Home + Niet op vakantie, hoe erg is dat?

Niet op vakantie, hoe erg is dat?

Eerlijk gezegd geef ik zelf heel weinig om reizen. Ik hoef niet perse weg om een leuke vakantie te hebben. Natuurlijk zijn er nog heel veel dingen die we graag willen doen of zien, maar iedere zomervakantie op een camping? Lekker, maar ik word er niet perse gelukkiger van. Ik heb het thuis ook prima naar mijn zin. Dat wil niet zeggen dat we hele dagen thuis zitten, we doen juist heel erg veel en dat gedurende alle weken van de zomervakantie en eigenlijk het hele jaar. We zijn veel weg, ondernemen heel veel, gaan regelmatig lekker eten en dat voelt al heel luxe. Maar stel nu dat we dit jaar niet weg zouden gaan. Is dat dan heel erg voor Milan?

Heimwee naar huis

Financieel is vakantie geen probleem. Voor veel gezinnen helaas wel, maar voor ons is het wel haalbaar. Het is alleen de vraag of ik een vakantie van twee weken en een paar duizend euro (want daar heb je het zo over als gezin in de zomervakantie) nodig vind terwijl we ook zoveel andere wensen hebben in huis. Daar komt bij dat ik heel snel heimwee heb en een week meer dan genoeg vind. Tot grote irritatie van Patrick, want die had het liever anders gezien. Snap ik ook hoor dus we gaan sowieso minstens een week weg. Verder doen we dan nog wat weekendjes gedurende het jaar en genieten we regelmatig van een lekkere lunch in het weekend. Eigenlijk genieten we het hele jaar door, maar leg dat een kind van 8 maar eens uit. Ik kwam er een paar jaar geleden nog mee weg, maar hij krijgt steeds meer het besef dat anderen ook met vakantie gaan en dan wil je niet aan komen zetten met het weekendje weg eerder dit jaar en de lunch van afgelopen week. Dat klinkt heel verwend en in zekere zin is dat het ook, want het is nog steeds een luxe. Maar kinderen zien dat denk ik toch anders en dat vind ik lastig.

Weekendje weg geannuleerd

In de meivakantie gaan we niet weg. We zouden een weekend weg gaan, maar de week ervoor wordt ook het hout voor de tuin geleverd. Niet alleen voor onze nieuwe schutting, maar ook voor de moestuin etc. Dat kost een smak geld waar je “u” tegen zegt omdat onze tuin heel groot is en Patrick gaat de schutting zelf zetten. Dan vind ik het zonde om een weekend weg te gaan terwijl we al zo weinig tijd hebben. Ik zit dan niet op mijn gemak in het hotel als ik weet dat er thuis nog zoveel moet gebeuren. We vinden het natuurlijk wel jammer, maar je kunt ook niet alles hebben. Ik leg dat geld dan liever bij een nieuwe tuinset. Ik bracht het heel voorzichtig bij Patrick en gelukkig dacht hij er net zo over. We moeten wel snel beginnen anders is het van de zomer niet klaar. Daarbij is een mooie tuinset ook behoorlijk prijzig, maar daar hebben we dan ook langer plezier van.

Schuldgevoel

Misschien is het woord schuldgevoel een beetje te heftig, maar ik vind het wel rot voor Milan dat we deze keuze hebben gemaakt. Hij hoort de meest fantastische vakantiebestemmingen voorbij komen en keek zelf wel erg uit naar het weekendje weg. Hij begreep het zeker heel goed, maar het is meer mijn eigen gevoel. Ik ben namelijk al niet zo van de vakanties.

Gelukkig vertellen we hem wel vaak dat hij echt geluk heeft. Hij heeft twee ouders die veel van hem en elkaar houden, we zijn (vooralsnog) gezond, we doen leuke dingen, wonen fijn en hebben het vooral erg leuk met elkaar. De rest is bijzaak.

Wat vinden jullie hiervan? Hoe vaak gaan jullie met vakantie? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca Kenter

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca Kenter. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Schrijven is mijn grote passie en niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, op Mamablogger vind je alles wat hippe moeders bezig houdt!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Comments

 1. 20 april 2019 / 07:59

  Ik ben een alleenstaande moeder (met 3 kinderen) waar het helaas niet vanzelfsprekend voor is om op vakantie te gaan. Nu hebben mijn kinderen in de week van Pinksteren nog een week vakantie en heb ik laatst via Roompot een hele goedkope aanbieding geboekt dus gaan we dan even lekker weg met zn vieren ? zijn ze dit jaar toch nog op vakantie geweest, want in de zomervakantie is het gewoon onbetaalbaar en met hun papa gaan ze volgens mij ook niet weg.
  Gelukkig weten mijn kinderen ook dat we niet altijd weg kunnen en vinden zij het ook leuk om gewoon hier in de buurt bij de Maas te gaan zwemmen met mooi weer of ergens buiten te spelen

  • 20 april 2019 / 14:15

   Wat een goede aanbieding hebben jullie dan gevonden en lekker dat jullie dan toch weggaan! En kinderen zijn vaak ook flexibel al merk ik dat ze nu wel het besef krijgen van hoe ver sommige vakantiebestemmingen zijn naarmate ze ouder worden. Hier is het financieel wel haalbaar, maar ik vind de prijzen ronduit belachelijk daar kunnen we ook heel veel andere leuke dingen van doen denk ik dan. Ik vind het gewoon zo zonde voor die, hooguit anderhalve week dat wij dan gaan 😉 Alvast een fijne vakantie gewenst tijdens Pinksteren!

