Home + Moet ik Floris straks onderaan de brug afleveren bij de peuterspeelzaal?

Moet ik Floris straks onderaan de brug afleveren bij de peuterspeelzaal?

Dat deze periode van iedereen veel aanpassingen vraagt is inmiddels wel duidelijk en helemaal niet erg. Iedereen doet wat ‘ie kan en we roeien met de riemen die we hebben. We weten dat het over een tijdje weer beter wordt en gedeelde smart is halve smart omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Inmiddels weten we hoe Milans school vanaf 11 mei de lesdagen invult, maar we wachtten nog op bericht van de peuterspeelzaal. Eergisteren kregen we de mail. Dat was even slikken, want we hadden wat anders gehoopt en weten nu niet of Floris vanaf 11 mei weer naar de peuterspeelzaal gaat.

Voor de deur afleveren

Ik begrijp heel goed dat er maatregelen moeten worden getroffen en ik ben blij dat Floris straks “zijn” dagdelen weer naar de peuterspeelzaal mag. Wat ik wel lastig vind is dat ik hem straks voor de deur af moet leveren en hij met de juf en de andere kinderen naar binnen gaat. Hij is dan acht weken niet geweest en zal weer helemaal opnieuw moeten wennen. Hij zat er immers pas 1,5 maand op (min de voorjaarsvakantie) toen de maatregelen van kracht gingen. Hij is nu langer thuis dan dat hij erop zat en dat maakt dat ik moeite heb met deze nieuwe maatregelen.

Daar komt bij dat er geen schoolplein is bij de ingang van de school. Er zijn bruggen en de juffen wachten bij de brug. Als alle kinderen er zijn gaan ze naar binnen. Het is dus niet zo dat we kunnen wachten op het schoolplein en hij alvast kan spelen met andere kinderen.

Ik vraag mij ook af hoe ze dat praktisch voor zich zien: wachten ze ook met al die kleintjes in de stromende regen? Normaal ren je dan naar binnen, doe je snel de jassen uit en kan hij lekker droog, binnen spelen.

Misschien zie ik problemen die er nog helemaal niet zijn, maar ik vind het lastig. Ik begrijp tegelijkertijd heel goed dat ze voor ons geen uitzondering kunnen maken, maar wat had het fijn geweest voor alle ouders met heel kleine kinderen als je ze bijvoorbeeld de eerste twee dagen toch binnen mocht brengen. Aan de andere kant is dat ook lastig te realiseren denk ik als je alle maatregelen in acht moet houden.

Later beginnen…

Naast de maatregelen rondom het halen en brengen is er nog iets anders waar ik tegenaan loop en dat is dat de peuterspeelzaal een kwartier later gaat beginnen om zo de drukte rondom het halen en brengen van de school (hetzelfde gebouw) te omzeilen. Dat betekent dat de peuterspeelzaal om 8.45 uur begint in plaats van 8.30 uur. Ook begrijpelijk, maar ik heb dan wel een probleem, want dat houdt in dat ik niet op tijd op mijn werk kan zijn. Daar moet ik om 9.00 uur beginnen. Milan begint in het andere gebouw om 8.20 uur en normaal gesproken fiets ik dan meteen door naar de peuterspeelzaal. Dat wilde ik nu weer doen, maar daar ben ik binnen vijf minuten. Ik moet dan ongeveer 20 minuten wachten en dat kan niet bij school omdat het daar druk is en we afstand moeten bewaren.

Ik vind het lastig. Wil niet lastig doen en ondankbaar klinken, maar ik vraag mij af in hoeverre deze maatregelen praktisch haalbaar zijn voor veel ouders. Tegelijkertijd is maatwerk voor iedereen natuurlijk onzin en al helemaal niet haalbaar.

Im begrijp het, maar zit ook met de handen in het haar en we staan in dubio: gaat hij wel of niet per 11 mei naar de peuterspeelzaal?

Hoe is het bij jullie op de peuterspeelzaal geregeld en voor de ouders met hele kleine kinderen: hoe staan jullie hierin? RTL Nieuws schreef hier eerder ook al een artikel over.

Laat het me weten in de comments hieronder of klets mee op social media.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Linda
  2 mei 2020 / 11:50

  Mijn jongste zoontje zit 1 dag op het kinderdagverblijf. Wij houden hem nog thuis. We weten nog niet hoe ze het daar gaan vorm geven, maar aangezien het nog niet nodig is dat hij daar heen gaat (papa is gewoon thuis) willen we geen risico nemen, aangezien het nog steeds niet 100% zeker is dat kinderen elkaar niet besmetten. En dan kan zijn plekje eventueel naar ouders gaan die in de vitale sector werken en de opvang nu hard nodig hebben.

  Ik snap je dilemma heel goed. Ikzelf zou afwegen hoe nodig het is dat hij nu alweer gaat. Er zullen meer kindjes moeite hebben en de leidsters moeten ook de hygiëne regels in acht nemen, dus ik kan mij dan indenken dat de leidsters hem ook niet alle aandacht kunnen geven die hij nodig heeft, hoe graag de leidsters dit ook zouden willen en hoe goed ze ook hun best doen…. Heel veel succes met je keuze! (En ik hoop dat de lekkage in je keuken verholpen is!)

