Home + Deze leuke dingen kun je doen met de melktanden van je kind

Deze leuke dingen kun je doen met de melktanden van je kind

Het was begin jaren ’90. Ik stond op een krukje in onze badkamer terwijl mijn moeder mijn tanden poetste. Dat was handig voor haar, want zo kon zij er goed bij. Zoals iedere dag draaide ik mij naar haar toe, maar dit keer verstapte ik mij op dat krukje. Ik viel en kwam met mijn voortanden op het stenen randje van het douchegedeelte terecht. Mijn voortand viel er door de klap uit en de schrik zat er bij mij en mijn ouders goed in. Gelukkig had ik mijn melktanden nog en verloor ik dus geen volwassen tand. Mijn ouders besloten het melktandje in een gouden ringetje te laten zetten als cadeautje voor mij en deze heb ik nog jarenlang gedragen. Helaas heb ik deze niet meer, maar ik heb het altijd onthouden. En wat kun je nog meer doen met de melktanden van je kind? Ik vertel het je!

Tanden wisselen is best spannend

Voor veel kinderen is het wisselen van tanden best even spannend. Opeens wiebelt er een tand en dat voelt raar. Het idee dat die tand er binnenkort uit gaat vinden veel kinderen een gek idee. Het is vooral de onwetendheid. Wanneer gaat de tand eruit, hoe gaat ‘ie er dan uit en doet het pijn? Wij hebben het Milan goed uitgelegd en hem verteld dat de tand steeds losser gaat zitten. Daardoor voel je er bijna niets van als hij eruit komt. Daarna vond het nog steeds spannend, maar op een leuke manier. Als er meer kinderen in de klas aan het wisselen zijn wordt het bijna een wedstrijd.

Wat kun je met melktandjes doen?

Ik noemde het in het begin al, het is heel erg leuk om een eerste melktandje in een sieraad te verwerken. Nadelen daarvan zijn de kosten, want het is niet goedkoop en het risico het sieraad kwijt te raken. Zeker bij kleine kinderen. Een andere optie is de melktanden in een doosje te bewaren.

Dat doen wij met de tandjes van Milan, maar ik weet nu niet meer welke er als eerste uit ging. Sterker nog, ik weet niet eens meer precies wanneer deze eruit is gegaan en dat vind ik heel erg jammer.

Voor de melktanden van Milan is het helaas te laat, maar we kunnen met de tandjes van Floris nog in de herkansing. We hebben namelijk het tandendoosje van Firsty ontdekt.

Dit doosje is rond, heel erg licht (duurzaam door minimaal gebruik te maken van de materialen), compact, maar het biedt wel ruimte om alle melktanden er rechtop in te bewaren op precies dezelfde manier als waarop ze in de mond zaten. Aan de achterkant van het doosje zit een kaartje waarop je kunt schrijven van wie deze is, wanneer jouw kind deze heeft gekregen, van wie en voor welke gelegenheid. Erg leuk voor later en daarmee ook een waardevol aandenken. Verder kan er nog een foto van je kind in. Het is dan juist leuk er een foto in te doen terwijl je kind zijn/haar tanden wisselt 😉 En wil je kind zijn of haar eerste tandje laten zien op school? Geen probleem! Het doosje kan tegen een stootje (overleeft zelfs een val van één meter hoogte) en er zit een leuke sticker bij met de tekst “Hoera! Mijn eerste tandje is eruit!”.

Bij het Firsty tandendoosje krijg je een Nederlands logboekje met daarin meer informatie over het wisselen van het melkgebit, maar wat vooral leuk is is de mogelijkheid om erin te schrijven wanneer welke tand is doorgekomen en wanneer deze is gewisseld. Er staat ook bij tussen welke maanden de tandjes doorkomen en tussen welke jaren ze worden gewisseld. Ideaal om zelf ook in de gaten te houden bij je kindje. Als hij of zij dan niet zo lekker is kun je checken of dat misschien komt door doorkomende tandjes.

Tot slot kun je er een magneetje bij bestellen zodat je hem kunt ophangen aan de koelkast en het hele gezin de vorderingen kan volgen.

Naast het doosje en het logboekje kun je op de website van Lumage de melktandenkaart downloaden als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Deze is ontzettend handig en leuk om bij te houden. Hieronder alvast een preview hiervan;

 

Wat ons betreft is dit dé manier om de melktanden van je kind(eren) op een veilige manier te bewaren. Je maakt er een mooi aandenken van voor later.

Ben je ook enthousiast geworden over deze Firsty tandendoosjes? Klik dan op het doosje van jouw keuze hieronder zodat je deze direct kunt bestellen.

[shopr_shopthepost collection=”tandendoosjes” size=”large”]

Winactie

Hierboven staat een link naar de melktandenkaart. Als je deze voor 31 maart 2019 download maak je kans op een Firsty tandendoosje! Kunnen jullie meteen aan de slag. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Wat doe jij met de melktanden van je kind(eren)? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. Carine
  6 maart 2019 / 08:18

  Jaaa deze zijn leuk en handig! Na enig speurwerk op internet, dit doosje besteld. En zeker geen spijt van. Heb deze voor onze oudste dochter in gebruik, ze zit nu precies in de wisselperiode. Tandjes passen er perfect in. We hebben het cadeau gegeven voor haar 7e verjaardag en ook dat was een succes. Helemaal blij mee.

  (Ik doe graag mee aan de winactie, want wil nog wel zo’n doosje voor onze andere dochter 🙂

 2. Cindy Framke
  6 maart 2019 / 08:35

  Wat leuk! Wij bewaren de tandjes ook altijd in een tandendoosje. Ik doe graag mee voor mijn dochtertje

 3. Samantha
  6 maart 2019 / 09:20

  Oh die kaart is echt super handig! Meteen gedownload, kunnen we precies bijhouden welke eruit gaat ?

 4. Aniek
  6 maart 2019 / 09:21

  Leuk, als tandarts assistente kende ik deze nog niet. Wil hem graag winnen voor mijn zoontje. Leuke tip

 5. Angelique
  6 maart 2019 / 10:33

  Wat een super idee. Ik ben al mijn tandjes kwijt helaas. Dit is superleuk voor Sjors. Want ik ben echt van het bewaren en daar horen de tandjes ook bij. Duimen maar

 6. Sharon de Ridder
  6 maart 2019 / 11:04

  Grappig, die melktandenkaart! Wij bewaren de tanden van onze dochters in een mooi doosje 🙂