dan wel past. Heel erg leerzaam!
  • Creatieve ontwikkeling
    Omdat kinderen zelf kunnen kiezen wat ze willen bouwen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Dat stimuleert alleen maar de creativiteit van je kind en dat maakt dat het speelgoed leuk blijft. Ze kunnen immers blijven bouwen 😉

2. Samen spelen en bouwen stimuleert sociale interactie

Samen spelen – en vooral samen bouwen – bevordert de sociale interactie tussen kinderen. Ze moeten samenwerken en samen beslissingen nemen. Daar sta je niet altijd bij stil, maar ook dat is ontwikkeling.

3. Duurzaam en tijdloos

Magnetisch speelgoed is heel stevig en kan bijna niet kapot. Dat betekent dat het jaren mee kan (het is hoe dan ook tijdloos speelgoed) en dat maakt het speelgoed meteen een stuk duurzamer.

4. Een klein beetje wetenschap en techniek

Kun je twee dezelfde magneten aan elkaar bevestigen? Hoe bouw je in de hoogte en hoe maak je vormen? Het is best een beetje wetenschappelijk. Door te spelen en te bouwen met magneten leren kinderen de basisprincipes van magnetisme en aantrekkingskracht. Spelenderwijs, maar heel erg leerzaam!

5. Probleemoplossend denken

Ik noemde deze eerder al even, maar wat nu als hetgeen je wilde bouwen toch niet blijkt te passen? Of als twee magneten niet vastklikken aan elkaar? Dan zal je kind een oplossing moeten bedenken. Ook al realiseren ze het nog niet, ze leren op deze manier probleemoplossend te denken.

Ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt, haha. Magnetisch speelgoed is echt heel erg leuk! Mocht je nog op zoek zijn naar een cadeau voor je kind(eren), denk dan vooral ook hieraan.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *