Home + Oefenen met flat lay fotografie en zo maak ik de foto’s voor Mamablogger

Oefenen met flat lay fotografie en zo maak ik de foto’s voor Mamablogger

Zo nu en dan geef ik een kijkje achter de schermen bij Mamablogger. Voor mij heel erg leuk om te doen, want zo kan ik laten zien wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een blog. Zeker wanneer je dit dagelijks doet zoals ik. Er wordt vaak gedacht dat bloggen alleen maar bestaat uit “het typen van stukjes”. Begrijpelijk, want dat is tenslotte wat je leest. Toch zijn foto’s net zo belangrijk en daar valt nog heel wat winst te behalen. Het maken van mooie foto’s, vooral van mijzelf, vind ik echt heel lastig. Ook ben ik begonnen met flat lay fotografie voor de blog.

Met een goede smartphone kom je al een heel eind

Een goede camera is een must. Ik heb de Canon G7 X en ik kan echt niet zonder die camera. Ik gebruik hem vooral thuis omdat hij niet in mijn kleine tasje past als mijn portemonnee en telefoon erin zitten. Ook vergeet ik hem vaak. Het is niet iets wat je bijna automatisch meeneemt zoals je sleutels en telefoon. Ik ga echt de deur niet uit zonder deze twee dus dan moet je zorgen dat je een telefoon hebt die scherpe foto’s maakt. Huawei telefoons staan bekend om hun goede camera’s. Zo heeft de nieuwe P30 Lite aan de achterkant drie camera’s van 48, 8 en 2 megapixels. De achtercamera bestaat uit een reguliere lens, een ultra wide lens en een diepte lens voor mooie portretfoto’s. Hiermee kun je experimenteren totdat je de perfecte foto’s hebt gemaakt. Op de voorkant van deze telefoon zit een camera van 24 megapixels. Hiermee maak je dus mega goede selfies. Dan mis je je gewone camera niet eens! Daarnaast is het natuurlijk makkelijker om die ene mooie foto vanaf je telefoon meteen op Instagram te posten.

Foto’s van mijzelf

Ik maak dus de meeste foto’s met mijn telefoon. Zeker die voor de diary, het is makkelijker om even snel een foto ergens van te maken met mijn telefoon. Waar ik echter aan moet werken zijn de foto’s van mijzelf. Als ik ze al maak zijn het selfies, maar ik wil ook weleens foto’s waar ik helemaal op sta. Ik weet dat steeds meer collega bloggers werken met een statief omdat er niet altijd iemand is die foto’s van ze kan maken. Ik vind het briljant, want ook hier is niet altijd iemand om een foto te laten maken. Patrick is er sowieso geen fan van, want we krijgen altijd ruzie bij het maken van foto’s omdat ik best wel kritisch ben op mijzelf en een foto niet snel goed genoeg vind. Ook deze bloggers gebruiken hun telefoon. Ze zetten deze in de statief en maken de foto’s door middel van de zelfontspanner op hun camera. Ik overweeg ook zo’n statief zodat ik eindelijk eens leuke foto’s van mijzelf kan maken die passen bij de blog. Ik ben tenslotte mijn eigen merk zoals ze dat zo mooi zeggen 😉

Ook deze foto is gemaakt met mijn telefoon

Tips om mooie foto’s te maken met je smartphone

  • Koop een statief en maak gewoon eens wat foto’s van jezelf. Ik denk dat de resultaten je zullen verrassen. Daarnaast voorkom je beweging als je een statief gebruikt.
  • Bewerk je foto’s met een app. Ik bewerk ze voor Instagram tegenwoordig met VSCO en vind dat echt een heel fijne app.
  • Gebruik geen flitser. Die maken je foto’s echt niet mooier of lichter.
  • Gebruik eens een andere opzetlens. Dit zie je steeds vaker. Zelfs Action verkoopt lenzen voor je smartphone en daar komen echt verrassend leuke foto’s uit.
  • Neem de tijd om de opties van je camera te ontdekken. Soms zou je willen dat je die ene functie eerder had ontdekt.

Op de website van de Consumentenbond vind je trouwens nog meer goede fotografietips. En weet je wat zo fijn is? Misschien sta je dan zelf ook eens wat vaker op de foto 😉

Aan het experimenteren met flat lay fotografie

Verder ben ik al een aantal maanden aan het experimenteren met flat lay fotografie. Flat lay betekent letterlijk platleggen. Je legt de items die je wilt laten zien plat neer op een bepaalde ondergrond en fotografeert deze vanaf boven. Niets is fout en je kunt eindeloze variaties maken. Ik ben er nog niet zo heel goed in, maar ik doe mijn best:

Ik ben er nog lang niet en het kan altijd beter, maar ik vind het echt heel erg leuk om te doen. Ik vind het fijn als opdrachtgevers weten dat ik mijn best doe om mooie foto’s te maken naast het schrijven van content. Daarom besteed ik hier best veel tijd én geld aan. Zo ben ik namelijk mijn collectie props aan het uitbreiden. Dit zijn attributen waarmee je je flat lay als het ware kunt aankleden. Veel van deze items heb je waarschijnlijk al in huis, maar er is genoeg leuks te koop voor weinig geld. Denk aan schaaltjes, gekleurde pennen en stiften, mooie (notitie)boekjes, kaartjes, platen en posters en natuurlijk mooie ondergronden. Zo heb ik nu een paar rollen tof cadeaupapier en behang gekocht én heb ik zelfs speciale vellen papier gekocht met een marmerprint!

Na afloop bewerk ik ook deze foto’s en maak ik ze lichter en laat ik de kleuren beter naar voren komen.

Zoals ik al zei valt er nog heel veel te leren, maar met een goede telefoon, een statief en wat leuke attributen kom je al een heel eind en kun je in ieder geval goed oefenen. En dat is onwijs leuk, want die foto’s worden later dierbare herinneringen.

Ik hoop dat je het leuk vond om een kijkje achter de schermen te krijgen. Zijn er nog dingen die je wilt weten? Laat dan een reactie achter in de comments hieronder en stel je vraag. Wie weet vertel ik daar de volgende keer over.

 

oefenen_flat lay_fotografie_mamablogger_

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 28 augustus 2019 / 10:27

    Je hebt hartstikke leuke foto’s hoor! =)

    Ik maak ze ook vooral met mijn telefoon!