Home + Dit zijn de meest perfecte eettafels voor gezinnen!

Dit zijn de meest perfecte eettafels voor gezinnen!

Vorig jaar kochten wij voor het eerst een eettafel voor zes personen en daar hebben we nog geen dag spijt van gehad. Ja, hij is een stuk groter dan we voorheen hadden (235 cm en voorheen hadden we 180 cm), maar de tafel is eigenlijk wel het middelpunt van de woonkamer geworden. Hier wordt niet alleen aan gegeten, maar hier worden ook spelletjes aan gespeeld, geknutseld, gewerkt, de administratie op gedaan en hier worden goede gesprekken aan gevoerd. Kortom, de tafel moet wel tegen een stootje kunnen. Ik houd zelf enorm van robuuste, houten tafels. Die leven in huis waar geleefd wordt. Dit zijn mijn favorieten.

De lengte van de tafel bepalen

Wij hebben een tafel van 235 cm. Hier kunnen we met 6 personen aan zitten en Floris zit vaak aan de kop in zijn Tripp Trapp. Hier hebben we bewust rekening mee gehouden toen we de tafel kochten. Eetstoelen zijn over het algemeen 45 centimeter breed. Er wordt geadviseerd om zo’n 70 centimeter breedte per persoon te rekenen zodat er ook genoeg armruimte is. Bij ons klopt dat advies precies. 3 x 70 centimeter is 210 centimeter, dus hebben we nog 25 centimeter over aan weerszijden van de tafel. De tafelpoten staan iets naar binnen dus eigenlijk is dat de ruimte die we over hebben. Kijk hier voor meer informatie over het bepalen van de lengte van de tafel.

Voor ons is 6 zitplaatsen genoeg, maar als je een grote familie hebt is dat misschien te weinig. Dan wil je misschien wel ruimte hebben voor 8 á 10 personen. Omdat steeds meer mensen de tafel zien als hét middelpunt van de woonkamer of keuken waar niet alleen maar aan gegeten wordt, wordt er steeds meer aandacht aan besteed. We denken dus goed na over het aantal plaatsen, maar ook over de kwaliteit…

Kwaliteit en duurzaamheid

Als je eenmaal de lengte hebt bepaald kijken we naar het materiaal. Wat voor soort tafel wil je eigenlijk? Hout is nog steeds het meest populair. Het is mooi, tijdloos en het gaat jaren mee. Een eettafel vonden wij een behoorlijk uitgave. Dat is niet erg, als je maar zeker weet dat je er nog jaren mee kunt doen. En dat kun je met hout. Mijn favoriete tafels op dit moment zijn de boomstamtafels. Robuust en het past perfect bij een industrieel interieur. Ze zijn duurzaam, ontzettend stevig (handig met kinderen!) en er is er geen één hetzelfde. De bladen zijn namelijk niet helemaal symmetrisch omdat het de natuurlijke nerf volgt. Die combinatie spreekt mij heel erg aan. Het hout krijgt een tweede leven bij jou thuis. Het leeft dus voort in een huis waar wordt geleefd. Ik vind dat gewoon een mooie gedachte.

Mijn favoriete houten tafels voor gezinnen

Speciaal voor jullie en voor dit artikel ging ik op zoek naar de mooiste houten tafels. Ik zocht ook meteen naar boomstamtafels omdat ik daar gewoon helemaal verliefd op ben en zag de mooiste tafels bij Tafels99. Daar kies je dus zelf de lengte van de tafel net als de kleurbewerking (skygrey is heel gaaf!) en het onderstel. Omdat wij van zwart en industrieel houden, zou ik dus ook voor een zwart onderstel gaan, al vind ik de grote, eiken poten ook wel heel erg gaaf!

Bij de laatste tafel zie je een bankje. Toen ik onze groene tafelstoelen kocht kreeg ik regelmatig de vraag of dat niet heel erg tricky was met kinderen. Nu is Milan al 8 en zit Floris nog in de Tripp Trapp, maar ik kan mij voorstellen dat een bankje dan heel erg handig is. Zeker wanneer er ook vriendje en vriendinnetjes komen spelen. Het is wel heel gaaf als je dan een bankje hebt met hetzelfde hout als de tafel.

En zeg nu zelf, dit is toch met recht het middelpunt van de ruimte?

Vaker aan de tafel dan op de bank

Ik zit tegenwoordig vaker aan de tafel dan op de bank. Ik werk aan de tafel, fotografeer op de tafel voor Mamablogger, maak nieuwe DIY’s aan deze tafel, we eten aan deze tafel, spelen er spelletjes aan of voeren er gewoon een gesprek zoals laatst met de makelaar. De tafel staat voor het raam dus ik kan lekker naar buiten kijken. Ik heb er inmiddels heel wat uren aan gezeten en dat zal vast zo blijven.

Hoe is dat bij jullie thuis? Zitten jullie ook vaak aan de tafel? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Sandra
    7 maart 2019 / 08:15

    Wij gingen paar maanden geleden ook op jacht naar een andere tafel ivm verhuizing. Ik wilde juist een ronde tafel. Ik vind aan een ronde tafel altijd gezellig dat je iedereen kan aan kijken. En wij hebben nu een tafel van 150 cm doorsnede. De meeste ronde zijn 130 cm doorsnede. Als het goed is kunnen straks met zes nieuwe stoelen er om heen. Zitten nu met 4 kleinere stoelen er aan en hebben ongeveer de helft van de ruimte over. Dus denk dat het in juni helemaal goed komt