Home + De nieuwe schuur (tuinhuis) met overkapping staat! Dit kostte het…

De nieuwe schuur (tuinhuis) met overkapping staat! Dit kostte het…

Vorig jaar hebben we onze tuin opgehoogd en een flinke make-over gegeven. Er ontbrak echter nog één ding en dat was een schuur. De oude schuur stond er zeker 20 jaar en was nodig aan vervanging toe. Daarnaast wilden we geen puntdak meer, maar een plat dak én we wilden graag een overkapping. Behoorlijk wat wensen die behoorlijk wat geld kosten. Daar moest dus voor worden gespaard. Maar toen verkochten we ons appartement met flinke overwaarde en was een nieuwe schuur (eigenlijk een tuinhuis), met overkapping, binnen handbereik. Inmiddels staat ‘ie en laat ik alle voor, tijdens en na foto’s zien en vertel ik wat alles heeft gekost.

Voor: de oude schuur

De bovenste foto is vorig jaar gemaakt toen we nog druk bezig waren met de aanleg van de tuin. Je ziet op die foto ook de tuin van de buren die er inmiddels ook anders uitziet. We zijn lekker bezig met zijn allen 😉

De onderste foto, flink ingezoomd, maakte ik bijna twee weken geleden toen de schuur werd gesloopt. In ieder geval zie je op beide foto’s goed de donkergrijze schuur met puntdak. Deze had in het midden een dubbele deur, maar die was al kapot. Daardoor ontstond er een groot gat en leek het eerder op een garage dan op een schuur. Ook begon het dak te lekken. De basis van de schuur was in principe oké, maar er moest teveel aan gebeuren en hij voldeed niet meer aan onze wensen. Tijd voor een nieuwe schuur, maar waar moest deze aan voldoen?

Wensen voor de nieuwe schuur

 • De schuur moest een plat dak krijgen. We willen misschien een groen dak én we willen er ooit zonnepanelen op plaatsen.
 • De deur naar de poort moest breder zodat de bakfiets er doorheen past.
 • We wilden graag een dichte overkapping aan de schuur.
 • Een praktische indeling.
 • Een goede afwatering.
 • En hout dat lang meegaat.

Dit lijstje namen we mee naar ‘Schaffer Tuinhuizen’ Waalwijk (niet gesponsord overigens). Hier heeft onze buurvrouw afgelopen jaar ook haar schuur gekocht en wij vonden hem erg mooi geworden. Zij was tevreden over de service en de schuur zelf. Dit wilden wij ook! We hoefden dus niet meer verder te zoeken. De dag dat we de auto kregen zijn we erheen gereden en hebben we de schuur besteld.

Welk tuinhuis hebben we gekocht?

We hebben geen standaard tuinhuis gekocht. We wilden de schuur achter de overkapping en niet naast elkaar bijvoorbeeld. We zijn een grote schuur gewend en dat wilden we weer. Zeker omdat de bakfiets er ook in moest passen. Het dak wilden we vervolgens doortrekken voor de overkapping.

We hebben een tuinhuis gekocht van 3,5 meter breed en 5 meter lang. Hij is ongeveer 2,5 meter hoog. De overkapping is net zo breed en hoog en 3 meter diep. Dus hij loopt 3 meter de tuin in. Dat is een behoorlijke oppervlakte, maar we hebben een heel diepe tuin dus dit kon prima.

Een vergunning nodig?

Ik heb van tevoren geïnformeerd bij de gemeente of we voor deze grootte een vergunning nodig hadden, dat was niet het geval. Er wordt namelijk ook gekeken naar de verhoudingen met de rest van de tuin en of je al een aanbouw hebt. Dat hebben wij wel, maar die is niet zo groot. We bleven binnen het toegestane aantal vierkante meters waardoor een vergunning niet nodig bleek.

Check dit van tevoren goed zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

De oude schuur slopen

Ongeveer 1,5 week voor het plaatsen van het tuinhuis is oude schuur gesloopt. Dit moest tijdig, omdat een week voor plaatsing de nieuwe moest worden ingemeten. We hadden al een goede betonnen vloer liggen dus die hoefde niet in zijn geheel gestort te worden. Wel is de vloer een beetje bijgewerkt en is er zo her en der nog een beetje beton bij gestort.

De oude schuur slopen

En weg was de oude schuur!

Een week na het inmeten werd het tuinhuis/schuur dan eindelijk geplaatst!

Het nieuwe tuinhuis bouwen in 5,5 uur!

Patrick had al vroeg het zeil van de hekken gehaald en om 7.00 uur stonden de mannen voor de deur! De delen zijn in de fabriek gemaakt en zij komen het in elkaar zetten.

Om 7.30 uur konden ze echt beginnen.

Om 9.00 uur stonden de wanden al! Dat ging lekker voorspoedig ?

Deze foto’s maakte ik ’s middags rond 12.30 uur. Bijna klaar!

Wat betreft de deur is er een foutje gemaakt. Deze moet rechtshangend zijn, maar ze hebben deze links geleverd. 12 mei wordt de nieuwe deur geleverd. In ieder geval was dit binnen 5,5 uur gepiept!

