Home + Lijstje van de week | 5x de meest gestelde vragen over bloggen

Lijstje van de week | 5x de meest gestelde vragen over bloggen

Kun je naast al die blogs nog wel een blog beginnen, hoe lang duurt het voor je geld kunt verdienen met je blog (en waar verdien je dan geld mee?) en hoeveel tijd ben ik kwijt aan het bloggen? Zomaar een paar vragen die ik zo nu en dan krijg. In dit ‘lijstje van de week’ beantwoord ik uitgebreid de vijf meest gestelde vragen over bloggen.

Vraag 1: Er bestaan al zoveel blogs kun je er nog wel één beginnen?

Tuurlijk, waarom niet? Het klopt dat er heel veel blogs bestaan en het wordt steeds moeilijker om je wat betreft onderwerpen te onderscheiden, maar jij bent jij met je eigen kijk op dingen, je eigen schrijfstijl, je eigen leefstijl etc. Dat maakt jou in ieder geval uniek. Dat heb je vast in the pocket haha. De content zal heus niet altijd uniek zijn, want er wordt al zoveel geschreven, maar de manier waarop kan zeker wel uniek zijn. Denk dus vooral niet dat jij het niet kan, want iedereen kan het. Bloggen is natuurlijk geen hogere wiskunde. Oké, het is handig als je een beetje kunt schrijven, maar als je dat leuk vindt moet je je vooral niet tegen laten houden. En vergeet niet; er bestaan veel blogs, maar er stoppen ook veel blogs.

Vraag 2: Kun je geld verdienen met je blog en zo ja, hoe dan?

Ja, dat kan, maar niet gelijk. In mijn e-book benadruk ik ook een aantal keer dat je geduld moet hebben. En doorzettingsvermogen, want je zal eerst heel wat moeten schrijven voor je voldoende publiek hebt. Pas daarna is jouw blog interessant voor bedrijven om mee samen te werken. Dat klinkt heel zwart/wit, maar dat is wel de volgorde.

Ik zei net al dat iedereen kan bloggen, maar het bloggen volhouden is andere koek. Daar heb je soms een lange adem voor nodig en als je dan nog niet zoveel lezers bereikt als dat je had gehoopt, dan kan dat behoorlijk demotiverend zijn. Maar als je het bloggen écht heel erg leuk vindt is het veel gemakkelijker vol te houden. Blijf gewoon schrijven en dan komt het vaak vanzelf.

Het is een cliché, maar blog omdat je het graag wilt en dan pas om er geld mee te verdienen. Er zijn ook verschillende manieren om geld te verdienen met je blog. Deze manieren zijn bij mij van toepassing:

 • Advertorials
 • Linkplaatsing in bestaande artikelen
 • Banners
 • Affiliate marketing
 • Mijn e-book

Vraag 3: Hoe krijg je lezers?

Maar hoe krijg je dan lezers? Er is geen trucje om meteen duizenden lezers te bereiken. Mijn eerste tip is om meteen volgens een vaste frequentie te bloggen. Dat hoeft niet dagelijks te zijn, maar op welke dagen is het wel haalbaar? Houd vervolgens dat schema aan. Iedereen die op jouw blog komt ziet dan op welke dagen zij een nieuw artikel kunnen verwachten. Als je je daaraan houd en lezers vinden je schrijfstijl leuk, dan komen ze hopelijk terug. Dat is echter een begin…

Grote kans dat je actief bent op social media. Begin daar eens mee om je bereik uit te breiden. Deel je blog in je eigen netwerk (hoe eng dat soms ook is) en vertel aan iedereen dat ze je de blog ook kunnen volgen op de daarvoor gemaakte Facebook en Instagram accounts. Post ook daar frequent wanneer je een nieuw artikel hebt gepubliceerd. Ga de interactie aan met je volgers, maar ook met de mensen die jij volgt.  Je zult zien dat ook daar het bereik langzaamaan groter wordt.

Ook SEO is erg belangrijk. Dit betekent in het kort dat je tekst op een bepaalde manier is opgebouwd en Google daardoor begrijpt waar deze over gaat. Dat is belangrijk, want wanneer mensen zoeken op bepaalde onderwerpen en jij daarover hebt geschreven, dan wil je dat jouw artikel zo hoog mogelijk scoort waardoor er op geklikt wordt. Dit is de korte versie, maar SEO betekent wel meer. Ik leg er wat over uit in mijn e-book. Verder zijn er heel veel websites waar je meer informatie kunt vinden.

