Home + Money issues | Dit doen financiële zorgen met je….

Money issues | Dit doen financiële zorgen met je….

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik regelmatig budget blogs schrijf. Dit doe ik al heel lang en het zijn ook goed gelezen artikelen. Deze boodschappen bespaartip schreef ik in 2014 al en is nog steeds een blog die heel erg goed gelezen wordt. Andere bloggers merken dit ook en je ziet steeds vaker budgetblogs verschijnen. Enerzijds vind ik het jammer en krijg ik soms het idee dat het wordt opgepikt omdat ze lezers trekken, maar anderzijds trekt het mij ook omdat je toch nieuwsgierig bent naar hoe een ander het financieel doet. We kunnen tenslotte altijd leren van elkaar.

Wat mij wel opvalt is dat maar weinig mensen, zowel in tijdschriften als bloggers, écht open zijn over hun financiële situatie. Logisch, want de buurvrouw leest het misschien ook en dit is gewoon privé. Zo dacht ik zelf ook heel lang, maar als ik iemand echt goede tips wil geven vind ik dat ik ook eerlijk moet zijn. Het is namelijk heel makkelijk om op je eigen blog de schijn op te houden en te doen alsof het leven perfect is. Dat is het bij niemand en ook niet bij ons.

Money issues

Daarom de naam ‘Money issues’. Ik weet niet of dit een vaste rubriek wordt, maar met deze post wil ik je in ieder geval een openhartig kijkje geven in ons financiële leven van de afgelopen jaren.

Zoals je misschien wel weet hebben we dubbele woonlasten, maar kunnen we ons huis gelukkig verhuren en hebben we een fijne makelaar waar we mee samenwerken. Dit is weleens anders geweest, want je neemt niet van de één op de andere dag de beslissing om je huis te verhuren. Daar gaat tijd overheen. In die tijd hadden we dus behoorlijke dubbele woonlasten en met een modaal salaris was dat simpelweg niet op te hoesten. En als het al enigszins ging, mocht er ook vooral niets kapot gaan, want dan hadden we een nog groter probleem.

Maar er ging wel heel veel kapot. Dat soort dingen komen nooit uit, maar toen helemaal niet. Iedere maand bogen we ons over de administratie en moesten we heel creatief zijn. Wat konden we wel betalen en wat niet? Het is lastig omdat zo op Internet te vertellen, maar het is wel de waarheid.

Achterstanden

Als je niet alles in één keer kunt betalen bouw je achterstanden op, dat weet iedereen. Dat gebeurde dus ook. Ondertussen hielden we alles voor onszelf en deelden we onze zorgen met niemand. Voor de buitenwereld hielden we de schijn op, lachten we en vertelden we vooral dat alles goed ging. We wilden niet dat iemand zich zorgen maakte om ons en wilden er zelf uitkomen.

We hebben kei- en keihard gewerkt en geknokt en stukje bij beetje kwamen we eruit. We hebben in die acht jaar nog nooit iemand aan de deur gehad of andere enge dingen, maar ik kan je wel vertellen dat ik de postbode al eng genoeg vond. Sterker nog, dat vind ik nog steeds, want de littekens zitten er nog…

Die doen financiële zorgen met je…

 • Angst voor de post. Je hoopt maar dat er niets bij zit. Zelfs nu nog heb ik zweethanden als ik de postbode in de straat zie lopen. Ik ben altijd blij als ‘ie weer geweest is, dan heb ik rust.
 • Een mailtje van Mijn Overheid waarin staat dat er een bericht voor mij klaarstaat, zorgt al voor stress. Ik moet dan ook meteen inloggen om te zien wat het is. Slaat nergens op, maar toch ben je bang dat je opeens heel veel geld moet terugbetalen of zo.
 • Slaapgebrek. Nachten lig je er wakker van. Wat kunnen we doen om de situatie te verbeteren? Je piekert je suf…
 • Lichamelijke klachten. Die stress gaat ergens zitten.
 • Angst om naar huis te gaan. Thuis is namelijk de plek waar de zorgen zijn en ergens anders kun je je ook anders voordoen.

Inmiddels gaat het een stuk beter, maar ik weet wel hoe het is om deze zorgen te hebben en die wens je niemand toe. En juist omdat ik het weet, denk ik dat ik oprecht kan schrijven over budget, geldzorgen etc.

Wat vinden jullie? Moet deze rubriek een vervolg krijgen? En zo ja, wat zou je dan willen lezen? Laat het me vooral weten in de comments hieronder of mail naar info@mamablogger.nl. Dan kan ik misschien je vraag (mag ook anoniem) beantwoorden in een volgende ‘Money issues’.

Bewaren

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 14 februari 2017 / 07:50

  We zouden er inderdaad open over moeten kunnen vertellen, zodat we elkaar ook kunnen helpen als dat nodig is. Maar laten we ook geen afgunst naar elkaar hebben als het de ander dan voor de wind gaat. Geld is wat dat betreft een lastig ding.

  • 14 februari 2017 / 08:07

   Eens! Dat is ook lastig. Gelukkig hebben wij nooit afgunst gevoeld, maar soms voelde het wel oneerlijk. We doen ons best, werken allebei keihard, staan voor iedereen klaar en hoopten dat het ons dan ook eens voor de wind zou gaan. Gelukkig hebben we moed nooit verloren. Wat we wel merken is dat wanneer het lekker loopt mensen je het ook niet gunnen, dus wat dat betreft doen we het toch nooit goed en blijft geld inderdaad een lastig ding 😉

 2. 14 februari 2017 / 11:31

  Ik vind het altijd interessant om te lezen. Ik zeg altijd eerlijk dat wij een prima inkomen hebben, maar ook echt geen honderden euro’s per maand kunnen sparen. We hebben een koopwoning, twee auto’s, kunnen leuke dingen doen dus zeker niks te klagen. Er zijn mensen die het financieel veel slechter hebben.
  Maar soms hoor ik dat mensen per maand wel 500euro per maand sparen, dat lukt ons helaas niet.

  Ik kan me voorstellen dat geld zorgen veel met je doet! Fijn dat jullie je huis kunnen verhuren en er zelf hard voor geknokt hebben. Respect voor zulke mensen! Soms zie je mensen die geldnood hebben en vervolgens wel veel roken, dure kleding kopen. Beetje dom denk ik dan.

 3. Ad
  14 februari 2017 / 19:59

  Je hoeft je huis niet te ontvluchten hoor. Het is altijd goed en leuk als je komt. Het is nog beter als je het ook vertelt ipv dat het achteraf weer rechtgetrokken moet worden. Zo zijn er ook geldhaaien in onze maatschappij die je onnodig angst inboezemen en als we daar van weten dan rekenen wij wel met ze af. We zijn er om elkaar te helpen en neem 1 ding van ons aan……iedereen doet zijn leven en situatie beter en mooier voor dan het werkelijk is ! Maar steek nooit je hoofd in het zand voor problemen want ze zijn altijd op te lossen.