Het tuinhuis staat, en nu?

Diezelfde avond kwam “onze” klusjesman om te kijken wat er verder nog moest gebeuren. Er moest namelijk elektriciteit worden aangelegd: we moesten bepalen waar de stroompunten komen en waar wilden we de waterafvoer voor het kraantje etc.?

We wilden bij iedere deur een stopcontact en een lichtschakelaar met hotelschakeling. Dan kun je het licht bij de ene deur aandoen en bij de andere uitdoen als je weggaat. Verder moest er een stopcontact komen voor de vriezer, buiten (aan een balk bij het dak) voor de lampjes en buiten in de hoek waar de bank komt te staan. Als we ’s zomers buiten zitten kunnen we, indien nodig, de laptop of onze telefoons opladen.

Er moeten daarnaast nog wat kleine dingetjes worden gedaan zoals een drempeltje zodat ik de bakfiets makkelijker naar binnen en buiten kan rijden. Maar daarna kan het inrichten echt beginnen!

De veranda inrichten

 

Het is nog niet klaar en je ziet op deze foto’s nog wat kabels lopen waar de stopcontacten komen, maar ik ben toch al een klein beetje begonnen. Het Ibiza luik hangt aan de schutting, Patrick heeft de lampjes opgehangen en rechts zie je een originele bakkerskar waar we een buitenkeuken van gaan maken.

Op de plek waar nu de vierkante tafel staat, komt een mooie regenton. Daar laten we de regenpijp in lopen. Als die staat komt de tafel op zijn plek en komt onze zwarte draadstoel bij de perenboom te staan. We maken het nog af met accessoires, maar de grootste verandering zal zijn dat we een vloer willen leggen van steenschotten. Dat wordt ook nog een flinke klus. Tot slot maken we het gezellig met plantjes. Misschien ga ik nog van die plantenhangers ophangen.

Wat kost een tuinhuis?

Dan de kosten: voor dit tuinhuis hebben we €6515,- betaald. Dit is een all-in prijs. Hierin zitten onder andere de kosten voor het inmeten, de materialen, het voorrijden, het monteren, het glas voor de ramen, de sloten in de deuren, de hele mikmak. Ook hebben we het dak extra laten verstevigen voor de eventuele zonnepanelen.

Een behoorlijk bedrag, maar we hebben dan ook een grote schuur laten bouwen omdat we een grote tuin hebben.

Met dit bedrag zijn we er echter nog niet. Hier komt het uurloon van de klusjesman nog bij en alle materialen voor de elektra en afwerking.

Tot slot willen we het leuk inrichten. Ik denk dat als we alles bij elkaar op gaan tellen, we zeker €8000,- kwijt zijn. Dat is echt een hoop geld. We hopen er echter wel heel lang plezier van te hebben.

Wat vinden jullie van het tuinhuis en het bedrag? En hebben jullie nog leuke stylingtips? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. MarjonS
  1 mei 2020 / 08:14

  Het is wel heel mooi geworden. Vooral ook de overkapping eraan vast. Daar kun je heerlijk genieten.
  Jullie kijken wel bij de buren de tuin in of lijkt dat maar zo? Een lage afscheiding.

  Wij hebben onze oude overkapping gisteren afgebroken. Na het weekend komt de nieuwe.

  • 1 mei 2020 / 08:34

   Dankjewel en leuk dat die van jullie na het weekend komt. Alvast veel plezier ermee! En het klopt dat we bij de buren in de tuin kunnen kijken. We hebben met een aantal buren (de leuke ?) van ongeveer 5 huizen, bewust open tuinen. Iedereen heeft een deel waarbij je gewoon lekker privé zit, maar er is ook een stuk open en we kunnen bij elkaar de tuinen in lopen. Dit is eigenlijk altijd zo geweest en heel gezellig. We hebben vorig jaar met zijn allen geklust in de tuinen en gezamenlijk hout besteld waardoor er eenheid is in het gebruik van hout en we hebben dezelfde bakken waarin we onze moestuin hebben. We helpen elkaar als het nodig is, lenen spullen van elkaar indien nodig, de (klein)kinderen spelen met elkaar en zo nu en dan barbecueën we in de zomer of drinken we een wijntje met elkaar. En we zijn gezegend met een buurman die heel veel weet van moestuinieren die het ook leuk vindt om te helpen daarmee. Tegelijkertijd zijn we dit zo gewend dat we ook niet op elkaar letten als we in de tuin zitten en iemand bezig is of visite heeft. We hebben eigenlijk ons eigen parkje aan de rand van de binnenstad 😉

 2. Christine
  1 mei 2020 / 09:58

  Wauw, gefeliciteerd met dit prachtige tuinhuis!! Eigenlijk geen eens meer een schuur te noemen in deze mooie uitvoering! Hier ga je waarschijnlijk nog heel veel avondjes mooie blogposts maken deze zomer 😉
  Vind de totaalprijs die je noemt ook heel schappelijk, het ziet er allemaal heel duurzaam uit, incl voorbereidingen voor de toekomst zoals je noemde met het dak voor de zonnepanelen. Geniet ervan!!!