 2. 20 april 2019 / 09:04

  Wij zijn dus een gezin die het financieel niet kan helaas. Maar daar komt gelukkig wel verandering in. Ik ben opgegroeid zonder vakanties en eerlijk gezegd begon mij dat in de weg te staan naarmate ik ouder werd. Ervaring die ik niet had en mijn leeftijdsgenoten wel. Scheve gezichten zodra mensen horen dat je niet op vakantie bent geweest enz.

  • 20 april 2019 / 14:11

   Wat fijn dat er verandering is en jullie zo’n mooi vooruitzicht hebben. Die scheve gezichten herken ik wel. Het is ook bijna niet uit te leggen dat het voor mij ook eigenlijk helemaal niet hoeft. Veel mensen denk dan al snel dat je daar niet eerlijk in bent.

 3. Sam
  20 april 2019 / 09:21

  Wij gaan eigenlijk elk jaar kamperen. Ik zou het liefst ook wel eens luxe op vakantie willen. Met het vliegtuig, all inclusive in een hotel. Lekker aan het zwembad of naar het strand. Ik gun ook die ervaring aan mijn kinderen. Maaaarrrr…. Ik vind het in de zomervakantie ook niet te betalen! We hebben het thuis absoluut niet slecht. We werken allebei, maar het leven is ook best duur
  Ik wil niet het hele jaar sparen voor 8 dagen vakantie… Plus daarbij vind ik het in veel landen veel te heet in de zomervakantie haha.
  Maar de kinderen vinden de camping heerlijk! We zorgen altijd wel dat we op een camping staan waar veel te doen is en waar ze minimaal een overdekt zwembad hebben als we in NL blijven.

  Over twee weken ga ik met mijn schoonzus een weekendje naar Mallorca. Lullig voor man en kids? Nee… eigenlijk niet. Ik kan even opladen en zij hebben qualitytime met papa.
  Moet er wel bij zeggen dat ik dit echt nog nooit heb gedaan en het ook best spannend vind haha.

  Maar voel je niet schuldig naar Milan! Mijns inziens echt niet nodig.

  • 20 april 2019 / 14:21

   Kamperen vinden kinderen ook vaak fantastisch :-)! Je hebt gelijk dat het in de zomervakantie echt belachelijk duur is. Ik vind dat ook zo zonde, kunnen we heel veel andere leuke dingen van doen. En Mallorca is een heerlijk vooruitzicht wat jullie heel erg hebben verdiend! Ik zou het ook spannend vinden, maar ga er heel erg van genieten! Liefs

 4. Yvonne
  20 april 2019 / 10:28

  Ik denk dat iedereen moet doen wat hij zelf wil en kan. Ik ben me er bewust van dat het luxe is om op vakantie te kunnen.
  Wij maken graag grote reizen. En gaan deze zomer 3 weken naar de West Amerika.
  Maar daar staat tegen over dat we bewust klein en goedkoop wonen. En weinig geld aan kleding en interieur uitgeven.
  Maar wij genieten er enorm van om nieuwe dingen te ontdekken en dit ook onze kinderen mee te kunnen geven. Maar ook binnen Europa gaan we er graag opuit.
  Heel veel succes en plezier met het opknappen van de tuin.

  • 20 april 2019 / 14:23

   Dat zijn inderdaad bewuste keuzes. West Amerika lijkt mij overigens ook heel erg gaaf hoor! We geven wel veel aardig wat geld uit aan kleding, vooral voor de kinderen, interieur, maar ook aan dagjes weg, lekker lunchen etc. Ook dat is weer een afweging. Dankjewel en jullie alvast een topvakantie gewenst!

 5. 21 april 2019 / 12:00

  Ik begrijp het helemaal! Zelfs als volwassene kan je er ‘last van hebben. Dat komt natuurlijk omdat je van veel mensen hoort dat ze op vakantie gaan, terwijl wellicht een nog veel groter deel niet gaat, maar die hoor/zie je niet.
  Dat is wel niet makkelijk uit te leggen aan een kind.
  Wij gingen soms de vriendjes af: gaat die ook, die ook? Het leerde onze dochter wel perpectief: iederéén is misschien wel de perceptie, maar het klopt niet. Iederéén gaat ook niet altijd (zij dacht van wel).

  Zoiets blijft, zeker met sociale media belangrijk. Plus het nemen van eigen keuzes, je kan idd niet alles en je hoeft ook niet zoals die zogenaamde ‘iedereen.