Home + Wil de echte ‘loedermoeder’ dan nu even opstaan?

Wil de echte ‘loedermoeder’ dan nu even opstaan?

Ik zie de term loedermoeder steeds vaker voorbij komen en, ik maak er misschien geen vrienden mee, ik snap de term niet zo goed. Ben je een loedermoeder als je een keer de luier van je kind wat te laat verschoont? Of ben je er één als je een keer extra in de week een patatje haalt omdat het toevallig een keer zo uitkomt? Ik heb mij aan deze dingen “schuldig” gemaakt en ja, ook ik heb weleens een keer geen zin om de tandjes van M ’s avonds nog een keer te poetsen. Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar in mijn optiek ben je dan geen loedermoeder. Als dat zo was werd volgens mij iedere moeder uit de ouderlijke macht ontzet 😉

En dat is waarom ik het niet snap. Iedereen die het over deze term heeft, noemt helemaal geen schokkende dingen. En dat is ook logisch, want het zijn geen loedermoeders of slechte moeders. Het zijn mensen!

Dit wil allemaal niet zeggen dat de loedermoeder niet bestaat. Tuurlijk wel. Sterker nog, er woont er één bij ons in de straat. Zonder in de details te treden durf ik haar wel een loedermoeder te noemen. Ik veroordeel mensen niet snel, maar dit gezin slaat alles. Schreeuwen tegen de kinderen, schelden, kinderen in te kleine kleren of een winterjas terwijl de mussen dood van het dak vallen etc. Het is schrijnend en ik heb er weleens wat van gezegd toen ze ’s morgens vroeg tegen haar zoon stond te schreeuwen. Maar er zich wat aantrekken? Nee, hoor helemaal niet!

Misshien maak ik ik geen vrienden met deze post, maar ik stel mij bij een loedermoeder dus wel echt iets anders voor en nu ben ik heel benieuwd: wat vind jij van deze term en ken jij een echte loedermoeder? Laat het me weten in de comments hieronder!

mama, blogger, mamablogger, blog,

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. 10 augustus 2015 / 09:09

  Ik gebruik de term loedermoeder vaak als grap 😉 Nee, meestal zijn het geen schokkende dingen, maar het zijn vaak dingen die mensen zonder kinderen niet persé snappen.. ofzo, lastig uit te leggen.

  • 10 augustus 2015 / 09:21

   Ja, precies dat wat Tineke zegt! Het is denk ik ook niet van: ooooh jeeeetje hihihihihi ik heb de vieze luiers bij de achterdeur liggen, oh een echte loedermoeder ben ik zeg. Maar meer zoiets van: je bent niet de enige moeder die ‘slordig’ is en zich niet aan de perfecte regeltjes houdt die je in al die ‘perfecte’ opvoedboeken leest.

   • 10 augustus 2015 / 10:42

    Haha ik wilde net het zelfde reageren. Het hele loedermoeder gebeuren moet je niet te serieus nemen. 🙂

 2. 10 augustus 2015 / 10:52

  Dank voor jullie reacties! Ik zie ook aan de statistieken dat het wel triggert, want de blog wordt nu al heel goed gelezen 😉 Ik bedoel het zelf ook niet te serieus hoor en dat had ik misschien ook beter moeten nuanceren, want ook ik geef in het begin van de post meteen aan dat ik mezelf er ook dik schuldig aan maak hoor, Iedere week weer haha. Daarom zeg ik ook dat we gewoon mensen zijn. Toch word ik ook dagelijks met mijn neus op de feiten gedrukt door het gezin hier in de straat en heb ik ook een kennis die zich al snel schuldig voelt als moeder zijnde. Vandaar dat ik vandaag de nuance even aan wilde brengen en ook juist aan anderen wil duidelijk maken het niet te serieus te nemen 😉

 3. 10 augustus 2015 / 11:21

  Ik vind de term loedermoeder ook maar vaag…. “Kijk mij eens slecht bezig zijn” over dingen die echt totaal niet erg zijn…. Ik snap de clu niet echt geloof ik 😉

 4. 10 augustus 2015 / 12:41

  Ik begrijp je post wel. Ik herken idd veel van de dingen die genoemd worden bij de loedermoeder tag, maar ook ik vind het geen heel verkeerde dingen.
  Maar zoals je zegt schreeuwen, schelden, nee dat ben je vekeerd bezig.

 5. 11 augustus 2015 / 13:10

  Ik ben het helemaal met je eens. Dat is één van de redenen dat ik de loedermoeder-tag niet heb overgenomen. Ik snap niet wat er loedermoeder is aan die doodnormale dingen. Zoals jij zegt; moeders zijn ook gewoon mensen.

 6. Ad van Stijn
  25 juni 2016 / 08:21

  Zolang je je eigen moeder maar niet zo ziet dan is het goed. Iedereen doet wat binnen zijn haar mogelijkheden ligt en zolang de kinderen daardoor niets te kort komen zal het wel allemaal loslopen. Jij bent voor M absoluut geen LOEDERMOEDER ! Hij straalt, is vrolijk, toont respect en heeft een prachtig eerste rapport ! Ga zo door !

 7. 25 juni 2016 / 14:26

  Naar aanleiding van jouw reactie onder mijn blog deze even opgezocht. Ik ben het helemaal met je eens zoals je weet. Inmiddels is het helemaal uit de klauwen gelopen met dit hele loedermoeder gedoe.