 2. 2 mei 2020 / 16:58

  Ik denk dat kinderen zich makkelijker en sneller aanpassen dan wij als volwassenen en op de regen verzinnen ze vast ook wel iets!
  Maar jij bent zijn moeder en als jij wilt dat hij nog niet gaat, dan gaat hij nog niet :)!

 3. Jessica
  2 mei 2020 / 18:04

  Denk dat dit nieuwe wegbrengen nog wel maanden kan duren dus ik zou hem laten gaan. Mijn zoontje moet ook via een zij ingang naar binnen. Wij gaan het weekend daarvoor even samen daar kijken en “oefenen” met het korte afscheid. Jammer maar begrijpelijk dat t zo moet 🙁
  Al denk ik dat die kleintjes hier ook snel weer aan wennen.

  • 2 mei 2020 / 21:49

   Dat idee heb ik enerzijds ook, maar ik vind het lastig. Als het goed is belt de peuterspeelzaal komende week en kunnen we het erover hebben.

 4. Rianne
  2 mei 2020 / 20:57

  Ik vind het een naar bericht om te lezen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en scholen, kinderdagverblijven en peuter speelzalen doen er alles aan km drukte rondom en in de school te minimaliseren. Ikzelf ben leerkracht en we hebben er letterlijk dagen over gedaan om het goed in te kunnen delen. Jouw baas zal er met deze ontwikkelingen begrip voor moeten opbrengen dat jij 5 minuten later begint. Mijn dochter is 3. Ze zal op vrijdag eerst mee de klas in moeten om 8 uur en na 3 kwartier zal ik mij klas even 2 minuten alleen moeten laten om haar af te gooien. Waarna ze weer een uur bij mij in de klas moet zitten nadat e kinderen weg zijn. Niet praktisch en heel vervelend maar het is gewoon niet anders.
  Denk zo… gedeelde smart is halve smart. Kinderen wennen sneller aan dingen dan wij denken. En hopelijk kunnen we snel onze ouders, grootouders en andere geliefde snel in de armen springen.

  • 2 mei 2020 / 21:47

   Ha Rianne,

   Dank voor je bericht, maar ik vind het zelf naar om te lezen dat je het een naar bericht vindt. Dat is niet mijn bedoeling. Ik geef meerdere malen aan dat ik het begrijp. Ik betwijfel geen seconde dat leerkrachten, scholen, koepels en/of peuterspeelzalen er onwijs mee hebben gestoeid en dat het een lastige puzzel was. Dat zeg ik ook niet en bedoel ik ook niet. Er zijn, net als jij en ik, zoveel ouders voor wie het praktisch allemaal heel lastig is en dat benoem ik ook. Jouw verhaal is hier ook een goed voorbeeld van. Wij zijn niet de enigen, maar mijn moederhart vindt het lastig. Dat is eigenlijk wat ik wilde zeggen. Ik hoop dat ik het zo wat heb kunnen verduidelijken.

   Sterkte de komende periode!

   Groetjes,
   Marisca

 5. Prscll
  2 mei 2020 / 21:39

  Haii… dat is nou de reden dat ik mijn zoontje thuis hou van de psz. Ik werk sowieso t/m 19 mei volledig thuis en waarschijnlijker langer totdat mijn dochter volledig naar school gaat dat is gelukkig mogelijk (2 juni ?) Ik vind het niet prettig om mijn zoon van 3.5 jaar voor de deur bij de juf af te zetten. De juf kan ook geen afstand houden, toch hulp nodig bij de w.c. jasje aan en uit kan hij wel maar ritsje open en dicht niet bv. Hij gaat na de zomervakantie naar de basisschool. Er is dus ook een kans dat hij niet meer terug gaat voor de zomervakantie begint.

 6. E
  3 mei 2020 / 14:53

  Wat een heerlijke luxe als je de optie hebt om je kind nog thuis te houden… Onze dochter van 2 is straks ruim 2 maanden niet geweest (zat ook nog een vakantie van ons voor) en moet straks starten bij een nieuwe groep, met nieuwe kinderen en leidsters, maar zonder wennen en dat wij mee afscheid kunnen nemen. Ik ga ervan uit dat de leidsters daar prima mee omgaan en dat ze ook zo kan gaan wennen, al is het wel iets minder prettig natuurlijk.

  Ik ben vooral heel blij dat we met opvang zelf weer op normale werktijden kunnen gaan werken en onze gewone uren kunnen maken zonder vrij te hoeven nemen om op ons kind te passen 🙂

 7. Anja
  3 mei 2020 / 16:30

  Mijn zoontje van 2 gaat 1 dag in de week naar de kinderopvang. Wij mogen hem (en alle andere ouders ook trouwens) gewoon tot binnen in het lokaal brengen, net als voorheen, maar we mogen niet met meer dan 2 ouders tegelijk binnen zijn. Is dat het geval dan moeten we even op de gang wachten. Dat vind ik wel heel prettig want hij is 2 maanden niet geweest en dat is voor die kleintjes toch een hele tijd. Of we hem laten gaan is een ander verhaal, want we hebben er wel nog gemengde gevoelens bij. Wij werken beiden in elk geval tot 20 mei volledig thuis (we mogen niet eens naar kantoor) en mogelijk nog langer afhankelijk van wat het kabinet binnenkort beslist. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik een heel flexibele werkgever heb, ook onder normale omstandigheden. We hebben ook geen vaste werktijden, maar moeten wel zorgen dat we onze uren maken in een week.