Vraag 4: Hoe lang duurt het voordat je samenwerkingen krijgt en hoe krijg je die dan?

Ik zei het bij vraag twee al; je zal eerst heel wat moeten schrijven voor je voldoende publiek hebt. Pas daarna is jouw blog interessant voor bedrijven om mee samen te werken. Dat hoeven geen 1000 artikelen te zijn, maar bedrijven vinden het fijn om te weten dat je serieus bent met je blog. Dat je al even bestaat en er tijd in investeert. Hoe meer artikelen op jouw blog, des te groter de kans dat de artikelen op jouw blog goed scoren op Google en dat is dan weer interessant voor bedrijven. Zij geven jou geld of items in ruil voor een artikel en dat doen ze niet zomaar. Ze willen immers een groter publiek bereiken.

Hoe lang dat duurt is lastig te voorspellen. Je hoeft echt geen tienduizenden bezoekers te hebben in ieder geval. Ik denk dat 5000 unieke bezoekers een mooi streefgetal is voor eerste samenwerkingen, maar het is maar een indicatie.

Vraag 5: Kun je een blog combineren met een baan? Hoeveel tijd ben jij kwijt aan bloggen?

Ja, dat kan. Het is soms lastig, maar als je het goed plant kun je zelfs dagelijks bloggen naast je baan. Het is echter persoonlijk. Mijn situatie is niet perse de jouwe dus denk niet dat je dagelijks moet bloggen om een succesvolle blog te hebben. Wat is voor jou haalbaar? Hoeveel inspiratie heb je, hoeveel tijd heb je en hoe lang doe je over het schrijven van een artikel? De één doet er een half uur over en de ander anderhalf uur. Probeer uit wat voor jou werkt voordat je een vaste frequentie communiceert.

Ik blog dagelijks en soms verschijnen er ook twee artikelen op een dag, dat zijn dan vaak samenwerkingen. Ik doe gemiddeld drie kwartier over een artikel. Dat is nog geen zeven uur per week. Met samenwerkingen erbij denk ik dat ik gemiddeld rond de 10 uur per week schrijven zit. Dat lukt mij overigens sinds kort. Daarvoor was ik er veel meer tijd aan kwijt, omdat ik minder gestructureerd en geconcentreerd werkte.

Naast die 10 uur ben ik dagelijks minimaal een half uur bezig met social media en zeker drie kwartier per dag met mails schrijven en beantwoorden en pitchen op opdrachten. Dan zit ik dus al over de 16 uur per week. Ook dit is een gemiddelde.

Tot slot doe ik de administratie, maak ik foto’s (niet voor ieder artikel), werk ik ideetjes uit of ga ik op zoek naar inspiratie en houd ik mijn website bij. Ook maak ik sinds kort podcasts. Gemiddeld kun je hier 3 uurtjes per week voor rekenen. Gemiddeld werk ik ongeveer 19 uur per week aan Mamablogger. De ene week is dat meer omdat ik lekker vooruit heb geschreven en het druk is. De andere week is dat minder omdat er dan al content ligt en/of ik weinig samenwerkingen heb. Dat betekent dan ook minder foto’s maken, niet heen en weer mailen en nauwelijks administratie.

Ik houd het vol, omdat het mijn grote hobby en ik het heerlijk vind. Als je van plan bent minder te bloggen, dan ben je ook minder tijd eraan kwijt.

Mijn eigen werkplek heeft mij enorm geholpen, ik kan nu flink wat meters maken voor Mamablogger.

Een kijkje in de keuken van hoe het er nu voor staat. Hoop dat je dit weer een leuk ‘lijstje van de week’ vond!

Mijn e-book bestellen kan hieronder:

Bestellen

 • Prijs:
 • € 0,00
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

liefs

EreadersEreaders

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. 7 maart 2021 / 08:44

  Hi Marisca, wat een leuk en interessant blog! Heb je zelf nog een baan naast je blog?

  • Marisca
   Auteur
   7 maart 2021 / 19:02

   Hi Linda,

   Dankjewel! Ja, ik werk dit jaar alweer 16 jaar voor een zorgorganisatie. De laatste 7,5 jaar als online communicatie adviseur, vier dagen in de week.