Home + Slapen met een kussen, vanaf welke leeftijd?

Slapen met een kussen, vanaf welke leeftijd?

Iedere moeder kijkt tig keer of haar kind goed slaapt en nog wel ademt. Dat doe je als ze net geboren zijn en dat doe je als ze 6 jaar zijn nog. Tenminste, ik wel. En als hij dan heel diep slaapt voel ik of hij nog we ademt en of alles wel goed gaat. Noem het bezorgdheid of hysterisch, maar ik kan niet slapen als ik niet eerst even bij hem ben wezen kijken en zeker weet dat alles goed is.

Toen Milan onlangs een nieuw bed kreeg kreeg hij ook voor het eerst een “echt” kussen. Een kussen waar wij ook op zouden kunnen slapen, dus een wat dikkere. Daarvoor sliep hij op een dun kussen en daarvoor natuurlijk gewoon plat.

Maar vanaf welke leeftijd slapen de meeste kinderen op een kussen?

Vanaf 2 jaar een dun kussen?

De meeste mensen geven als richtlijn dat een kind vanaf 2 jaar, dus als er een peuterbed in beeld komt, kunnen slapen op een dun kussen. IKEA heeft bijvoorbeeld dunne kussens en er zijn ook merken die kussens verkopen die ademen.

Zelf kochten we later een dun kussen. Milan vond plat slapen nog lekker (maar hij wist natuurlijk ook niet beter) en ik vond het simpelweg eng. Ik denk dat Milan rond zijn derde verjaardag een dun kussen kreeg.

Echt slapen met een kussen

Toen Milans nieuwe bed werd bezorgd kochten we een nieuw matras, nieuw beddengoed én een nieuw kussen. Een dikker kussen dat voldoende steun biedt aan zijn nek en hoofdje. Maar toen was hij al 6 jaar. Misschien was het erg laat, maar ik was er toen wel van overtuigd dat het nu wel kon.

Inmiddels slaapt hij heerlijk in zijn nieuwe, grote bed en op zijn kussen. Mijn advies is dan ook om pas met een kussen te beginnen als je kind minimaal 2 jaar oud is. Mocht het dan nog niet goed voelen en is het nog niet nodig, doe het dan ook niet.

Begin in ieder geval met een dun kussen voor je overgaat op een dikker kussen. Kijk hoe dat gaat en laat je kind op die manier wennen aan een kussen.

Hoe oud was jouw kind toen je hem of haar liet slapen met een kussen? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. 21 januari 2017 / 11:14

  Mijn dochtertje is net twee en slaapt nog zonder kussen. Ze slaapt daarentegen wel gewoon in een eenpersoonsbed met rekje in een slaapzak. Ze slaapt hartstikke goed dus we gaan voorlopig nog geen kussen aanschaffen

  • 21 januari 2017 / 22:23

   Nee, waarom zou je ook als ze goed slaapt? Dat is ook ontzettend waardevol 😉 Dat kunnen komt later wel.

 2. Petra
  22 januari 2017 / 00:41

  2,5 toen hij overging naar zijn nieuwe kamer en grote bed. We hadden een speciaal kinderkussen gekocht maar dat was net een stap teveel, meneer vond het helemaal niks. Hij slaaot nu heerlijk op een klein plat peuter kussentje (ikea).